Gå rett til innhold
Collage NLB-logoer med tekst

Kommer snart: NLB skifter navn

Snart får NLB nytt navn og nytt utseende. Nettsidene blir nye, og appene bytter navn. Vi letter på sløret for å varsle om endringene, men avslører ikke navnet riktig ennå. Du vil få beskjed om alt du trenger å vite i god tid.

Les mer
Studio - mikrofon

Hvem bør vinne Lydbokinnleserprisen 2024?

Norges Blindeforbund skal dele ut en innleserpris på Bokdagen 23. april. Har du en favorittinnleser, eller en spesielt god lydbokopplevelse med en innleser som du synes bør få heder og ære?

Les mer
Noter i punktskrift med piano 3 web

Musikknoter i punktskrift: Bestill det du trenger

Det har manglet en god ordning for å få tak i noter i punktskrift. Nå har vi fått på plass en løsning hvor du enkelt kan bestille musikk i punktskrift via et skjema på nettsiden vår. 

Les mer
Oppslag fra Magnus Lagabøtes landslov

Loven som forandret Norge: Landslovjubileet 2024

I 2024 feirer vi 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov. Nasjonalbiblioteket er nasjonal koordinator for jubileet og gir ut landsloven i ny oversettelse. Vi lager tilrettelagte utgaver så dere kan lese den, og gleder oss til middelalderfokus i året som kommer.

Les mer
Hyller med bøker

Lån bøker fra andre bibliotek og land

Visste du at lånerett hos NLB gir tilgang til mange flere bøker enn de vi har? Her forteller vi deg hva du kan låne og hvordan du gjør det. 

Les mer
Nærbilde hender som leser punktskrift

Klubbene for deg som leser punktskrift

Verdens punktskriftdag feires 4. januar. Det var fødselsdagen til Louis Braille, som regnes som punktskriftens far. Vi markerer dagen og oppfordrer deg til å melde deg inn i en av våre punktklubber.

Les mer

Tips til Lydhør: Bøker som kommer

Vet du at du kan se hvilke bøker som er i produksjon hos NLB i Lydhør-appen? Her viser vi deg hvordan!

De mest populære bøkene i 2023

Vi oppsummerer bokåret 2023 med årets mest populære bøker. Her finner du lister over de mest utlånte bøkene for voksne, barn og ungdom.

Ny Lydhør-versjon med hurtigmeny og nyttige tips

I Lydhør-versjon 5.10 får du raskere tilgang til bøkene med en ny hurtigmeny. Nye brukere får også tips til appen første gang de tar den i bruk.

Ønsker du faglig påfyll?

NLBs studiebøker er ikke bare for studenter, men også for deg som ønsker faglig påfyll eller skal ta en videreutdanning. Hver uke lager vi nye tilrettelagte utgaver av pensumbøker for universitet, høgskole og fagskole.

Viktig å inkludere alle elever i skolenes leseaksjoner

Hvert år deltar cirka 250.000 skoleelever i Bokslukerprisen og tXt-aksjonen i regi av Foreningen !les. NLB tilrettelegger bøkene i aksjonene slik at flere barn og unge kan være med.

NLB og Nasjonalbiblioteket slår seg sammen for å gi bedre bibliotektjenester

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) blir en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket fra 1. juli 2023. Oppdraget og tilbudet til lånerne blir videreført.

Ny Lydhør-versjon med forbedret e-bokavspiller

I Lydhør-versjon 5.9 er e-bokavspilleren nesten helt lik lydbokavspilleren og enklere å bruke. Her kan du lese mer om oppdateringen. 

Alle kan ikke bli lånere hos NLB, men vi er kanskje for flere enn du tror

Mange tror at NLB, Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, er et bibliotek bare for blinde og svaksynte. Du som kjenner tilbudet vårt, vet nok at det ikke stemmer - men vet du egentlig hvem som har lånerett?

Lyst til å prøve en e-bok?

E-bok er en elektronisk versjon av en bok du kan lese på enheter som mobil, PC og Mac. Nye bøker i vår samling kommer raskt som e-bok og utvalget er stort. 

Stemmen i øret: Møt Liv Steen

I NLBs boksamling finner du rundt 900 bøker som Liv Steen har lest inn. – Jeg spiser alt, sier hun om hvilke bøker hun foretrekker. Men hun setter ekstra pris på «sukkerbitene» hun får innimellom. 

Hvorfor har studiebøker syntetisk tale?

De fleste foretrekker nok innleste lydbøker hvis de kan velge. Likevel lager NLB de fleste studiebøkene som lydbok med talesyntese. Det er det gode grunner til.

Lydhør versjon 5.8 er her

Den nye versjonen av Lydhør har flere forbedringer. En alternativ lydbokavspiller med større navigasjonsknapper og nynorsk versjon av appen vil nok glede mange.

Stemmen i øret: Møt Anders Ribu

Anders Ribu leste inn sin første bok for NLB i 1989. Han fortsatte å lese inn lydbøker de neste 33 årene. Nå er han 66 år, så det er halve livet som innleser.

Stemmen i øret: Møt Julie Sofie Reite

Julie Sofie Reite (25) er fersk innleser hos NLB, og har nettopp fullført sin andre prøvebok. Hør henne fortelle om sitt nære forhold til lydbøker.

Stemmen i øret: Møt Håkon Sigernes

Bli bedre kjent med stemmen bak årets Sommerles-fortelling! Sigernes er også utøvende danser og skuespiller.

Skap leselyst hos barnet ditt med Maneno-appen

– Med Maneno kan barn som strever med lesing få økt motivasjon til å lese, sier Therese Solbjørg, barne- og ungdomsbibliotekar i NLB. Spillelementer i appen kan ha en god effekt på både læring og motivasjon. 

Ny Lydhør-versjon: Hopp over fotnoter i boka

Med den nye Lydhør-versjonen kan du nå hoppe over fotnoter og tekst uten lyd. Les mer om dette og flere app-oppdateringer.

Nordisk samarbeid for et tilgjengelig og inkluderende bokmarked

NLB har inngått et samarbeid med våre nordiske søsterbibliotek og Sveits. Samarbeidet skal gi økt inkludering for NLBs brukergrupper og bidra til å oppnå hensikten med det nye tilgjengelighetsdirektivet (European Accessibility Act).

Med talesyntese får flere tilgang til bøker og informasjon

Gode talesynteser er viktig for at NLB skal kunne gi lånerne sine ferske lydaviser hver morgen og pensum på lyd ved semesterstart.

Døde folk leser ikke: Påskekrim fra NLB

Fikk du med deg NLB sin første originale påskekrim fra 2020? «Døde folk leser ikke» er et hørespill i fem episoder. God fornøyelse!

Nyhet: E-bøker gir lånerne flere valg

Vi har begynt å lage e-bøker og tilbyr nå flere tusen e-boktitler i samlingen vår. Lån skjønnlitteratur, fagbøker og studielitteratur som e-bok. Fremover vil de fleste nye bøker lages både som e-bok og innlest lydbok. Det gir deg som låner flere valg og raskere tilgang.

Skolestart med lydbøker til fag og fritid

Har du skolebarn som strever med å lese? Husk at de kan låne både skolelydbøker og skjønnlitteratur hos oss.

NLB får nye talesynteser: Møt Clara og Hulda

Fra nå av kan du høre studiebøker, aviser og tidsskrifter med to splitter nye talesynteser: Clara leser på bokmål og Hulda på nynorsk.

Slik endrer du skrifttype og -størrelse i Lydhør

Låner du lydbøker med tekst? Tilpass teksten til dine behov! Enten du liker Arial eller OpenDyslexic, vil ha større skrift eller trenger god linjeavstand: Med enkle grep kan du skreddersy leseopplevelsen.

1300 timer i studio med «Sønnavind»

Liv Aakvik leste nylig inn bok nr. 100 i «Sønnavind»-serien av Frid Ingulstad. Det utgjør ca. 1300 timer i studio! Hør Aakvik snakke om «Sønnavind» i denne videoen. 

Tips fra NLB: lesehastighet

Det hender lytteren og innleseren er uenig om lesetempoet i lydbøker. Det er lett å justere lesehastigheten i Lydhør selv - enten du vil lese fortere eller saktere.

Vil du høre lydbøker på PC, Mac eller Chromebook?

Vi har laget en ny og enkel avspiller til deg. Med Nettleserbok kan du laste ned og lytte til bøker i Firefox, Chrome og Opera.

Forfatter Roy Jacobsen møter NLB-lånere

Se de to videoene der den populære forfatteren snakker med lånerne Sven og Sigrun om verdien av lydbøker.

Egenerklæring erstatter attest fra fagperson ved innmelding

Fra 1. september skal nye lånere selv bekrefte at de har problemer med å lese og oppfyller NLBs vilkår. NLB vil kunne be om at dokumentasjon fra fagperson ettersendes.