Gå rett til innhold

Høysesong for pensumbøker

Det nærmer seg høysesong for Elise Enger Aas og resten av EPUB-produksjonsteamet i NLB. I august begynner det å strømme inn bestillinger fra studenter som ønsker tilrettelagte bøker. Fag som fysikk, matematikk, statistikk og programmering gir en ekstra utfordring.

Elise Enger Aas
Elise Enger Aas har en master i digital forlagsvirksomhet. Hun leder teamet som skaffer grunnlagsfiler til NLBs bøker. Foto: Kristin Fagerlid/NLB.

Fortell litt om jobben din i NLB

– Jeg er teamleder for EPUB-produksjonsteamet. Vi er fire stykker som skaffer grunnlagsfiler til alle NLBs produksjoner og en person som jobber med talesyntese. Grunnlagsfilene får vi fra Nasjonalbiblioteket og fra norske og utenlandske forlag. Vi ønsker oss helst e-bøker, men skanner en del i tillegg. Filene blir sendt til underleverandører i India som merker opp strukturerte EPUB-filer etter våre standarder og instrukser.

EPUB – hva er det?

– En EPUB er en digital versjon av boka som du kan lese med e-bokleser, elektronisk punktskrift eller talesyntesestemme. Våre EPUB-filer følger en streng standard for oppmerking. Målet er at alle skal ha tilgang til bøker, uansett funksjonsevne og hjelpemidler. E-bøkene du finner i Lydhør, er EPUB-filer.

Hva jobber du med akkurat nå?

– Det nærmer seg høysesong hos oss. NLB produserer mange studiebøker, og pågangen er ekstra stor på høsten. Akkurat nå inngår jeg nye avtaler med underleverandører og jobber med å få ferdig nye retningslinjer for oppmerking av bøkene.  

Bedre oppmerking av ulike språk i bøkene er en nyvinning som kommer. Dette har stor betydning for pensumbøkene. For eksempel blir det nå mulig for oss å produsere bøker på nordsamisk med talesyntese. Det passer veldig bra, siden vi samarbeider med Samisk høgskole/Sámi allaskuvla om et prosjekt rettet mot studenter.

Hva går dette studentprosjektet ut på?

– «Tilrettelagt pensum for studenter med lesevansker» er et 3-årig prosjekt ledet av NLB. Vi produserer all pensumlitteratur til studenter i vår målgruppe ved noen utvalgte høgskoler og universiteter. Mange av bestillingene er bøker som krever mye tilrettelegging: fysikk, matematikk, statistikk og programmering. Vi jobber mye med å kvalitetssikre innholdet slik at lånerne får det de forventer. Innholdet i boka skal jo være korrekt når du studerer.

Hvorfor valgte du å jobbe i NLB?

– I tillegg til språk og litteratur er jeg interessert i alt som er digitalt. I NLB får jeg brukt masteren i digital forlagsvirksomhet jeg tok ved Oxford Brookes University. Jeg får også jobbe sammen med hyggelige og kunnskapsrike kollegaer.  

Har du et boktips til lånerne?

– Jeg leste akkurat «Everything is illuminated» av Jonathan Safran Foer. En morsom bok der en ung amerikaner drar til Ukraina. Han leter etter damen som reddet bestefaren hans fra nazistene for mange år siden. På veien møter han snodige karakterer som gjerne vil hjelpe, men som mest blir til hinder.

Jeg liker å lese på engelsk, men NLB har også boka på norsk.

Lån lydboka Alt blir klart og betydelig.

Lån den engelske lydboka Everything is Illuminated. 

Publisert: 12. juli, 2022, sist endret: 01. aug, 2022