Gå rett til innhold

Nye boktips fra NLB hver uke

Lurer du på hvilken bok du skal lese? Hver uke finner du nye lesetips på nlb.no. Bibliotekarene våre plukker ut aktuelle bøker for å gi gode leseopplevelser til lånere i alle aldre. 

Bibliotekarene i NLB bruker mye tid på bokvalg og litteraturformidling. Vi har snakket med to av dem. Ida jobber med barne- og ungdomslitteratur, mens Hanne jobber med bøker for voksne.

Ida og Hanne bak en bokhylle
Bibliotekarene Ida og Hanne kjenner NLBs boksamling godt og har ansvar for å vise fram bøkene og gjøre dem aktuelle for lånerne. (Foto: NLB)

Boktips etter tema

For å kunne gi gode lesetips holder bibliotekarene seg oppdatert på litteraturnyheter, anmeldelser, priser og hva som er populært. Hver uke legger de ut nye boktips på nettsiden vår. 

– Vi plukker ut bøker til barn, ungdom og voksne om aktuelle temaer. I løpet av en måned har vi 12-15 slike temasaker, forteller Ida. – Det skal være noe for enhver smak, med alt fra bøker om bil, damer og bygdeliv til grøssere og bøker om samisk kultur og historie.

Hanne føyer til at de med temasakene ønsker å vise fram bredden i NLBs samling.

– Vi tenker på hva ulike lånergrupper ønsker å lese og anbefaler ut fra det. Vi finner de bøkene vi vet at lånerne vil like, og håper også de oppdager noe de ikke visste de ville like.

Trender og etterspurte bøker

Det er nødvendig med en god dose kreativitet og systematisk jobbing for å komme på så mange og varierte lesetips. Ida forteller at de ser på trender og hvilke bøker folk spør etter. Filmer og serier basert på bøker er også god inspirasjon. Ideene kan komme når som helst.

– Jeg har en liste med ideer på mobilen, slik at jeg alltid har noe å velge fra og alltid kan notere hvis jeg kommer på noe lurt, sier Hanne.

Her er fem utvalgte temasaker. Du finner mange flere på nlb.no:

Du finner boktips sortert etter tema under Finn bøker på nlb.no. Velg om du vil ha temasaker for barn, ungdom eller voksne.

NLB anbefaler

I tillegg til temasakene trekker alle NLBs ansatte fram sine personlige favorittbøker under overskriften «NLB anbefaler».

 

 

 

Publisert: 26. okt, 2021, sist endret: 05. nov, 2021