Gå rett til innhold

Skeivt kulturår med skeive boktips fra NLB

I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Dette markeres og feires over hele landet under Skeivt kulturår. Hos NLB får du skeive boktips gjennom hele året.

Seks tegnede hender ved siden av hverandre, på sort bakgrunn. Hendene består av ulike felter med forskjellige farger, som fungerer som en referanse til regnbueflagget. De seks hendene gestikulerer på hver sin måte.
Illustrasjon: Skeivt Kulturår/Metric.

Skeive perspektiver

I løpet av året vil små og store kulturaktører delta på markeringen av Skeivt kulturår, og NLB er en av dem. Hver måned vil vi løfte frem ulike bøker med skeiv tematikk. Det skeive perspektivet er fortsatt underrepresentert i litteraturen, og gjennom markeringen håper vi å vise et større mangfold av LHBTIQ+-stemmer.

Skeiv litteratur rommer mye forskjellig og begrenser seg ikke til et skeivt publikum. Vi trenger litteratur som utfordrer samfunnsnormene, og gir oss bedre forståelse og innsikt i ulike perspektiver – slik bare god litteratur kan.

I alle land og til alle tider har skeive personer levd med diskriminering og undertrykkelse på grunn av deres seksuelle orientering og identitet. Her i Norge er det lett å tenke at vi har kommet langt – likevel har debatten rundt kjønnsidentitet og transpersoners rettigheter blitt stadig krassere det siste tiåret. Et større mangfold i litteraturen kan forhåpentligvis bidra med nye perspektiver som øker vår forståelse for skeive problemstillinger.

Boktips etter tema – hele året

NLB har skeiv litteratur for både voksen, ungdom og barn. I samlingen finner du bøker som utfordrer kjønnsnormer og viser et mangfold i familierelasjoner, seksualitet og kjærlighet.

Følg med på nlb.no, Facebook eller Instagram for skeive boktips i ulike kategorier. Hver måned publiserer vi en ny temasak. Her finner du noen av boklistene vi har delt hittil i år:

Skeive klassikere

Skeiv litteratur

Skeivt kulturår: Teater (ungdom)

Skeive forbilder

Boktips etter tema: Gutter som liker gutter (ungdom)

Abonner på magasinet Blikk

I NLB sin samling av tidsskrift på lyd finner du Blikk, Nordens eldste skeive magasin for LHBTIQ+-personer. Magasinet kommer ut 11 ganger i året, og du kan abonnere på Blikk i Lydhør-appen eller på nlb.no.

Forside Blikk

Om Skeivt kulturår

21. april i 1972 ble §213, «homoparagrafen» som kriminaliserte seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra den norske straffeloven. Norge var en av de siste landene i Vest-Europa som avskaffet lovforbudet mot sex mellom menn, og opphevelsen av §213 var en svært viktig hendelse i den norske kampen for skeives rettigheter.

For å markere avkriminaliseringen av homofili har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv tatt initiativ til en nasjonal markering for å synliggjøre og formidle skeiv kunst, kultur og historie. Arrangørene ønsker at Skeivt kulturår skal bidra til bedre dokumentasjon og formidling av historie om kjønns- og seksualitetsmangfold i Norge.

 

Publisert: 07. april, 2022, sist endret: 07. juni, 2022