Gå rett til innhold

Stemmen i øret: Møt Trude Eker

Når døve får cochlea-implantat, er det stemmen til Trude Eker de får på øret under opptreningen. — Det er gøy å tenke på at min stemme er noe av det første de hører, sier damen som både er innleser og innlesingsveileder hos NLB.

Smilende Trude i studio
Trude Eker sitter gjerne ved mikrofonen selv. I tillegg veileder hun andre innlesere, og synes kombinasjonen er perfekt.

Hvordan ble du innleser?

— Som 30-åring ville jeg bli innleser, men stemmen var veldig nasal. Etter en nødvendig neseoperasjon ble det bedre. I dag jobber jeg mest som innlesingsveileder, men jeg leser inn bøker av og til, en fin kombinasjon. Det har gjort meg til en bedre veileder, og jeg er blitt bedre til å lese fordi jeg har jobbet med så mange gode innlesere. 

Hvilken bok leser du nå?

Historier om trøst av Ida Hegazi Høyer. Det er som VGs anmelder uttrykte det: «pirrende, pinlig og vakkert i omtrent like store doser». Det blir første gang jeg leser inn noe med eksplisitt erotisk innhold.


Hvilken type bøker liker du best å lese? 

— Psykologisk skjønnlitteratur med litt dybde i. Og så har jeg dilla på krim. Jeg hørte Lars Keplers Stalker på senga nylig, og klarte ikke å sove etterpå. Pulsen ble for høy!


Har du opplevd noe uvanlig når du har lest inn bøker for NLB?

— Å lage lydbok for døve er nok det mest uvanlige jeg har gjort. Læreboka for cochlea-opererte som skal lære å høre, var utfordrende å jobbe med. Det er gøy å tenke på at min stemme er det første de hører etter operasjonen.


Kan du anbefale en bok du har lest?

En av Sarah Crossan er en ungdomsbok som passer for alle, en gripende og spennende fortelling om to unge jenter som er siamesiske tvillinger.


Jobber du med noe annet i tillegg til å være innleser?

— Jeg underviser også i qigong. Tidligere jobbet jeg som journalist i NRK Radio med programmer som Nitimen og Reiseradioen.

Publisert: 22. mai, 2017, sist endret: 23. mai, 2017