Gå rett til innhold

NLB for bibliotekansatte

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er et offentlig bibliotektilbud til alle som har utfordringer med å lese bøker med visuell tekst. Du som jobber i bibliotek møter alle slags lesere, også de i NLBs målgruppe. Fortell dem at vi finnes! 

Jente med gul genser og hodetelefoner i bibliotek
Dysleksi, ADHD eller nedsatt syn kan være det som gjør lesing vanskelig og gir lånerett hos NLB. (Foto: iStock)

NLBs tilbud

NLB lager og låner ut lydbøker, e-bøker og bøker i punktskrift. Tilbudet er gratis og utvalget stort. Vi har tusenvis av bøker i alle sjangre for barn, ungdom og voksne, samt aviser og tidsskrifter i lydutgave. Studenter ved universitet, høgskole og fagskole kan låne studielitteratur fra NLB.

Her finner du oversikt over tilbudet.

Hvem kan låne?

NLB er biblioteket for barn, ungdom, voksne og studenter som strever med å lese. Alle som har vansker med å lese visuell tekst og vanlige bøker på grunn av funksjonsnedsettelse eller sykdom, kan melde seg inn.

Her finner du utfyllende informasjon om hvem som kan låne.

Stikkprøver og innhenting av opplysninger

Ved innmelding bekrefter nye lånere at de har problemer med å lese og oppfyller NLBs vilkår for innmelding. Dersom det er usikkert om vilkårene er oppfylt, kan NLB be om at dokumentasjon fra fagperson ettersendes.

Vi tar stikkprøver for å forsikre oss om at tilbudet ikke blir misbrukt. Ved stikkprøver ber vi om attest fra en relevant fagperson, for eksempel lærer, PPT-ansatt, lege, sykepleier, ergoterapeut, optiker eller synskontakt.

iStock_Eldre mann_iPad_hodetelefoner.jpg
NLB og folkebibliotekene kan samarbeide og utfylle hverandre for å gi et godt litteraturtilbud til flere. (Foto: iStock)

Biblioteket som låner

Folkebibliotek kan melde seg inn for å teste ut NLBs tilbud og hjelpe andre til å bli personlige lånere.

Meld inn biblioteket ditt ved å velge «Institusjon» i innmeldingsskjemaet.

Biblioteket som formidler

NLBs lydbøker og tilrettelagte litteratur skal være en del av folkebibliotekenes formidling rettet mot barn, unge og voksne som har rett til å låne fra NLB. I møte med skoleelever, studenter eller andre som er i målgruppen, kan bibliotekansatte være viktige formidlere ved å:

  • fortelle om NLB og vise vei til informasjon
  • hjelpe med innmelding
  • demonstrere lån og avspilling

Hvordan låne og lytte?

NLBs bøker kan du låne i appene våre, Lydhør og Maneno, på nettsiden eller ved å ringe skranken.

Bøkene spilles av på mobil, nettbrett, PC/Mac/Chromebook eller DAISY-spiller. Les om de ulike avspillingsmåtene så du kan teste selv eller hjelpe andre i gang. For å finne svar på flere brukerspørsmål, besøk Hjelp-sidene.

Se video om hvordan du kommer i gang med appen Lydhør:

 

Informasjonsmateriell

Bestill informasjonsmateriell til bruk i biblioteket ved arrangementer og besøk.

Samarbeid med Statped skolelydbok

NLB og Statped samarbeider om felles utlån av bøker. Statped produserer skolelydbøker fra 1. til 13. klasse. Elevene kan låne skjønnlitteratur og skolebøker både hos NLB og Statped, med samme lånernummer og PIN-kode.

Sommerles

NLB samarbeider med Sommerles for å gjøre aksjonen tilgjengelig for flere. Vi produserer sommerlesfortellingen på lyd og i punktskrift. Lydfortellingen blir lagt ut på sommerles.no slik at alle barn kan lytte til den, ikke bare de som er i NLBs målgruppe. Punktboka kan lånes fra NLB, og både lyd- og punktskriftbøker kan registreres på samme måte som andre bøker for å samle poeng i Sommerles.

Se video: Innleser Kristine Rui Slettebakken har lest inn sommerlesfortellingen de siste årene. Hør hvordan hun jobber for å gi bøkene liv.