Hvordan lytte til lydbøker i nettleser på Chromebook

Støttede nettlesere er Firefox, Chrome og Opera. Internet Explorer og Safari fungerer ikke.

Hvordan låne og laste ned lydbøker?

Velg «Logg inn» øverst til høyre på siden og logg deg inn med lånernummer og PIN-kode.

Søk etter ønsket bok i søkefeltet. Her kan du søke på boktittel, forfatter eller emne. Trykk «Enter» eller velg knappen «Søk» for å bekrefte søket.

Velg "Lytt nå" hvis du vil strømme boka. Boka klargjøres og åpnes. Hvis ikke boka åpner seg automatisk trykker du på lenken som dukker opp.

Velg «Last ned» hvis du vil laste ned boka.

Du får beskjed når nedlastingen er klar og trykker da på «Last ned». Boka lastes nå ned. Du vil se fremgangen nederst i høyre hjørne. Når boka er ferdig lastet ned, velg «Vis i mappen». Eller du kan trykke (Ctrl + j) og velge «Vis i mappen».

1. Du får nå opp et nytt vindu.
  2. Merk nedlastet fil og gå opp til der det står «Åpne» (Øverst til høyre på skjermen din).
  3. Her velger du «Zip Archiver».
  4. Marker alle filene (Ctrl + a) og kopier alle filene (Ctrl + c)
  5. Klikk nå på «Nedlastinger» som ligger til venstre på skjermen din
  6. Opprett en ny mappe i det store feltet hvor ZIP-filen ligger. (Her klikker du med 2 fingre på touchpad og velger «Ny mappe»)
  7. Gi mappen et navn. Gjerne samme nummer som ZIP-filen.
  8. Åpne den nye mappen og «Lim inn» (Ctrl + v)
  9. Vent til den er ferdig med å jobbe. Du ser fremgangen nederst til venstre på skjermen. Når den er ferdig kommer alle filene i boka opp.
  10. Nå åpner du filen: «_nettleserbok»

Hva gjør jeg dersom filen ikke åpner seg i nettleser?

• Gå til «Innstillinger» og «Google Play Butikk».
  • Velg «Administrer Android-innstillinger» og gå deretter på «Apper».
  • Gå inn på «Avansert» (Hjulet i høyre hjørne øverst på skjermen).
  • Velg så «Nettleserapp» og ønsket nettleser.
  • Nå kan du åpne filen «_nettleserbok».

Hvordan navigere i Nettleserbok?

Det er viktig å huske at dette ikke er en DAISY-bok, men en bok som følger standarder i nettleseren.

Du kan starte og stoppe boka ved å klikke på venstre musetast, og klikke deg i boka til ønsket overskrift eller tekst.

Hvis du vil at boka skal starte nøyaktig der du avslutter å lese, må du stoppe boka før du lukker nettleseren.

Du kan også bruke hurtigtast-funksjonene.

Hurtigtaster

• Alt + x = start/stopp
  • Alt + z = Avspillingshastighet. Hastigheten kan justeres via piltastene på tastaturet.
  • Alt + j = Nattmodus/Dagmodus. Her kan du skifte mellom nattmodus og dagmodus
  • Alt + w = Her kan du skifte mellom fullskjerm og standardskjerm

Hjelp finner du øverst i høyre hjørne ved siden av nattmodus-funksjonen.

Det er viktig å huske at du må ha tastaturet tilgjengelig når du bruker Chromebook på grunn av hurtigtastfunksjonen og tilgang til touchpad.

Dersom du bruker Chromebook som et nettbrett, vil du får problemer med å spille av Nettleserbok.