Slik bruker du Maneno

Her finner du veiledning og tips til hvordan du bruker Maneno-appen på mobil eller nettbrett.

Slik bruker du Maneno

Her kan du lese om de vanligste funksjonene i Maneno. Hver funksjon blir forklart mer inngående lenger ned på denne siden.

Logg inn i Maneno

1. Logg inn med lånernummer og PIN-kode første gang du logger inn i Maneno-appen. Du bruker samme lånernummer og PIN-kode som du fikk i velkomstbrevet ditt da du ble låner hos NLB og som du bruker til å logge inn i Lydhør.
  2. Merk av Husk meg-boksen om du vil at appen skal huske lånernummer og PIN-kode.
  3. Trykk Logg inn.

Din Maneno-profil

Trykk på profilbildet øverst i menyen for å gå til profilen. Her finner du tre faner med ulik informasjon.

Min profil

Navn, bilde og klasseinformasjon

Trykk på blyanten til høyre for navnet ditt for å endre navn og klassetrinn.

For å endre profilbildet ditt, trykk på kamera-ikonet og velg bilde fra enheten din.

Leselogg

Leseloggen viser deg hvor mange minutter du har lest hver dag, uke for uke.

Fargen på stolpene i grafen viser om du har nådd målet ditt for antall leseminutter den dagen. Grønn betyr at du har nådd målet ditt, mens gult og rødt betyr at du ikke kom helt i mål.

Siste lydopptak

Her får du oversikt over lydopptakene du har spilt inn og lagret.

Mine bøker

Her finner du alle bøkene du har lest, dine favoritter og bøker du har lastet ned. Du finner også nedlastede bøker i Mine lån i menyen.

Aktiviteter

Denne fanen viser deg alle medaljene du har tjent opp og en tidslinje med aktiviteter du har gjort i appen. Du finner de nyeste aktivitetene til venstre og kan bla til høyre for å finne eldre aktiviteter.

Du finner også en samlet oversikt over aktiviteter. Det kan for eksempel være antall leste bøker, hvor mange minutter du har lest eller hvor mange dager du har lest på rad (lese-streak).

Slik fungerer dragen i Maneno

Daglige lesemål

I Maneno får du din egen drage som du må passe på. For å ta vare på dragen din, må du lese for den. Jo mer du leser, jo større vokser dragen seg. Til å begynne med er det lett å få dragen til å vokse, men det vil bli vanskeligere etter hvert.

Hvis du ikke leser for dragen hver dag, vil dragen bli mindre til den til slutt kanskje bare er et egg igjen. Derfor er det viktig å lese litt hver dag.

Dragefaser

Det er elleve dragefaser i Maneno. På velkomstsiden ser du hvilken fase dragen din er i.

Gullmynter, diamanter og hva du kan kjøpe i dragens hule

Når du leser for dragen din tjener du gullmynter og diamanter.

Du ser hvor mange gullmynter og diamanter du har i dragens hule.

Gullmynter

Gullmynter får du hver gang du leser for dragen din. Hvor mange mynter du får avhenger av bokas vanskelighetsgrad sammenlignet med lesenivået ditt og hvor lenge du leser. Antall gullmynter man kan tjene vil være avhengig av dragefase. Hvis dragen er i samme fase over en lengre periode, kan det være at du ikke tjener flere gullmynter før du har gått over til neste dragefase.

Du kan bruke gullmyntene på morsomme dragedanser. Du finner dem i dansestudioet i dragens hule.

Diamanter

Hver gang du har lest i 38 minutter, får du en ny diamant. Du kan bruke diamantene til å kjøpe kule ting til dragen din i dragens hule. Det kan for eksempel være nye klær eller et kjæledyr.

Finn og lån bøker

Du finner bøker på to måter i Maneno:

• Søk med fritekst
  • Søk med filter

Søk med fritekst

1. Trykk på forstørrelsesglasset øverst til høyre.
  2. Skriv inn søkeord. Det kan være tittel på boka, serienavn, forlag, sjanger, navn på forfatter eller innleser.
  3. Trykk på boka du vil lese mer om.
  4. Trykk Les boka for å låne den og starte lesingen.

Søkefunksjonen foreslår bøker som samsvarer med det du har skrevet inn i søkefeltet så langt. Disse forslagene vises rett under søkefeltet.

Når søkefeltet står tomt vil du se hva du har søkt på tidligere. Tidligere søk vises under søkefeltet. Trykk på krysset til høyre for å fjerne det tidligere søket.

Søk med filter

1. Velg Filter nederst på skjermen.
  2. Du kan velge å filtrere søket på for eksempel kategorier, boktype, vanskelighetsgrad og lengde på boka.
  3. Trykk på boka du vil lese mer om.
  4. Trykk Les boka for å låne den og starte lesingen.

For å fjerne valgene du har tatt i filteret, trykk på Nullstill.

Kategorier

Her kan du velge kategorier som kjærlighet, spenning, dyr, sport og mye mer.

Boktype

Velg mellom lydbøker og lydbøker med tekst.

Vanskelighetsgrad

Under vanskelighetsgrad finner du forskjellige farger. Hver farge symboliserer hver sin vanskelighetsgrad.

Fargefilteret er individuelt for hver låner, og beregnes automatisk hver natt på bakgrunn av den siste lesningen.

Dette betyr fargene:

• Blå bøker er bøker som er under barnets lesenivå, altså skal de være lette å lese.
  • Grønne bøker passer barnets nåværende lesenivå.
  • Gule bøker ligger litt over barnets lesenivå, og er derfor litt utfordrende.
  • Røde bøker er bøker som ligger over barnets lesenivå. Dette er bøker barnet mest sannsynlig trenger hjelp til å lese.

Avansert filter

Under avansert filter kan du velge lengde på boka.

• Korte bøker har mindre enn 40 sider.
  • Mellomlange bøker har mellom 40 og 100 sider.
  • Lange bøker har mer enn 100 sider.

Du kan også avgrense søket ved å velge om du vil inkludere eller ekskludere tidligere leste bøker.

Slik leser du bøker i Maneno

Trykk på Les boka når du har funnet boka du vil lese.

Navigering i boka

Bla i boka ved å sveipe til venstre eller høyre. Du kan også trykke på høyre eller venstre marg for å bla.

For å navigere til en bestemt side i boka, hold fingeren inne på tallet på den blå linjen nederst på skjermen og dra mot høyre eller venstre til du finner riktig side.

Lesetid

Klokka øverst til høyre viser hvor mange minutter du har lest i dag. Når du har nådd dagens lesemål, vises en grønn hake på klokka.

Linjefokus

Hold fingeren nede på linjen du vil fokusere på for å fremheve den. Dra fingeren nedover siden for å flytte linjefokus til neste linje.

Hjelp med ord

Trykk på et ord for å få det lest opp. Det er nyttig hvis du er usikker på hvordan ordet uttales.

Gjør et lydopptak av din egen lesning

1. Trykk på de tre prikkene nederst i høyre hjørne.
  2. Trykk på mikrofon-ikonet for å starte lydopptaket ditt. Du ser hvor lenge lydopptaket har vart i det røde mikrofon-ikonet som dukker opp øverst til høyre.
  3. For å avslutte lydopptaket, trykk på det røde mikrofon-ikonet øverst til høyre.
  4. Velg mellom å slette eller lagre lydopptaket. Du kan også lytte gjennom lydopptaket ved å trykke på Spill av-knappen før du bestemmer hva du vil gjøre med det.

Lytt til boka

1. Trykk på de tre prikkene nederst i høyre hjørne.
  2. Trykk på ikonet med hodetelefonene for å starte opplesningen av boka.
  3. Setningene markeres med grønn tekst ettersom de blir lest opp.
  4. For å pause avspillingen, trykk på Pause-knappen nederst i venstre hjørne.
  5. Fortsett avspillingen ved å trykke på Spill-av knappen i samme posisjon.

Hvis du vil avslutte avspillingen, trykk på det røde krysset nederst til høyre.

Endre tekststørrelse, linjeavstand og bakgrunnsfarge

1. Trykk på de tre prikkene nederst i høyre hjørne.
  2. Trykk på ikonet med forstørrelsesglasset for å gå til tekstmenyen. Her får du flere valg:
    • Endre tekststørrelse eller linjeavstand ved å trykke på en av sirklene: vanlig, stor, større, største.

• Ønsker du at hele boka består av kun store bokstaver, skru på knappen Store bokstaver.
    • For å endre bakgrunnsfarge i boka, trykk på den fargen du ønsker. Du kan velge mellom blå, grønn, gul, rosa, svart og hvit bakgrunn.
  3. Trykk OK for å lagre valget ditt og gå tilbake til boka.

Få forklart de viktigste funksjonene og knappene i boka

1. Trykk på de tre prikkene nederst i høyre hjørne.
  2. Trykk på ikonet med livbøyen for å starte en forklaring av linjefokus, hvordan man blar i boka og menyen.

Hvordan endre lesenivå

1. Gå til Innstillinger i menyen til venstre.
  2. Hold fingeren inne på glidebryteren til ønsket nivå under Lesenivå.
  3. Trykk på Lagre for å beholde endringene dine.

Hvordan laste ned bøker

Vi anbefaler at du laster ned bøker du leser. Da er du ikke avhengig av nettilgang når du leser boka.

1. Trykk på boka du vil laste ned.
  2. Trykk på Last ned-ikonet til høyre for bokomslaget.
  3. Et hjul på ikonet viser fremgangen av nedlastingen.
  4. Når boka er lastet ned, får du beskjed på skjermen om at nedlastingen er ferdig.
  5. Du finner nedlastede bøker under Frakoblet bibliotek i hovedmenyen.

Hvordan endre språk

Du kan få Maneno på bokmål eller nynorsk.

Språkinnstillingene i appen gjenspeiler innstillingene på enheten din.

Hvordan endre lesehastighet

Du kan kun endre lesehastigheten på lydbøkene. Merk at du ikke kan endre lesehastighet på lydbøker med tekst.

1. Gå inn i lydboka du vil lese.
  2. Trykk på knappen nederst til venstre. 1.0x er normal hastighet. Trykk på knappen til du kommer til ønsket hastighet. Du kan velge mellom 1.0x, 1.25x, 1.5x, 2.0x og 0.75x.

Toppliste

Topplisten viser hvor mye du har lest sammenlignet med andre lånere

Publisert: 05. febr, 2021, sist endret: 10. juli, 2023