Gå rett til innhold

Nye lydbøker

Voksne - skjønnlitteratur

Forfatter: Torun Lian

En fortelling om sommer, kjærlighet, moderne familier og hytteliv. Om livet i en fluktstol. Om flukten. Fra og til. Om å merke at livet ofte går i ring. Om kjærlighet, tiltrekning, brennende behov og magi. Om alt som oppfyller og befrir. Men aldri, aldri blir det som en trodde at det skulle bli. Frank er arkitekt. Han har tegnet den blå nabohytta naturen er ved å ta tilbake. Den har stått tom siden det skjedde som ingen snakker om. Tenåringsdatteren Helene er puslespillbiten som ikke lenger passer inn, men skal hugges til. Helst vil hun bare forsvinne, men ikke mer enn hun vil finnes. Maria, Franks ikke lenger helt nye kone gjør tapre forsøk på å skape idyll i heten en stund. Kan en sommer endre noe, eller er vi for alltid fanget av mønstre, av spill og det fordekte?
Sjanger: Oppvekst, Mannsskildringer Innleser: Geir Morstad Lengde: 9 t. 5 min. Språk: Bokmål Boknummer: 632586
Lån boka

Forfatter: Atle Berge

Fra forlagets omtale: Drivande roman om ei av dei mest dramatiske hendingane i Noreg i 1980-åra. Året er 1980. I Nordsjøen har bustad- plattforma Alexander L. Kielland kantra, og heime i Nordhordland sit familien til oljearbeidaren Jonny og ventar på at telefonen skal ringje. Vi følgjer tenåringsjenta Marita vidare i livet, gjennom forelsking og opprør og i draumen om å bli oljeingeniør. Med seg har ho eit brennande ønske om å finne svar på kva som gjorde at Kielland velta. Skal ikkje nokon stillast til ansvar for at 123 oljearbeidarar mista livet på jobb? «Puslingar» gir innblikk i ungdomstid og framtidsdraumar prega av ei av dei mest dramatiske hendingane i Noreg i 1980-åra.
Sjanger: Arbeider, Samfunn Innleser: Anderz Eide Lengde: 4 t. 46 min. Språk: Nynorsk Boknummer: 680393
Lån boka

Forfatter: Helge Torvund

Medforfatter: Elias Blix, Hilde Brunsvik, Sigrun Slapgard

Fra forlagets omtale: Juleroser er eit nydeleg illustrert, litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste forfattarane og kunstnarane i vår tid. Årets tema er kransen, eit symbol på evigheit. Det er 100 år sidan Sigrid Undset gav ut Kransen om Kristin Lavransdatter, og det skriv Sigrun Slapgard om i årets hefte. Juleroser 2020 har også bidrag frå Nina Lykke, Simon Stranger, Trygve Skaug, Naja Marie Aidt, Magne Furuholmen, Mari Slaattelid, Jon Fosse, Sigrid Bonde Tusvik og mange fleire.
Innleser: Flere innlesere Lengde: 3 t. 32 min. Språk: Bokmål Boknummer: 180869
Lån boka

Forfatter: Frid Ingulstad

Fra forlagets omtale: Elise arrangerer bryllupsfest for Sigurd og Wenche. Det er strålende brudepar, men når Gunn gjør sin entré, er det flere som blir overrasket. Johan er syk, og Jostein reiser til Oslo for å besøke fosterforeldrene sine. På toget kommer han i snakk med en ung pike, men plutselig blir hun stille uten at han skjønner hvorfor.
Serie: Sønnavind 108 Sjanger: Serier, Underholdning, Slekt Innleser: Liv Aakvik Lengde: 6 t. 27 min. Språk: Bokmål Boknummer: 631816
Lån boka

Forfatter: Santa Montefiore

I 1985 er det fornemme Deverill-slottet gjort om til hotell. Men hvordan skal hotellet driftes? Og hvem er egentlig den rettmessige arvingen av godset? Deverill-slottets fremtid er uviss, og det er vanskelig å holde familiehemmelighetene skjult. Og så settes alt de har kjempet for i brann. Dette er den femte boken i serien, men den kan også leses frittstående. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Slottskrønikene 5 Sjanger: Historisk, Kjærlighet Innleser: Karin Okkenhaug Seim Lengde: 12 t. 15 min. Språk: Bokmål Oversetter: Eva Ulven Boknummer: 181492
Lån boka

Forfatter: Malin C.M. Rønning

Fra forlagets omtale: Dette er fortellingen om en familie som bor på en øde plass dypt inne i skogen. Urd er den tredje yngste i en søskenflokk på åtte. Familien lever som i en naturtilstand, langt fra et trygt og borgerlig samfunn. Det er knapt med mat og ømhet. En skyggeaktig skikkelse dukker opp i skogen. Huset går langsomt i oppløsning; noe gnager på innmaten i veggene, ting forsvinner fra alle rom, og rottene er på vei fra byen. Urd har en spesielt utviklet oppmerksomhet overfor alle slags små dyr og insekter, døde og levende. Hun er ofte ute i skogen på natta, i mørket, kanskje i regnet, eller på vinteren i den rå kulda. Hver gang hun våger seg ut i menneskenes verden, går det galt. Hver gang andre våger seg inn i hennes verden, går det galt. Boka er skrevet i et knapt og usentimentalt språk, samtidig som fortellingen har en svermerisk, gotisk og mørkt romantisk kvalitet, der virkeligheten og det sannsynlige brått kan settes til side.
Sjanger: Fantastisk Innleser: Sarah MacDonald Berge Lengde: 4 t. 57 min. Språk: Bokmål Boknummer: 632650
Lån boka

Forfatter: Ole Asbjørn Ness

Første 17. mai etter pandemien: Politispaner Johnny Abrahamsen er på jakt etter en forskrudd gjerningsmann. En bekymret mor har meldt datteren sin, en ung blogger, savnet. Det er bare Abrahamsen som tar tak i saken. I løpet av fem dager i mai oppdager han at kvinnehat er en fellesnevner i all ekstremisme - og at han selv er sin egen verste fiende. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Ole Asbjørn Ness Lengde: 8 t. 1 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181436
Lån boka

Forfatter: Grethe Bøe

Forholdet mellom Russland og NATO er anspent som aldri før. Samtidig skal NATO holde sin største militære øvelse i Finnmark noensinne. I et sammenstøt med et russisk fly blir F-16-flyet med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord skutt ned. Både Russland og NATO tolker dette som et angrep, og en enorm politisk krise er et faktum. For å avverge en katastrofe, må de to pilotene må komme seg til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Dermed står de overfor en nærmest umulig oppgave: De må krysse Sibir, med fienden hakk i hæl. Og tiden jobber mot dem. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Maria Bock Lengde: 8 t. 36 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181289
Lån boka

Forfatter: Geir Tangen

Overbetjent Gabriel Fjell får en spesiell ilddåp som etterforskningsleder i Haugesund. Selvmordet til en fjorten år gammel jente ser ut til å være del av en marerittaktig trend som sprer seg blant byens ungdom og deres tilknyttning til det internasjonale nettspillet 'Blue Whale challenge'. Tiden er knapp for Fjell som prøver å spore opp usynlige bakmenn mens han hanskes med traumer etter at storesøsteren tok selvmord atten år tidligere. Samtidig fortsetter ungdom å ta seg gjennom 57 oppgaver, som ender i den ultimate utfordringen: å ta sitt eget liv. Dette er første bok i kriminalserien om overbetjent Gabriel Fjell og kollega Aida Ibrahim fra Kripos. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Kim Haugen Lengde: 11 t. 53 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181081
Lån boka

Forfatter: Peter Handke

Fra forlagets omtale: «Dette er altså ansiktet til en hevner!» sa jeg til meg selv da jeg så meg i speilet den samme morgenen jeg dro av sted. Denne setningen kom helt lydløst ut av meg, men samtidig artikulerte jeg den; beveget leppene overtydelig idet jeg stille uttalte den, som for å avlese den for meg selv fra speilbildet og lære den utenat, én gang for alle. Den østerrikske forfatteren Peter Handke (f. 1942) mottok i 2019 Nobelprisen i litteratur, og denne romanen er den første utgivelsen fra Handkes hånd etter tildelingen.
Sjanger: Psykologisk Innleser: Even Rasmussen Lengde: 3 t. 23 min. Språk: Bokmål Oversetter: Sverre Dahl Boknummer: 180973
Lån boka

Forfatter: Laurent Binet

Fra forlagets omtale: I denne boken snur Laurent Binet opp ned på viktige deler av verdensbegivenhetene og byr på en festlig, smart og ellevill lek med historien: Frøydis Eiriksdatter legger ut på tokt mot Vinland, men bestemmer seg for å dra enda lenger sør med sitt store vikingfølge. Dermed er det en annen sivilisasjon Christofer Columbus treffer i 1492, og han lider store nederlag på sin oppdagerferd. Deretter reiser inkaene østover, til et land der befolkningen ser ut til å tilbe en gud som er spikret opp på et kors. Inkaene erobrer mer og mer land i Europa og innfører sin egen religion, sine egne ideologier og skikker. Dette får enorme følger for utviklingen i Europa, for den europeiske identiteten og for enkeltmennesker som Henrik den åttende, Martin Luther og Miguel de Cervantes.
Sjanger: Historisk, Fantastisk Innleser: Even Rasmussen Lengde: 10 t. 20 min. Språk: Bokmål Oversetter: Tom Lotherington Boknummer: 180819
Lån boka

Forfatter: Bernardine Evaristo

Tolv forskjellige kvinner forteller sin historie. Stemmene deres er ulike, men felles for dem er at de alle er på leting etter noe. Det være seg en felles fortid, en meningsfylt fremtid eller noen å elske. Det å bli sett av en mor eller far, finne tilhørighet - eller bare finne et glimt av håp. Til sammen blir de tolv stemmene til en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp som gir oss et nytt bilde av England. Boka vant en rekke priser da den kom ut, den ble anbefalt av Barack Obama og vant Bookerprisen i 2019. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Samfunn, Kvinneskildringer Innleser: Sofia Knutsen Estifanos Lengde: 11 t. 46 min. Språk: Bokmål Oversetter: Kirsti Vogt Boknummer: 181416
Lån boka

Forfatter: Stian Johansen

Skillsmissedalen er en kollektivfortelling om slitte forhold og folk i krise. Den handler om mennesker i situasjoner vi alle kjenner. Handlingen er lagt til Skien og Limi - og til veien gjennom dalen mellom de to stedene. Denne veien benyttes av pendlerbarna etter at skilsmissene er et faktum. Damene som en gang bodde i de flotte nybyggene i Skien har flyttet over til småhusene i Limi. Vi får høre fra de unge, de urolige og de utro, samt fra dem som er forsmådd, forkastet og forbannet. Det dreier seg om å holde det gående, selv når livet er vanskelig. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Christian Hestø Lengde: 2 t. 45 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181421
Lån boka

Forfatter: Aasne Linnestå

Selv om Dagny har hus, hage, hund, katt, kapital og attpåtil en liten boksamling, er ikke livet enkelt. "Dagny" er en mørk, men absurd og humoristisk roman om omskiftelige livskrefter og å finne veien ut når alt lukker seg. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kvinneskildringer Innleser: Andrea Bræin Hovig Lengde: 4 t. 44 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181419
Lån boka

Forfatter: Naoise Dolan

Etter universitetsavslutningen flytter irske Ava til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en slitt leilighet, og hun finner ikke tonen med dem hun bor sammen med. Så møter hun Julian. Han jobber i bankverdenen, har en flott leilighet helt for seg selv og liker å bruke penger på Ava. Noen ganger får hun sove over på gjesteværelset, og noen ganger har de sex. For Julian er Ava godt selskap. Mens Julian er på forretningsreise i London, treffer Ava juristen Edith. Det tar ikke lang tid før Ava vil være sammen med Edith hele tiden. Men Julian og Edith får ikke vite om hverandre. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Kristine Rui Slettebakken Lengde: 7 t. 7 min. Språk: Bokmål Oversetter: Hilde Lyng Boknummer: 181418
Lån boka

Forfatter: Siegfried Lenz

En varm sommer i en småby ved Østersjøen for mange år siden. Benny Goodmann og Ray Charles er fremdeles på topp, man betaler med "mark" og når engelsklærerinnen kommer inn i klassen, reiser alle gymnasiastene seg og sier: "Good moring, Mrs. Petersen". At Stella Petersen og Christian, eleven hennes, har forelsket seg, er det ingen som vet, men denne fortellingen handler ikke om noe annet.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Anders Ribu Lengde: 3 t. 00 min. Språk: Bokmål Oversetter: Kari Risvik Boknummer: 181400
Lån boka

Forfatter: Anne Birkefeldt Ragde

Medforfatter: Unni Lindell

Fra forlagets omtale: Unni og Anne elsker jul, og de har igjen laget et høyst personlig julehefte som skiller seg ut fra andre hefter. De byr på seg selv, på latter og gråt. Her får du de vakreste og morsomste historiene, krydret med damenes rå humor. Du får også innsyn i deres unike vennskap, nedturer, historier som aldri før er blitt fortalt samt noveller og barneintervjuer, en riktig god julekrangel og en hysterisk morsom oppskrift på hvordan man blir kvitt en nisse.
Innleser: Liv Steen Lengde: 2 t. 59 min. Språk: Bokmål Boknummer: 180899
Lån boka

Forfatter: Kjell Westö

Thomas Brander er en 58 år gammel dirigent som har passert høydepunktet i karrieren sin. Han føler han er i ferd med å miste grepet om musikken, og vet ikke hva annet som kan gi livet mening. Etter å ha unnsluppet et terrorangrep og blitt rystet av en metoo-beskyldning føler han at han er i fritt fall, og han velger å prøve å finne nytt fotfeste i bygda Ravais langs finskekysten. Der blir den ensomme mannen gradvis kjent med naboene og de andre innbyggerne, som er fascinert av den nye villaen hans. Samfunnspolitiske spørsmål om klassetilhørighet og rasisme kommer også frem, sammen med sorg, nostalgi og humor. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Samfunn, Bygd Innleser: Even Rasmussen Lengde: 12 t. 27 min. Språk: Bokmål Oversetter: Erik Krogstad Boknummer: 680382
Lån boka

Forfatter: Jørgen Jæger

I "Det sorte fåret" møter vi lensmannen Ole Vik og kollegaen hans Cecilie Hopen i Fjellberghavn for aller første gang. Manus til boken ble skrevet på 80-tallet, men har ligget på Jørgen Jægers harddisk siden da. I forbindelse med forfatterens 75-årsdag blir boken nå utgitt for første gang. Handlingen i boken foregår på 80-tallet. Her finnes ingen røykelov, smarttelefoner, diverse digitale hjelpemidler eller sosiale medier. I boken blir vi kjent med Ole Vik og Fjellberghavn. Vi møter også Bjørn Næss, en sympatisk mann som har alt man kan ønske seg - frem til den dagen han kjører på et sort får. Små hendelser kan noen ganger snu opp ned på livet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Torgeir Reiten Lengde: 8 t. 45 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181487
Lån boka

Forfatter: Per Schreiner

Fra forlagets omtale: Viktor sov den dagen verden gikk under. Først morgenen etter oppdager han de tomme gatene. Alle menneskene er borte. Viktor pleier sjelden å forlate leiligheten, og det eneste mennesket han har hatt kontakt med de siste årene, er moren, som to ganger i uken kommer med mat. Men også moren er forsvunnet. Det kan virke som om bare hundene er igjen. Noen dager etter går strømmen, og vannet blir borte. Han er nødt til å foreta seg noe. Da han endelig går ut, oppdager han en ny, forunderlig verden: Alt er gratis, det finnes ingen regler. For første gang i livet er han helt fri. Kanskje sivilisasjonens kollaps er det beste som har skjedd ham. Men så viser det seg at han ikke er alene.
Sjanger: Samfunn, Dystopier Innleser: Jonathan Espolin-Johnson Lengde: 7 t. 51 min. Språk: Bokmål Boknummer: 680523
Lån boka

Forfatter: Ray Cayless

Medforfatter: Terje Holtet Larsen

Fra forlagets omtale: Fra sin posisjon innerst i en bingokafé iakttar fortelleren det selsomme og illevarslende gjensynet mellom to fremmede ved nabobordet. Tyve år tidligere opptrådte den ene av dem under navnet Jesper Graff som trommeslageren i Café Sahara, helt til han en sommernatt ganske enkelt forsvant mens bandet hadde pause. Nå er han endelig innhentet, og den forhenværende dansebandtrioens frontfigur, B.K. Krüger, ber om at Jesper Graff gjør opp for seg. Det tilfeldige møtet ansporer fortelleren til å følge i Jesper Graffs fotspor langsmed Oslos ikke-steder, over industritomtene, langs jernbanelinjene og inn i stillheten under byens evig susende trafikkmaskiner. Samtidig skritter han opp en uomgjengelig skjebne for den perkusjonistiske klangsøkeren, og kanskje også for seg selv.
Sjanger: Mannsskildringer Innleser: Jonathan Espolin-Johnson Lengde: 6 t. 11 min. Språk: Bokmål Boknummer: 123854
Lån boka

Forfatter: Ta-Nehisi Coates

Fra forlagets omtale: Rundt 1850 blir Hiram Walker født som slave på en tobakksplantasje i Virginia. Faren er den hvite plantasjeeieren, som solgte Hirams mor da sønnen var ganske liten. Selv om Hiram har fotografisk minne, har han bare noen få, uklare minner om moren. Blant annet at hun var den aller beste og mest grasiøse vanndanseren. Hiram går med i antirasismearbeidet og motstandsbevegelsen og hans indre og ytre reise er betagende, voldsom, vakker og preget av magiske hendelser.
Sjanger: Historisk, Fantastisk Innleser: Geir Morstad Lengde: 13 t. 44 min. Språk: Bokmål Oversetter: Knut Ofstad Boknummer: 180829
Lån boka

Forfatter: Tonny Gulløv

Fra forlagets omtale: Året er 937 og Britannia herjes igjen av de danske vikingenes plyndringstokt. Ulv, en temperamentsfull ung mann fra Cumbria, blir tatt som trell og fastlenket til en åre på skipet Havormen. Der blir han kjent med kjempen Ymer, som prøver å få skikk på Ulv og øke hans sjanser til å overleve om bord. Ulv nekter imidlertid å akseptere livet som trell, noe som nesten koster ham hodet. For danskene har den leie uvane å gå rett fra ord til sverdhugg. Gjennom hovedpersonen Ulv Palnatoke fortelles den tusenårige, dramatiske historien om de tre legendariske kongene Gorm den Mektige, Knut Gormsson og Harald Gormsson, i dag kjent som Gorm den Gamle, Knud Dana-Ast og Harald Blåtann.
Sjanger: Historisk Innleser: Geir Morstad Lengde: 17 t. 14 min. Språk: Bokmål Oversetter: Halvor Kristiansen Boknummer: 180790
Lån boka

Voksne - faglitteratur

Forfatter: Eirik Kristoffersen

Medforfatter: Malin Stensønes

Eirik Kristoffersen har skrevet en bok om sine erfaringer og ledelsesprinsipper. Hans ledelsesfilosofi er å få mennesker til å yte sammen. Kristoffersen er mangeårig soldat og tidligere leder i Forsvarets spesialkommando, FSK, og er i dag en av Norges fremste generaler. Han har blitt tildelt Krigskorset med sverd, som han er landets høyeste militære utmerkelse, for tapperhet og særlig fremragende ledelse under internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2007 og 2008. Boka bygger på en rekke konkrete hendelser både i krig og i hverdagslige utfordringer under opplæring og omstilling. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Innleser: Dennis Storhøi Lengde: 8 t. 42 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181478
Lån boka

Forfatter: Jo Røislien

Forsker og forfatter Jo Røislien bruker spermcellen som veiviser når han dykker ned i de store spørsmålene rundt hvordan livet på jorden fungerer. Med utgangspunkt i egne erfaringer og beretninger fra verdenshistorien går Røslien løs på alt fra spørsmål om sex som beste forplantingsform, hundekloning, skreitokt og om hvilken rolle mannen vil spille i fremtiden. Han ser på hvilket av livets lover som er tøyelige og hvilket som rett og slett kan brytes, og han introduserer leseren for personene som har studert livsprosessene og oppdagelsene de har gjort. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Jo Røislien Lengde: 4 t. 10 min. Språk: Bokmål Boknummer: 681519
Lån boka
Fra forlagets omtale: Dette er Rødts andre studiebok med navnet Forstå for å forandre. Den er ganske annerledes, med to nye møter - ett om miljø og ett om Norge som krigernasjon. Møtet om hva kapitalisme er mye bearbeidet og gjort lettere forståelig. Studieboka er ajourført med oppdaterte vedtak fra Rødts landsmøte i 2019. Møte 1: Hva er kapitalisme? 13 Møte 2: Kan kapitalismen redde kloden? 23 Møte 3: Imperialisme på norsk 43 Møte 4: Klasser, kvinnelønn og allianser 55 Møte 5: Sosialisme 65
Innleser: Clara Talesyntese Lengde: 2 t. 52 min. Språk: Bokmål Boknummer: 381476
Lån boka

Forfatter: Ingvild Bræin

Fra forlagets omtale: På ein fjellknaus i utkanten av Slottsparken ligg Grotten. Huset har sidan 1922 vore æresbustad for fortente kunstnarar, men vart bygd lenge før det. Henrik Wergeland la i si tid elsk på plassen, og 17. mai 1841 stod huset ferdig og Wergeland flytta inn med kone, hest, hund, kaninar, ormar og fuglar. Etter Wergeland har nokre av dei fremste norske diktarane og komponistane fått bu i Grotten: Christian Sinding, Arnulf Øverland og Arne Norheim. I 2011 flytta forfattaren Jon Fosse inn i det rosa huset og vart kongens nabo. Grotten er ei forteljing om huset og kva som har skjedd der.
Sjanger: Biografisk Innleser: Silje Breivik Lengde: 7 t. 49 min. Språk: Nynorsk Boknummer: 631926
Lån boka

Forfatter: Lisa Taddeo

Fra forlagets omtale: En medrivende og uforglemmelig bok om begjær og lengsler, som alle kvinner vil kjenne seg igjen i. Lina lever i et kjærlighetsløst ekteskap og lengter desperat etter å bli kysset. Sloane er gift med en mann som vil at hun skal ha sex med andre menn. Maggie innleder et hemmelig forhold til high school-læreren sin. Tre amerikanske kvinner. Åtte år med journalistisk arbeid. Tusenvis av timer med samtaler. Tre kvinner er et dypdykk i tre virkelige kvinners seksualitet, begjær og lengsler, og samtidig en fortelling om hver og en av oss. Om alt vi er med på mot vår vilje. Om lystene våre. Om hvem vi er innerst inne.
Innleser: Marianne Hoff Engesland Lengde: 9 t. 49 min. Språk: Bokmål Oversetter: Hilde Stubhaug Boknummer: 680003
Lån boka

Forfatter: Peder Kjøs

Fra forlagets omtale: I denne boken blir vår tids ensomhet klokt skildret av nordmenns favorittpsykolog. Peder bruker seg selv, sitt eget liv og møter med andre til å undersøke hva ensomhet er, som velsignelse og forbannelse. Hva gjør det med oss å være ensomme? Og når er det akkurat ensomhet vi trenger? Hvorfor er så mange ensomme i vår tid?
Innleser: Peder Kjøs Lengde: 4 t. 43 min. Språk: Bokmål Boknummer: 123612
Lån boka

Forfatter: Leif Edward Ottesen Kennair

Medforfatter: Jørgen Akre Flor

Fra forlagets omtale: Psykologisk behandling og samtaleterapi er ment å redusere menneskelig lidelse. Det kan virke paradoksalt å påstå at slik psykologisk behandling, gjort i de beste intensjoner, skal ha negative effekter. Hvordan kan intervensjoner rettet mot helbredelse øke pasientens lidelse? Hvordan kan noe som er designet for å hjelpe ende opp som skade? Denne boken undersøker situasjoner, steder, terapeuter eller tidspunkt hvor behandling virker mot sin hensikt - altså hvor det faktisk hadde vært bedre ikke å gjøre noe. Samtidig foreslår forfatterne mulige skritt på veien mot en større åpenhetskultur og et sikrere psykisk helsevern.
Innleser: Even Rasmussen Lengde: 6 t. 31 min. Språk: Bokmål Boknummer: 123227
Lån boka

Forfatter: Bill Gates

Den amerikanske teknologen og forretningsmannen Bill Gates (f. 1955) har sammen med eksperter innen en rekke vitenskaper trukket opp en arbeidsplan for hva som må til for å avverge klimakatastrofen. I denne boken viser han på en oversiktlig måte hvilke utfordringer kloden står overfor, teknologien vi har per i dag, og hvilken teknologi som vil kreves i fremtiden, slik at det vil bli mulig å nå målet om nullutslipp. Utfordringen går til hvert enkelt land, dets politiske ledere, organisasjoner på alle nivåer i samfunnet, og til alle menneskene som bebor planeten. Dette krever et særskilt samarbeid, som ifølge Gates bør være forankret i kunnskap. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Dennis Storhøi Lengde: 7 t. 31 min. Språk: Bokmål Oversetter: Rune Rogndokken Moen Boknummer: 181420
Lån boka

Forfatter: Øyvind Holen

I over 40 år har visse bydeler i Oslos øst fått merkelappen innvandrergetto. Begrepet har vært sammenstilt med raseopptøyer, gjengkriminalitet og svenske tilstander, og har blitt utvidet til å benevne alt det negative man forbinder med innvandring og integrering i store deler av landet. Journalist og forfatter Øyvind Holen bruker sin personlige erfaring til å finne flere innfallsvinkler til ordet som ofte dyttes frem i den politiske debatten. Boken er både en samfunnsanalyse og en kulturhistorisk gjennomgang av de norske drabantbyene og gettobegrepet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Per Andreas Tønder Lengde: 7 t. 44 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181224
Lån boka

Forfatter: Ole Georg Moseng

Fra forlagets omtale: Svartedauden på 1300-tallet laget et tidsskille mellom verden slik den var, og en ny verden vi lever i nå. Men den er omspunnet av myter. I virkeligheten vet vi lite, for eksempel ikke hvor mange nordmenn som døde. Men vi vet at det var pest - en sykdom der 60-99 % av de syke dør. Vi vet også at svartedauden ikke kom alene eller var den første pesten. Vest-Europa ble herjet av pest fra 500-tallet og fram til 1700-tallet. Nå opptrer pest i alle verdensdeler unntatt Oseania hvert eneste år. Denne boka knuser myter og forteller pestens nådeløse historie ved å gå tett på menneskene som led, og de som løste pestens gåter. Fortellingen fikk plutselig ny aktualitet våren 2020. Da som nå, var svarene de samme som vi så under Corona-pandemien i 2020: isolasjon, avsperring og karantene.
Innleser: Ole Thore Hasseldal Lengde: 5 t. 27 min. Språk: Bokmål Boknummer: 680462
Lån boka

Studielitteratur

Forfatter: Carl Henrik Knutsen

Fra forlagets omtale: Hva er egentlig et demokrati, og hvordan kan vi måle det? Hvilke forhold gjør et demokrati robust, og hva kan føre et land i mer autoritær retning? Og har demokrati noe å si for økonomisk utvikling, ulikhet eller utdanningspolitikk? Denne boken gir en bred innføring i hva et demokrati er, hvordan et demokratisk styresett skiller seg fra et diktatur, og hvordan vi går frem for å måle forskjellige politiske regimer. Den gjør rede for årsaker til demokratisering og demokratisk stabilitet, og hvilke økonomiske og andre effekter demokrati kan ha.
Innleser: Clara Talesyntese Lengde: 11 t. 9 min. Språk: Bokmål Boknummer: 281427
Lån boka

Forfatter: Rita Jakobsen

Medforfatter: Astrid Rønsen

Fra forlagets omtale: Bokens tema er palliativ omsorg der den som skal dø, og familiens ønsker og behov er utgangspunktet for hjelpen som ytes. Her presenteres fortellinger om omsorgsutøvere som utfordres ulikt i møtene med den som skal dø, familien og nære relasjoner. Boken er skrevet for alle som ønsker et dypere innblikk i omsorgsutøverens forståelse av situasjonen, egen væremåte og handlingsvalg, så vel som i familiens situasjonsforståelse og samhandling. Denne boken vil være av interesse for ansatte og ledere i helse-, omsorgs-. og sosialtjenestene. Boken er også svært aktuell for studenter og utdanningspersonale ved grunn- og videreutdanning i helse-, sosial- og samfunnsfaglige studier.
Innleser: Clara Talesyntese Lengde: 8 t. 15 min. Språk: Bokmål Boknummer: 281401
Lån boka

Forfatter: Edvard Befring

Fra forlagets omtale: Grunnbok i spesialpedagogikk gir en samlet presentasjon av det spesialpedagogiske fagområdet og omfatter både generelle og spesifikke deler av dette mangfoldige faget.
Innleser: Clara Talesyntese Lengde: 9 t. 58 min. Språk: Bokmål Boknummer: 281389
Lån boka

Forfatter: Berit Støre Brinchmann

Medforfatter: Bente Vibecke Lunde, Liv-Helen Odland, Torild Sneltvedt

Fra forlagets omtale: Dette er boken for deg som er sykepleierstudent og skal lære om etikk. Boken inneholder kapitler om menneskesyn, etiske dilemmaer, etiske teorier og prinsipper, yrkesetiske retningslinjer, forskningsetikk og hva det innebærer å være en profesjonell sykepleier. SME-modellen gjennomgås for systematisk drøfting av etiske problemstillinger. Etikk og prioriteringer i sykepleie, helserett og etiske utfordringer med nyere bioteknologi er sentrale temaer. Den verdensomspennende koronapandemien har ført til nye etiske dilemmaer og behovet for et nytt kapittel om kriseetikk.
Innleser: Clara Talesyntese Lengde: 28 t. 1 min. Språk: Bokmål Boknummer: 281402
Lån boka

Forfatter: Trude Haugli

Medforfatter: Lena R.L. Bendiksen

Fra forlagets omtale: I bokens første del behandles særtrekk ved barneretten som rettsområde, de grunnleggende prinsipper barneretten bygger på, barns menneskerettigheter og metodiske særtrekk eller utfordringer ved rettsområdet. Del 2 omhandler lov om barn og foreldre. Her behandles sentrale spørsmål om hvordan foreldreskap etableres, foreldreansvar, fast bosted for barn og samværsrett. Del 3 omhandler barnevernretten, det offentliges subsidiære ansvar for barn i sårbare situasjoner. Oppbyggingen av det offentlige barnevernet, årsaker til tiltak, gangen i barnevernssaker, bestemmelsene om særlige tiltak, tvangsaspektet og ikke minst reglene om taushetsplikt og meldeplikt blir behandlet.
Innleser: Clara Talesyntese Lengde: 28 t. 1 min. Språk: Bokmål Boknummer: 281415
Lån boka

Forfatter: Jan Reidar Stiegler

Fra forlagets omtale: Hva skjer når følelsene våre går fra å være hjelpsomme og nyttige til å medføre smerte og lidelse? I denne boken ser forfatteren på hvilken verdi og funksjon følelsene våre har, og hva som skjer når de ikke lenger fungerer hensiktsmessig. Boken gir innsikt i følelsenes betydning for mennesket generelt. Samtidig er den en innføring i hvordan en kan benytte emosjonsfokusert terapi for å få et bedre forhold til sine følelser. Emosjonsfokusert terapi er forankret i en sterk forskningstradisjon og regnes i dag som en evidensbasert metode i behandling av en rekke lidelser.
Innleser: Clara Talesyntese Lengde: 11 t. 23 min. Språk: Bokmål Boknummer: 281365
Lån boka

Ungdom

Forfatter: Jenny Han

Lara Jean er hodestups forelsket i kjæresten sin og har det fortiden helt fabelaktig. Faren skal gifte seg på nytt, og storesøster Margot kommer hjem til bryllupet. Men så må Lara ta noen tunge beslutninger som utfordrer idyllen. Hun må blant annet bestemme seg for hvilket universitet hun skal velg, og om hun skal la hodet eller hjertet bestemme hva hun skal gjøre. Det er vanskelig å forlate både familie og kjæreste. Historien om Lara Jean er også blitt til Nettflix-filmer. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Lara Jean 3 Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sofie Asplin Lengde: 8 t. 12 min. Språk: Bokmål Oversetter: Thomas Ingebrigtsen Lem Boknummer: 381482
Lån boka

Forfatter: Nancy Herz

Nancy Herz forteller hva som skjedde med forholdet til moren etter «Skamløs». De snakket ikke med hverandre på flere måneder, og moren motarbeidet Nancys frihetskamp. Moren har, etter først å ha sagt nei, også bidratt til denne boka. Nancy reiser til morens hjemland Libanon for å sette sammen morens historie og finne ut hvordan hennes syn på jenters handlingsrom og fremtid ble dannet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Nancy Herz Lengde: 6 t. 11 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181463
Lån boka

Forfatter: Anne Elvedal

Fra forlagets omtale: Etter farens plutselige død finner Rebekka et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap og merkelige ting begynner å skje rundt henne. Rebekka står plutselig overfor et mysterium som er langt større enn hun kunne forestille seg.
Serie: Dødens spill 1 Sjanger: Spenning, Fantasy Innleser: Anne Bolette Stang Eng Lengde: 7 t. 39 min. Språk: Bokmål Boknummer: 180553
Lån boka

Forfatter: Eldrid Johansen

Fra forlagets omtale: Etter et tøft år på videregående, blir Karen sendt på folkehøgskole for å ta en pause. Der møter hun den store kjærligheten og plutselig dreier Karens verden kun seg om ham. Problemet er bare at han ikke er en av klassekameratene hennes... Fra du så meg er basert på en sann historie fra folkehøgskolemiljøet, og skildrer det grenseoverskridende forholdet mellom en lærer og en elev.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sarah MacDonald Lengde: 4 t. 26 min. Språk: Bokmål Boknummer: 180813
Lån boka

Forfatter: Jenny Han

Fra forlagets omtale: Lara Jean hadde ikke regnet med at hun kom til å falle for Peter. De lot jo bare som om de var kjærester. Helt til de ikke gjorde det lenger. Nå skal Lara få vite hva det vil si å være i et ekte forhold, ikke bare på liksom. Men da en tidligere bekjent vender tilbake, begynner Lara Jean å få følelser for ham også.
Serie: Lara Jean 2 Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sofie Asplin Lengde: 8 t. 1 min. Språk: Bokmål Oversetter: Thomas Ingebrigtsen Boknummer: 632835
Lån boka

Forfatter: Jenny Han

Fra forlagets omtale: Lara Jean oppbevarer alle kjærlighetsbrevene sine i en hatteeske hun har fått av moren. Men det er ikke vanlige kjærlighetsbrev, Lara Jean skriver kun for å slutte å være forelsket. En dag blir brevene på mystisk vis sendt ut til guttene de handler om, og Lara Jeans kjærlighetsliv tar en uventet vending.
Serie: Lara Jean 1 Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sofie Asplin Lengde: 8 t. 59 min. Språk: Bokmål Oversetter: Thomas Ingebrigtsen Lem Boknummer: 376060
Lån boka

Forfatter: Rick Riordan

Fra forlagets omtale: Apollon har blitt jaget vekk fra Olympos etter å ha falt i unåde hos sin far, Zevs. Plutselig er han en helt vanlig, kvisete tenåringsgutt ved navn Lester nede på jorda. Endelig kommer den actionfylte femteboka - med en avslutning som vil ta pusten fra deg!
Serie: Apollons prøvelser 5 Sjanger: Fantasy Innleser: Geir Morstad Lengde: 11 t. 35 min. Språk: Bokmål Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen Boknummer: 180832
Lån boka

Barn

Forfatter: Arne Svingen

Elvin er fortsatt på rømmen fra den topphemmelige agentskolen sammen med Lydia. Duoen er på et nytt sted og står overfor nye utfordringer. Denne gang må de hive seg inn i en taubanevogn for å unnslippe agentene som jakter på dem. Flukten går til en fjellandsby som ligger på kanten av et stup. Alle innbyggerne i byen går i hvite skidresser og alle ser opp til den humørløse Napoleon. Det ryktes også at alle barna i byen er innelåst. Spenning for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Agent Elvin Griff 5 Sjanger: Spenning Innleser: Martin Lange Lengde: 1 t. 1 min. Språk: Bokmål Boknummer: 681499
Lån boka

Forfatter: Maren Ørstavik

Medforfatter: Maren Ørstavik

Den nye hesten i stallen, Dakota, er syk. Hedda som endelig har fått innpass hos hestejentene får ansvaret med å ta vare på den syke hesten. Samtidig forsøker jentene å redde stallen fra å bli lagt ned, og Heddas plass i stallen blir satt på prøve. Problemene tårner seg opp. Hedda kjemper for å redde både stallen og vennskapene, samtidig som hun ønsker å være hos Dakota når hun trenger henne aller mest. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Hester Innleser: Fanny Vaager Lengde: 6 t. 25 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181444
Lån boka

Forfatter: Arne Svingen

Thomas er plutselig blitt omringet på alle kanter av en gjeng som forlanger å få jakka, mobilen og det aller mest dyrebare han eier. Å snitche på dem som har ranet ham er uaktuelt. I stedet gjør han noe mye farligere. Det er en risikabel avgjørelse Thomas har tatt, men som fører til uventet vennskap. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Spenning Innleser: Martin Lange Lengde: 3 t. 56 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181249
Lån boka

Forfatter: Jørn Jensen

Fra forlagets omtale: Kasper og laget hans skal på fotballeir og overnatte borte. Når treneren prøver å få laget i seng, blir han møtt av ville protester. Dagen etter er alle trøtte. Hvordan skal de klare å vinne de viktige kampene nå?
Serie: Leseløve 72 Innleser: Christoffer Hag Maure Lengde: 0 t. 10 min. Språk: Bokmål Oversetter: Øystein Rosse Boknummer: 632503
Lån boka

Forfatter: Monika Steinholm

Fra forlagets omtale: Et svart hull dukker opp under sengen til Markus, og snart begynner det å sive inn merkelige dyr og vesener fra andre dimensjoner. Universet blir stadig mer ustabilt, og det er bare et spørsmål om tid før det kollapser og alt liv dør. Markus og vennene jobber på spreng for å finne en løsning, men så stjeler den mystiske Kattekongen De levendes bok.
Serie: Ankh 3 Sjanger: Spenning, Fantasy, Science fiction Innleser: Jonas Strand Gravli Lengde: 4 t. 1 min. Språk: Bokmål Boknummer: 680502
Lån boka

Forfatter: Svein Tindberg

Charlie er en gutt som sliter, derfor søker han seg til drømmenes verden. Denne gangen må han ikke bare kjempe sin egen kamp, men også gjøre alt han kan for å redde klassevenninnen Fatima fra drømmenes verden. Charlie må hjelpe Fatima med å finne ut hva de mystiske skapningene som dukker opp i drømmene hennes egentlig vil. Charlie får etter hvert mistanke om at det egentlig er han de er ute etter. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Charlie Drømmevandrer 2 Sjanger: Fantasy Innleser: Svein Tindberg Lengde: 4 t. 53 min. Språk: Bokmål Boknummer: 181248
Lån boka

Forfatter: Martin Widmark

Fra forlagets omtale: Etter at et verdifullt maleri blir stjelt fra Valleby museum, dukker plutselig stjernedetektiven Torkel Naut opp. Han løser saken i ekspressfart og imponerer alle, bortsett fra Lasse og Maja. Er de bare misunnelige, eller er det noe mystisk med denne stjernedetektiven?
Serie: Lasse Majas detektivbyrå 23 Sjanger: Krim, Spenning Innleser: Marianne Krogness Lengde: 0 t. 45 min. Språk: Bokmål Oversetter: Nina Aspen Boknummer: 181359
Lån boka

Forfatter: Elisabeth Moseng

Fra forlagets omtale: Dorji er sønn av en prins, men bor med mamma i en campingvogn på Furukollen camping. Mamma forsker på salamandere og drømmer om å få nobelprisen. Dorji drømmer om egen do, siden den i vogna er ødelagt. Men mest av alt drømmer han om at de ikke skal flytte, nå som han har blitt venn med Thea, den nye jenta i klassen.
Sjanger: Humoristisk Innleser: Christoffer Hag Maure Lengde: 4 t. 9 min. Språk: Bokmål Boknummer: 180551
Lån boka

Forfatter: Malin Hellebø

Fra forlagets omtale: Visste du at mohairgeita sitt beste sjekketriks er å tisse seg sjølv i fjeset? At edderkoppar sjarmerer damene med musikk og heftige rytmar? At pingvinar frir med småstein? Eller at geviret til hjortebukken er eit verktøy for å imponere dei kresne kollene?
Innleser: Lars Henrik Aarnes Lengde: 1 t. 15 min. Språk: Nynorsk Boknummer: 123095
Lån boka

Nye e-bøker

Voksne - skjønnlitteratur

Forfatter: László Krasznahorkai

Den aldrende aristokraten Béla Wenckheim er på vei tilbake til den lille byen i Ungarn som han forlot som ung mann. Han ønsker å se igjen sin ungdomskjæreste Marika, men han flykter også fra spillegjeld og fengselsstraff i Buenos Aires. Det vet ikke myndighetene i byen. De har derfor store planer om å få byen på fote igjen med baronens penger. Ingenting går imidlertid slik de hadde forestilt seg den dagen baronen til slutt dukker opp. I stedet bryter det ut et kollektivt hysteri blant innbyggerne. Det oppstår mange forviklinger, og innbyggernes mindre gode egenskaper kommer til syne. Når det så plutselig står en kolonne av mystiske tankbiler på bytorget, viser det seg at en katastrofe er på vei. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Samfunn Språk: Bokmål Oversetter: Ove Lund Boknummer: 181464
Lån boka

Forfatter: Saša Stanišić

Sasa Stanisic bor i Tyskland, men kommer fra Bosnia. Som 14-åring krysset han flere grenser da han flyktet fra krigen i hjemlandet, noe han igjen begynner å tenke på da Angela Merkel holder grensene åpne for 900 000 asylsøkere i 2015. Forfatteren bruker sine egne minner om hjemstedene sine, slik de fremstår i erindringen og fantasien, for å utforske den kjensgjerning at vi alle kommer et sted fra. Boken handler om de 13 menneskene som utgjorde landsbyen, den handler om besteforeldrene, en korrupt politimann og en Wehrmachtsoldat, men også om det som kom før og etter. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk, Slekt Språk: Bokmål Oversetter: Astrid Nordang Boknummer: 181479
Lån boka

Forfatter: Kristin Ribe

Forfatteren Kristin har nylig mistet to personer som sto henne nær, og befinner seg i en dyp krise. For å ikke gå til grunne i sorgen styrer hun livet gjennom lister, regler og tall. En dag bytter hun ut favoritt tv-kanalen History med søsterkanalen H2. Der kommer hun inn i en helt ny verden preget av romfart, aliens og besøk fra fjerne galakser. Plutselig rommes hverdagen hennes av den nye interessen for utenomjordisk liv. Dette er en historie om å bli forlatt, og om å være så alene at det kanskje bare finnes aliens igjen. Samtidig er romanen fylt av humor og viltre tankesprang. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk, Psykologisk Språk: Bokmål Boknummer: 381456
Lån boka

Forfatter: Anders Moe

Tommy Rem har levd et hardt liv som torpedo, men da kona dør i en ulykke blir han alene om ansvaret for datteren i tenårene. Han ønsker seg derfor bort fra volden, men for å gjøre det må han ut på et siste oppdrag, en reise som innebærer at han tar et oppgjør meg seg selv. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Spenning Språk: Bokmål Boknummer: 181493
Lån boka

Forfatter: Kristin Berget

I Kristin Bergets sjette diktsamling er menneskets motstridene sameksistens med naturen sentral. Diktene observerer livets ritualer som måltidene, bønnen, samling ved bålet, rundt kisten ved livets slutt, eller når forholdene menneskene lever under endres. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Boknummer: 181227
Lån boka

Forfatter: Hiromi Kawakami

Fra forlagets omtale: I en fjern fremtid hvor menneskeheten står på randen av utryddelse, iverksettes et desperat, verdensomspennende prosjekt: For å stimulere fremveksten av nye menneskeslag isoleres verdens befolkninger og forhindres i å ha kontakt med hverandre. "Så den store fuglen ikke tar deg" er en grenseløst ambisiøs og samtidig forbausende jordnær roman der Hiromi Kawakami på sitt urokkelig stillfarne vis utfordrer ideen om en menneskehet i evig vekst. Ulike fortellerstemmer veves sammen og viser oss en uoversiktlig fremtid der menneskeheten må forsone seg med å ikke lenger være naturens midtpunkt.
Sjanger: Samfunn, Science fiction Språk: Bokmål Oversetter: Magne Tørring Boknummer: 181465
Lån boka

Forfatter: John Færseth

Fra forlagets omtale: Russland har blitt et fyrtårn for flere miljøer som er motstandere av dagens verdensorden. Disse miljøene deltar på treningsleire og konferanser i Russland, forsvarer Russlands linje i Ukraina og Syria, og noen har valgt å delta i kampene i Øst-Ukraina sammen med russiskstøttede separatister. Andre fungerer som propagandister i russiskstyrte medier, der Norge er et av landene som blir angrepet. Blant dem er høyreekstremistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, de høyrepopulistiske regjeringene i Sentral-Europa, amerikanske alt-rightere og kristenkonservative, skandinaviske barnevernsmotstandere og enkelte venstreradikale. Bak alt sammen ligger et mørkt og konspiratorisk verdensbilde.
Språk: Bokmål Boknummer: 181460
Lån boka

Forfatter: Sylvia Day

Fra forlagets omtale: Eva og Gideons offisielle vielse blir årets begivenhet. Men Gideon selv har mest lyst til å kansellere hele bryllupet. Er det i det hele tatt mulig for Eva å få frem Gideons mykere sider? Samtidig som de sammen forsøker å få kontroll på Gideons indre demoner, dukker skjulte skjeletter opp fra Evas fortid. Hvem er det egentlig som er ute etter å ødelegge forholdet deres? Det er bare å trekke pusten og holde seg fast under denne siste delen av Eva og Gideons hete, men turbulente reise. Dette er femte og siste bok i Crossfire-serien.
Serie: Crossfire-serien 5 Sjanger: Erotisk Språk: Bokmål Oversetter: Embla Skjong Boknummer: 181313
Lån boka

Forfatter: Ole Asbjørn Ness

Første 17. mai etter pandemien: Politispaner Johnny Abrahamsen er på jakt etter en forskrudd gjerningsmann. En bekymret mor har meldt datteren sin, en ung blogger, savnet. Det er bare Abrahamsen som tar tak i saken. I løpet av fem dager i mai oppdager han at kvinnehat er en fellesnevner i all ekstremisme - og at han selv er sin egen verste fiende. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Ole Asbjørn Ness Språk: Bokmål Boknummer: 181436
Lån boka

Forfatter: Grethe Bøe

Forholdet mellom Russland og NATO er anspent som aldri før. Samtidig skal NATO holde sin største militære øvelse i Finnmark noensinne. I et sammenstøt med et russisk fly blir F-16-flyet med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord skutt ned. Både Russland og NATO tolker dette som et angrep, og en enorm politisk krise er et faktum. For å avverge en katastrofe, må de to pilotene må komme seg til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Dermed står de overfor en nærmest umulig oppgave: De må krysse Sibir, med fienden hakk i hæl. Og tiden jobber mot dem. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Maria Bock Språk: Bokmål Boknummer: 181289
Lån boka

Forfatter: Geir Tangen

Overbetjent Gabriel Fjell får en spesiell ilddåp som etterforskningsleder i Haugesund. Selvmordet til en fjorten år gammel jente ser ut til å være del av en marerittaktig trend som sprer seg blant byens ungdom og deres tilknyttning til det internasjonale nettspillet 'Blue Whale challenge'. Tiden er knapp for Fjell som prøver å spore opp usynlige bakmenn mens han hanskes med traumer etter at storesøsteren tok selvmord atten år tidligere. Samtidig fortsetter ungdom å ta seg gjennom 57 oppgaver, som ender i den ultimate utfordringen: å ta sitt eget liv. Dette er første bok i kriminalserien om overbetjent Gabriel Fjell og kollega Aida Ibrahim fra Kripos. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Kim Haugen Språk: Bokmål Boknummer: 181081
Lån boka

Forfatter: Peter Handke

Fra forlagets omtale: «Dette er altså ansiktet til en hevner!» sa jeg til meg selv da jeg så meg i speilet den samme morgenen jeg dro av sted. Denne setningen kom helt lydløst ut av meg, men samtidig artikulerte jeg den; beveget leppene overtydelig idet jeg stille uttalte den, som for å avlese den for meg selv fra speilbildet og lære den utenat, én gang for alle. Den østerrikske forfatteren Peter Handke (f. 1942) mottok i 2019 Nobelprisen i litteratur, og denne romanen er den første utgivelsen fra Handkes hånd etter tildelingen.
Sjanger: Psykologisk Innleser: Even Rasmussen Språk: Bokmål Oversetter: Sverre Dahl Boknummer: 180973
Lån boka

Forfatter: Laurent Binet

Fra forlagets omtale: I denne boken snur Laurent Binet opp ned på viktige deler av verdensbegivenhetene og byr på en festlig, smart og ellevill lek med historien: Frøydis Eiriksdatter legger ut på tokt mot Vinland, men bestemmer seg for å dra enda lenger sør med sitt store vikingfølge. Dermed er det en annen sivilisasjon Christofer Columbus treffer i 1492, og han lider store nederlag på sin oppdagerferd. Deretter reiser inkaene østover, til et land der befolkningen ser ut til å tilbe en gud som er spikret opp på et kors. Inkaene erobrer mer og mer land i Europa og innfører sin egen religion, sine egne ideologier og skikker. Dette får enorme følger for utviklingen i Europa, for den europeiske identiteten og for enkeltmennesker som Henrik den åttende, Martin Luther og Miguel de Cervantes.
Sjanger: Historisk, Fantastisk Innleser: Even Rasmussen Språk: Bokmål Oversetter: Tom Lotherington Boknummer: 180819
Lån boka

Forfatter: Jørgen Jæger

Ole Vik ser fram til en deilig sydenferie med kjæresten når de havner opp i et bankran og Hilde blir tatt som gissel. Flere ran finner sted og to mennesker dør. Ole har fullt opp og samtidig merker han at han blir motarbeidet i sin egen etat. Dette er andre bok om lensmann Ole Vik og staben i Fjellberghavn.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Boknummer: 181469
Lån boka

Forfatter: Jørgen Jæger

Innehaveren av gatekjøkkenet kommer hjem til et grusomt syn. Noen har flådd katten hans og spikret undulaten hans til veggen. Omtrent samtidig kommer ekteparet Jørgensen hjem fra fisketur og finner hytten sin i vill uorden. Og det stopper ikke her. Distriktets orkesterdirigent får ubudne gjester. Alt dette skjer i løpet av noen hektiske nattetimer. Ole Vik og hans trofaste stab får en travel natt der de prøver å finne ut om det er noen forbindelse mellom disse dystre hendelsene. Har en og samme person satt seg et mål om å ramme både Fjellberghavns homofile kokk, den gamle millionæren og orkesterdirigenten? Og hvorfor? Men da folk i den lille byen så vidt er kommet til hektene igjen etter nattens grufulle hendelser, skjer et mord. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Boknummer: 181468
Lån boka

Forfatter: Bernardine Evaristo

Tolv forskjellige kvinner forteller sin historie. Stemmene deres er ulike, men felles for dem er at de alle er på leting etter noe. Det være seg en felles fortid, en meningsfylt fremtid eller noen å elske. Det å bli sett av en mor eller far, finne tilhørighet - eller bare finne et glimt av håp. Til sammen blir de tolv stemmene til en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp som gir oss et nytt bilde av England. Boka vant en rekke priser da den kom ut, den ble anbefalt av Barack Obama og vant Bookerprisen i 2019. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Samfunn, Kvinneskildringer Innleser: Sofia Knutsen Estifanos Språk: Bokmål Oversetter: Kirsti Vogt Boknummer: 181416
Lån boka

Forfatter: Sylvia Day

Fra forlagets omtale: Kjærligheten og begjæret er mer intenst og råere enn noensinne, men omstendigheter gjør det nødvendig for Eva og Gideon å skjule dette for omgivelsene. De to har dessuten fremdeles sine demoner å bekjempe. Presset på Eva blir heller ikke mindre av at hun involveres i problemer foreldrene, og andre som står henne nær, har å kjempe med.
Serie: Crossfire-serien 3 Sjanger: Erotisk Språk: Bokmål Oversetter: Svein Svarverud Boknummer: 181311
Lån boka

Forfatter: Sylvia Day

Fra forlagets omtale: Eva Tramell og Gideon Cross nå må hanskes med nye utfordringer i sitt stormende forhold. Vil fortiden deres knuse begjæret?
Serie: Crossfire-serien 4 Sjanger: Erotisk Språk: Bokmål Oversetter: Embla Skjong Boknummer: 181312
Lån boka

Forfatter: Øistein Borge

Den pensjonerte kriminalbetjenten Lennox Hartly og kona Emma flytter fra Manchester til landsbyen Montepaz i Andalucía for å realisere drømmen om å bo i en liten bungalow på solkysten. Men harmonien tar snart slutt. Emma får en uhelbredelig sykdom i løpet av deres første år i Spania. Og så skjer det et brutalt mord på det store godset Gracia, som ligger i nærheten av ekteparets nye hjem. Lennox forstår fort at politiet som har fått saken famler i blinde og ikke kommer nærmere noen løsning. For å få noe avledning fra den personlige tragedien han står midt oppe i, starter Lennox sin egen etterforskning. Da en oppklaring av saken er like om hjørnet, slår morderen til på nytt. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Boknummer: 181439
Lån boka

Forfatter: Siegfried Lenz

Henry Neff er bare 24 år, men har hoppet av karrierekarusellen til fordel for en stilling ved jernbanens hittegodskontor. Henry er strålende fornøyd med jobben og finner det umåtelig interessant å se hva folk glemmer igjen. Lenz forener en skarp samfunnskritikk med en medrivende fortelling full av humor, varme og respekt for hverdagsmennesket.
Sjanger: Samfunn, Mannsskildringer Språk: Bokmål Oversetter: Kari Risvik Boknummer: 181399
Lån boka

Forfatter: Natalia Ginzburg

Fem søsken vokser opp i Torino i et hjem fylt av venner, bøker og politikk, mens fascismen langsomt sprer seg det italienske samfunnet. Diskusjonene, kranglingen og de utallige historiene som fortelles, legger grunnlag for et urokkelig samhold i familien. Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker Familieleksikon er et sprudlende, ærlig og humoristisk portrett av en italiensk familie under fascismen og nazismen. Boka handler om minner, fortellinger, hjemlengsel og uslitelige bånd - og dessuten hennes store families særegne språklige fraser og formuleringer. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk, Slekt, Familie Språk: Bokmål Oversetter: Astrid Nordang Boknummer: 181428
Lån boka

Forfatter: Siegfried Lenz

"Forbildet" er en historie fra dagens Tyskland om tre lærere som møtes på et hotell i Hamburg. Sammen holder de på å sette sammen et leseverk for skoleungdom, og nå skal de finne frem til personer og livsskjebner som kan virke som idealer for unge lesere. En umulig oppgave? Det er med stigende spenning vi følger de tre i deres noe uvanlige jakt. Selv er de langt fra noen "forbilder" for ungdommen, viser det seg. Er det overhodet mulig å stille opp et forbilde? Denne alvorlige romanen er intet mindre enn morsom, man kjeder seg ikke et øyeblikk.
Sjanger: Samfunn Språk: Bokmål Oversetter: Lotte Holmboe Boknummer: 181398
Lån boka

Forfatter: Haruki Murakami

"Første person entall" består av åtte noveller. Alle blir fortalt i jeg-person av en lett gjenkjennelig Murakami-forteller. Felles for de filosofiske og mystiske fortellingene i samlingen er at de tar opp temaer som kjærlighet og ensomhet, barndom og minner - alle med en typisk Murakami-vri. Her finnes sentimentale minner fra ungdommen, meditasjoner over musikk, lidenskapelig kjærlighet for baseball, velkjente drømmelignende scenarioer og jazz-album fra fantasien. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Oversetter: Ika Kaminka Boknummer: 181201
Lån boka

Forfatter: Stian Johansen

Skillsmissedalen er en kollektivfortelling om slitte forhold og folk i krise. Den handler om mennesker i situasjoner vi alle kjenner. Handlingen er lagt til Skien og Limi - og til veien gjennom dalen mellom de to stedene. Denne veien benyttes av pendlerbarna etter at skilsmissene er et faktum. Damene som en gang bodde i de flotte nybyggene i Skien har flyttet over til småhusene i Limi. Vi får høre fra de unge, de urolige og de utro, samt fra dem som er forsmådd, forkastet og forbannet. Det dreier seg om å holde det gående, selv når livet er vanskelig. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Christian Hestø Språk: Bokmål Boknummer: 181421
Lån boka

Forfatter: Kazuo Ishiguro

Klara er en "Kunstig Venn", en slags programvare som er utviklet for å hjelpe unge mennesker og tilpasse seg tilværelsen som voksen. I butikkvinduet der hun er utstilt betrakter Klare menneskene mens hun håper at noen vil kjøpe nettopp henne. En dag går ønsket i oppfyllelse da hun blir kjøpt av den 13 år gamle Josie. Men snart forstår hun at menneskene ikke alltid er til å stole på. Det er en rørende fortelling med en uventet fortellerstemme og en historie om kjærlighet, globalt klasseskille og skremmende sider ved moderne teknologi. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kjærlighet, Fantastisk Språk: Bokmål Oversetter: Bjørn Alex Herrman Boknummer: 181406
Lån boka

Forfatter: Aasne Linnestå

Selv om Dagny har hus, hage, hund, katt, kapital og attpåtil en liten boksamling, er ikke livet enkelt. "Dagny" er en mørk, men absurd og humoristisk roman om omskiftelige livskrefter og å finne veien ut når alt lukker seg. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kvinneskildringer Innleser: Andrea Bræin Hovig Språk: Bokmål Boknummer: 181419
Lån boka

Forfatter: Naoise Dolan

Etter universitetsavslutningen flytter irske Ava til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en slitt leilighet, og hun finner ikke tonen med dem hun bor sammen med. Så møter hun Julian. Han jobber i bankverdenen, har en flott leilighet helt for seg selv og liker å bruke penger på Ava. Noen ganger får hun sove over på gjesteværelset, og noen ganger har de sex. For Julian er Ava godt selskap. Mens Julian er på forretningsreise i London, treffer Ava juristen Edith. Det tar ikke lang tid før Ava vil være sammen med Edith hele tiden. Men Julian og Edith får ikke vite om hverandre. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Kristine Rui Slettebakken Språk: Bokmål Oversetter: Hilde Lyng Boknummer: 181418
Lån boka

Forfatter: Siegfried Lenz

En varm sommer i en småby ved Østersjøen for mange år siden. Benny Goodmann og Ray Charles er fremdeles på topp, man betaler med "mark" og når engelsklærerinnen kommer inn i klassen, reiser alle gymnasiastene seg og sier: "Good moring, Mrs. Petersen". At Stella Petersen og Christian, eleven hennes, har forelsket seg, er det ingen som vet, men denne fortellingen handler ikke om noe annet.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Anders Ribu Språk: Bokmål Oversetter: Kari Risvik Boknummer: 181400
Lån boka

Forfatter: Wilbur Smith

Medforfatter: David Churchill

Andre verdenskrig raser. Saffron Courtney har tjeneste i Spesialoperasjonsenheten, mens Gerhard von Meerbach må kjempe for fedrelandet. Deres veier skilles da Saffron blir sendt til det okkuperte Belgia. De har likevel et håp om å bli gjenforent. Men skal det skje, må de sannsynligvis velge mellom å ofre seg selv, eller å gjøre hva de kan for å overleve. Boken inngår i BS Bestselgerabonnement. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Ballantyne 21 Sjanger: Spenning, Historisk Språk: Bokmål Oversetter: Henning Kolstad Boknummer: 381426
Lån boka

Forfatter: Stig Beite Løken

Mathilde er alvorlig syk, og befinner seg ofte i en parallell drømmeverden. Der kan hun møte både kjente og fremmede og vandre mellom oppdiktede verdener. Hun er med på bat mitzva i Little Egg Harbor, synger ABBA-sanger på tommen av månepyramiden, konkurrerer i sjiraffløp og spiller brettspill med en avdød kjæreste. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Science fiction Språk: Bokmål Boknummer: 181489
Lån boka

Forfatter: Sissel Lange-Nielsen

KORSTOG. Vicomte Trencavel og greve Jordan er klare for det annet korstog. Deres barn, Cecilia og Hugo, adskilles fordi Hugo må følge med på ferden til Jerusalem. GRALEN. Ridder Hugo kommer hjem i 1167, en tid fylt av religiøs uro og borgerkrig. Han blir viet til katarprest og gjenopptar forbindelsen med Cecilia. BÅLET. De fredselskende katarene er blitt en stor gruppe og bryter med pavekirken. Et korstog innledes mot de sydfranske provinser - og gradvis utryddes katarene.
Sjanger: Historisk Språk: Bokmål Boknummer: 381297
Lån boka

Forfatter: Unni Lindell

Disse novellene handler om vanlige mennesker i vanlige miljøer. Men raskt blir man grepet av den underliggende uhyggen som bygger seg opp til et uutholdelig klimaks.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Boknummer: 181470
Lån boka

Forfatter: Karin Brunk Holmqvist

Merkelige ting skjer i bygda Ljunglyckorna på Österlen. Pensjonistene Agnes og Adolf har funnet et lite hus som passer dem godt, selv om de har litt ulike planer for pensjonisttilværelsen. Mens Agnes ønsker å stelle i hagen og få seg en katt, har Adolf tenkt å ta livet med ro - og noen katt er han ikke interessert i. Snart blir de gode venner med naboparet Rut og Herman. På kveldene trekker mennene seg tilbake til Hermans bod, og der er det både sterk drikke og lettkledde damer. Men fra den andre siden, der naboen Lutz bor, høres det stadig bråk. Det han bygger er hemmelig, og det må være stort. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Bygd, Underholdning Språk: Bokmål Oversetter: Helene Limås Boknummer: 181433
Lån boka

Forfatter: Eirik Ingebrigtsen

Johs har flytta heim, ilag med dottera Jill og faren Paal, til garden ved sjøen der han vaks opp. Naturen er tett på, fjordane er tronge og havet djupt ved den vesle garden. Marinbiologen Johs har vore sjukemeld i lang tid, heilt sida ei dykkarulukke då oksygentilførselen svikta og han var nær ved å drukna. Men sjølv om han slit med synet og sansane, har Johs funne ein veg tilbake til arbeidslivet - med eit hemmeleg forskingsobjekt han skal skriva rapport om. Omtalen er utarbeidd av BS.
Sjanger: Mannsskildringer, Slekt Språk: Nynorsk Boknummer: 181455
Lån boka

Forfatter: Jørgen Jæger

I "Det sorte fåret" møter vi lensmannen Ole Vik og kollegaen hans Cecilie Hopen i Fjellberghavn for aller første gang. Manus til boken ble skrevet på 80-tallet, men har ligget på Jørgen Jægers harddisk siden da. I forbindelse med forfatterens 75-årsdag blir boken nå utgitt for første gang. Handlingen i boken foregår på 80-tallet. Her finnes ingen røykelov, smarttelefoner, diverse digitale hjelpemidler eller sosiale medier. I boken blir vi kjent med Ole Vik og Fjellberghavn. Vi møter også Bjørn Næss, en sympatisk mann som har alt man kan ønske seg - frem til den dagen han kjører på et sort får. Små hendelser kan noen ganger snu opp ned på livet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Torgeir Reiten Språk: Bokmål Boknummer: 181487
Lån boka

Forfatter: Ta-Nehisi Coates

Fra forlagets omtale: Rundt 1850 blir Hiram Walker født som slave på en tobakksplantasje i Virginia. Faren er den hvite plantasjeeieren, som solgte Hirams mor da sønnen var ganske liten. Selv om Hiram har fotografisk minne, har han bare noen få, uklare minner om moren. Blant annet at hun var den aller beste og mest grasiøse vanndanseren. Hiram går med i antirasismearbeidet og motstandsbevegelsen og hans indre og ytre reise er betagende, voldsom, vakker og preget av magiske hendelser.
Sjanger: Historisk, Fantastisk Innleser: Geir Morstad Språk: Bokmål Oversetter: Knut Ofstad Boknummer: 180829
Lån boka

Forfatter: Tonny Gulløv

Fra forlagets omtale: Året er 937 og Britannia herjes igjen av de danske vikingenes plyndringstokt. Ulv, en temperamentsfull ung mann fra Cumbria, blir tatt som trell og fastlenket til en åre på skipet Havormen. Der blir han kjent med kjempen Ymer, som prøver å få skikk på Ulv og øke hans sjanser til å overleve om bord. Ulv nekter imidlertid å akseptere livet som trell, noe som nesten koster ham hodet. For danskene har den leie uvane å gå rett fra ord til sverdhugg. Gjennom hovedpersonen Ulv Palnatoke fortelles den tusenårige, dramatiske historien om de tre legendariske kongene Gorm den Mektige, Knut Gormsson og Harald Gormsson, i dag kjent som Gorm den Gamle, Knud Dana-Ast og Harald Blåtann.
Sjanger: Historisk Innleser: Geir Morstad Språk: Bokmål Oversetter: Halvor Kristiansen Boknummer: 180790
Lån boka

Voksne - faglitteratur

Forfatter: Fridtjof Diesen

Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Boknummer: 381506
Lån boka

Forfatter: Sissel Gran

Begjær er en motor i menneskelivet. Denne kraften driver menneskene til å overstige egne hindre, søke ut i det ukjente, erobre og elske. Begjær har også en mørk side som kan føre en på villstrå. Og til tross for at mennesket søker trygghet, samhold og omsorg, er den mørke driften også en side man ikke kan underslå. I denne boken undersøker psykolog Sissel Gran disse mekanismene, som mennesker kan oppfatte som en fremmed del av seg selv. Og hun viser, med eksempler fra livet og litteraturen, hvordan man ved å se nærmere på det mørke ved begjæret, kan nærme seg en erkjennelse av at det er en del av oss. Omtalen utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Boknummer: 181461
Lån boka

Forfatter: Ane Wilhelmsen-Langeland

Det er mange som sliter med å få nok søvn i løpet av en natt. Men i motsetning til det mange tror er det ikke spesielt søvnfremmendne å legge seg tidligere eller bli liggende hvis søvnen ikke vil komme. Ifølge psykolog og spesialist på søvn Ane Wilhelmsen-Langeland kommer man et godt stykke på vei med å våkne opp. I denne boken får leseren råd om hvordan man kan etablere en fast døgnrytme, hva som er potensielle søvntyver og eksempler på søvnfremmende vaner. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Boknummer: 181490
Lån boka

Forfatter: Katrine Sele

Einar var tilsynelatande eit barn lik alle andre. Han leika og utforska verda. Men rett før han vart to år, fekk foreldra hans ein beskjed som snudde opp ned på livet deira. Einar hadde ein sjeldan og alvorleg nervesjukdom. Han rakk berre å bli fire og eit halvt år og éin dag. I dei åra var kvar einaste dag dyrebar, og Einars historie viser at eit kort liv kan vere fullt av fine opplevingar. Men boka fortel òg om korleis ein som forelder av eit alvorleg sjukt barn må handsame mange vonde dagar, og korleis vi møter døden. Historia handlar om Einar, men òg om alle rundt han. Omtalen er utarbeidd av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Nynorsk Boknummer: 181494
Lån boka

Forfatter: Barbara W. Tuchman

Språk: Bokmål Oversetter: Anne-Grethe Rønnow-Jensen Boknummer: 381477
Lån boka
Fra forlagets omtale: Håvamål er visdomsordene som tjente som åndelig føde for vikingene. Disse visdomsordene ble diktet i perioden 700-900 e.kr. og gir et klart bilde av vikingenes holdninger til og syn på livet. Håvamål forteller deg hvordan du skal behandle gjester, hvordan du opptrer, og gir deg råd om livet, vennskap, penger, lykke og positiv tenkning.
Språk: Bokmål Oversetter: Ludvig Holm-Olsen Boknummer: 181481
Lån boka

Forfatter: Torbjørn Lysebo Ekelund

Medforfatter: Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er en av Norges mest populære idrettsutøvere. I boka forteller han sin personlige historie, om prinsippene han alltid har jobbet etter både som idrettsutøver, forretningsmann, lagkamerat og forbilde. Dette er prinsipper som har hjulpet han tilbake til topps etter fall og skader som kunne ha stoppet karrieren hans mer enn en gang. Boka er skrevet i samarbeid med Torbjørn Ekelund. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Boknummer: 181491
Lån boka

Forfatter: Eirik Kristoffersen

Medforfatter: Malin Stensønes

Eirik Kristoffersen har skrevet en bok om sine erfaringer og ledelsesprinsipper. Hans ledelsesfilosofi er å få mennesker til å yte sammen. Kristoffersen er mangeårig soldat og tidligere leder i Forsvarets spesialkommando, FSK, og er i dag en av Norges fremste generaler. Han har blitt tildelt Krigskorset med sverd, som han er landets høyeste militære utmerkelse, for tapperhet og særlig fremragende ledelse under internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2007 og 2008. Boka bygger på en rekke konkrete hendelser både i krig og i hverdagslige utfordringer under opplæring og omstilling. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Innleser: Dennis Storhøi Språk: Bokmål Boknummer: 181478
Lån boka
Fra forlagets omtale: Dette er Rødts andre studiebok med navnet Forstå for å forandre. Den er ganske annerledes, med to nye møter - ett om miljø og ett om Norge som krigernasjon. Møtet om hva kapitalisme er mye bearbeidet og gjort lettere forståelig. Studieboka er ajourført med oppdaterte vedtak fra Rødts landsmøte i 2019. Møte 1: Hva er kapitalisme? 13 Møte 2: Kan kapitalismen redde kloden? 23 Møte 3: Imperialisme på norsk 43 Møte 4: Klasser, kvinnelønn og allianser 55 Møte 5: Sosialisme 65
Innleser: Clara Talesyntese Språk: Bokmål Boknummer: 381476
Lån boka

Forfatter: Tone Bergflødt

Fra forlagets omtale: Dette er fortellingen om farfar, pappa og sønnedatteren på en gård på Østlandet. Den ytre handlingen i boka er barnebarnets vei til forståelse. Etter at forfatteren fant et skrin med brev fra krigens dager, går hun i farfarens fotspor i forsøk på å forstå hans livsvalg. Hvorfor vervet han seg i NS? Hvorfor valgte han taushet i ettertid, men allikevel å ta vare på innholdet i skrinet? Boka er forfatterens bidrag til å få fram flere av de glemte, ofte skambelagte historiene fra krigen, i håp om at flere kan fri seg fra nedarvet skam. Er tiden inne for åpenhet, forsoning og bearbeiding av skammen som flere etterkommere av dem på feil side i andre verdenskrig.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Boknummer: 181457
Lån boka

Forfatter: Leif Edward Ottesen Kennair

Medforfatter: Jørgen Akre Flor

Fra forlagets omtale: Psykologisk behandling og samtaleterapi er ment å redusere menneskelig lidelse. Det kan virke paradoksalt å påstå at slik psykologisk behandling, gjort i de beste intensjoner, skal ha negative effekter. Hvordan kan intervensjoner rettet mot helbredelse øke pasientens lidelse? Hvordan kan noe som er designet for å hjelpe ende opp som skade? Denne boken undersøker situasjoner, steder, terapeuter eller tidspunkt hvor behandling virker mot sin hensikt - altså hvor det faktisk hadde vært bedre ikke å gjøre noe. Samtidig foreslår forfatterne mulige skritt på veien mot en større åpenhetskultur og et sikrere psykisk helsevern.
Innleser: Even Rasmussen Språk: Bokmål Boknummer: 123227
Lån boka

Forfatter: Mari Jonassen

Fra forlagets omtale: Under andre verdenskrig bidro Norges kvinner i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse, mens andre tok aktivt del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Likevel er deres innsats som regel blitt feid under teppet. Dessuten har kvinnene selv ofte kviet seg for å stå fram med sine opplevelser. Norges kvinner i krig fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien.
Språk: Bokmål Boknummer: 180867
Lån boka

Forfatter: Sverre Bjertnæs

Den norske billedkunstneren Sverre Bjertnæs har gjennom 25 års karriere reist rundt i Norge, Europa og USA og holdt utstillinger av egne verk, og samlet verk fra andre kunstnere han beundrer. Samtidig har han balansert kunsten med et vanskelig forhold til alkohol. I denne essaysamlingen tar han utgangspunkt i bilder han har samlet fra læremestere, venner og forbilder, for å dele historier fra eget liv. “Mine bilder” forteller en ærlig og sterk historie om kunstnerskap, vennskap, arbeidsfellesskap, og veien gjennom et tungt alkoholmisbruk. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk, Essay Språk: Bokmål Boknummer: 181454
Lån boka

Forfatter: Ed Husain

Islam er en tro med sterke tradisjoner og med nesten to milliarder troende rundt i verden. Men i Vesten oppfattes islam ofte som en religion som bør fryktes heller en forstås, og kløften mellom islam og Vesten kan synes stadig større. I denne boken blir leseren kjent med den muslimske verdens fortid og forfatteren gir også et innblikk i hvordan denne historien blir utnyttet av ekstremister i vår tid. Ed Husain viser leseren nyanser i islam og mener at den muslimske verden ikke trenger å være en fremmed eller en fiende i Vesten, men heller en fredelig alliert. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Oversetter: Rune M. Moen Boknummer: 181408
Lån boka

Forfatter: Anders Totland

I dag er usemja mellom partane i debatten om norsk vindkraft steil. Lokale kreftar aksjonerar, miljømedvitne politikarar blir ståande i spagat og den før så positive steminga rundt tilsynelatande klimavenleg energi har stilna. I denne boka ser forfattar Anders Totland på konflikta som oppstod og vindane som snudde. Det er storkapital og internasjonal politikk, og det folkelege engasjementet som botnar i kjensla for heimstaden og behovet for å bli høyrt. Omtalen er utarbeidd av BS.
Språk: Nynorsk Boknummer: 181407
Lån boka

Forfatter: Knut Saanum

Antikkens filosofihistorie tilpasset trikketuren. Forfatter Knut Saanum formidler på en enkle og lettfattelig måte idéene til noen av antikkens fremste tenkerne, og viser hvordan deres forståelse av verden er med på å danne grunnlaget for samfunnet slik det fremstår i dag. Boken løfter også frem kvinnelige filosofer fra glemselen. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Boknummer: 181425
Lån boka

Forfatter: Joe Martin

Jens Bjørneboe i et europeisk perspektiv. Forfatter Joe Martin setter Jens Bjørneboe inn i en europeisk sammenheng. og viser hvordan størrelser som Strindberg, Conrad, Brecht og Camus var med å influere forfatterskapet. Martin beskriver Bjørneboes periode som kunstmaler, og følger forfatterens vei fra poesi påvirket av Rilkes poetikk til utforskingen av menneskenes ondskap i trebindsverket Bestialitetens historie. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Oversetter: Erik Ringen Boknummer: 181112
Lån boka

Forfatter: Elin Anna Labba

Bággojohtin - tvangsflytting, er et ord som fikk sin opprinnelse i 1919 etter at norske og svenske myndigheter inngikk avtale om å redusere forflytning av reinflokker over grensen. Utmarka på norsk side skulle ikke lenger kunne benyttes av de nomadiske samene. Resultatet var at et stort antall samiske familier med reinflokker ble flyttet til svensk side, og dermed mistet de tilgang beiteområder i Norge i sommerhalvåret. Samiske Elin Anna Labba, som selv tilhører en familie som ble tvangsflyttet, har på bakgrunn av intervjuer og et omfattende kildemateriale dokumentert påkjenningene som ble påført dem som endte på den svenske siden av grensen, og de som ble etterlatt hos slekt i Norge. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Oversetter: Trude Marstein Boknummer: 181326
Lån boka

Forfatter: Rutger Bregman

I flere århundrer har den vestlige kulturen hatt som utgangspunkt at vi mennesker er fordervet, men vi er langt bedre enn vårt rykte hevder Rutger Bregman i denne boken. Han tar for seg nyere forsking innen psykologi, økonomi, biologi og arkeologi, og gir nye svar på gamle spørsmål. Hvis menneskene er gode, hvordan forklarer vi da onde gjerninger? Bregman omskriver ikke bare historien på nytt, men kaster også et nytt, mer håpefullt lys på fremtiden. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Oversetter: Guro Dimmen Boknummer: 181473
Lån boka

Forfatter: Bjørn Westlie

I den tyske okkupasjonen av Norge fra 1940 til 1945 tok de tyske okkupantene kontroll over norske medier. Men også Nasjonal Samling (NS) bidro til sensur og propaganda i norske aviser, og deres eget pressebyrå Norsk Artikkeltjeneste (NAT) skrev jødefiendtlige artikler som avisene ble presset til å trykke. Til sammen ble 773 jøder deportert fra Norge, de fleste direkte til Auschwitz, og forfatteren knytter propagandaen i avisene opp mot tyskernes aksjoner mot norske jøder. I boken tas det i bruk kilder som ikke tidligere har vært forsket på, i tillegg til innholdet i de jødefiendtlige artiklene, som hittil har vært ubeskrevet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Boknummer: 181380
Lån boka

Forfatter: Bill Gates

Den amerikanske teknologen og forretningsmannen Bill Gates (f. 1955) har sammen med eksperter innen en rekke vitenskaper trukket opp en arbeidsplan for hva som må til for å avverge klimakatastrofen. I denne boken viser han på en oversiktlig måte hvilke utfordringer kloden står overfor, teknologien vi har per i dag, og hvilken teknologi som vil kreves i fremtiden, slik at det vil bli mulig å nå målet om nullutslipp. Utfordringen går til hvert enkelt land, dets politiske ledere, organisasjoner på alle nivåer i samfunnet, og til alle menneskene som bebor planeten. Dette krever et særskilt samarbeid, som ifølge Gates bør være forankret i kunnskap. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Dennis Storhøi Språk: Bokmål Oversetter: Rune Rogndokken Moen Boknummer: 181420
Lån boka

Forfatter: Øyvind Holen

I over 40 år har visse bydeler i Oslos øst fått merkelappen innvandrergetto. Begrepet har vært sammenstilt med raseopptøyer, gjengkriminalitet og svenske tilstander, og har blitt utvidet til å benevne alt det negative man forbinder med innvandring og integrering i store deler av landet. Journalist og forfatter Øyvind Holen bruker sin personlige erfaring til å finne flere innfallsvinkler til ordet som ofte dyttes frem i den politiske debatten. Boken er både en samfunnsanalyse og en kulturhistorisk gjennomgang av de norske drabantbyene og gettobegrepet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Per Andreas Tønder Språk: Bokmål Boknummer: 181224
Lån boka

Studielitteratur

Forfatter: Carl Henrik Knutsen

Fra forlagets omtale: Hva er egentlig et demokrati, og hvordan kan vi måle det? Hvilke forhold gjør et demokrati robust, og hva kan føre et land i mer autoritær retning? Og har demokrati noe å si for økonomisk utvikling, ulikhet eller utdanningspolitikk? Denne boken gir en bred innføring i hva et demokrati er, hvordan et demokratisk styresett skiller seg fra et diktatur, og hvordan vi går frem for å måle forskjellige politiske regimer. Den gjør rede for årsaker til demokratisering og demokratisk stabilitet, og hvilke økonomiske og andre effekter demokrati kan ha.
Innleser: Clara Talesyntese Språk: Bokmål Boknummer: 281427
Lån boka

Forfatter: Rita Jakobsen

Medforfatter: Astrid Rønsen

Fra forlagets omtale: Bokens tema er palliativ omsorg der den som skal dø, og familiens ønsker og behov er utgangspunktet for hjelpen som ytes. Her presenteres fortellinger om omsorgsutøvere som utfordres ulikt i møtene med den som skal dø, familien og nære relasjoner. Boken er skrevet for alle som ønsker et dypere innblikk i omsorgsutøverens forståelse av situasjonen, egen væremåte og handlingsvalg, så vel som i familiens situasjonsforståelse og samhandling. Denne boken vil være av interesse for ansatte og ledere i helse-, omsorgs-. og sosialtjenestene. Boken er også svært aktuell for studenter og utdanningspersonale ved grunn- og videreutdanning i helse-, sosial- og samfunnsfaglige studier.
Innleser: Clara Talesyntese Språk: Bokmål Boknummer: 281401
Lån boka

Forfatter: Edvard Befring

Fra forlagets omtale: Grunnbok i spesialpedagogikk gir en samlet presentasjon av det spesialpedagogiske fagområdet og omfatter både generelle og spesifikke deler av dette mangfoldige faget.
Innleser: Clara Talesyntese Språk: Bokmål Boknummer: 281389
Lån boka

Forfatter: Berit Støre Brinchmann

Medforfatter: Bente Vibecke Lunde, Liv-Helen Odland, Torild Sneltvedt

Fra forlagets omtale: Dette er boken for deg som er sykepleierstudent og skal lære om etikk. Boken inneholder kapitler om menneskesyn, etiske dilemmaer, etiske teorier og prinsipper, yrkesetiske retningslinjer, forskningsetikk og hva det innebærer å være en profesjonell sykepleier. SME-modellen gjennomgås for systematisk drøfting av etiske problemstillinger. Etikk og prioriteringer i sykepleie, helserett og etiske utfordringer med nyere bioteknologi er sentrale temaer. Den verdensomspennende koronapandemien har ført til nye etiske dilemmaer og behovet for et nytt kapittel om kriseetikk.
Innleser: Clara Talesyntese Språk: Bokmål Boknummer: 281402
Lån boka

Forfatter: Trude Haugli

Medforfatter: Lena R.L. Bendiksen

Fra forlagets omtale: I bokens første del behandles særtrekk ved barneretten som rettsområde, de grunnleggende prinsipper barneretten bygger på, barns menneskerettigheter og metodiske særtrekk eller utfordringer ved rettsområdet. Del 2 omhandler lov om barn og foreldre. Her behandles sentrale spørsmål om hvordan foreldreskap etableres, foreldreansvar, fast bosted for barn og samværsrett. Del 3 omhandler barnevernretten, det offentliges subsidiære ansvar for barn i sårbare situasjoner. Oppbyggingen av det offentlige barnevernet, årsaker til tiltak, gangen i barnevernssaker, bestemmelsene om særlige tiltak, tvangsaspektet og ikke minst reglene om taushetsplikt og meldeplikt blir behandlet.
Innleser: Clara Talesyntese Språk: Bokmål Boknummer: 281415
Lån boka

Forfatter: Jan Reidar Stiegler

Fra forlagets omtale: Hva skjer når følelsene våre går fra å være hjelpsomme og nyttige til å medføre smerte og lidelse? I denne boken ser forfatteren på hvilken verdi og funksjon følelsene våre har, og hva som skjer når de ikke lenger fungerer hensiktsmessig. Boken gir innsikt i følelsenes betydning for mennesket generelt. Samtidig er den en innføring i hvordan en kan benytte emosjonsfokusert terapi for å få et bedre forhold til sine følelser. Emosjonsfokusert terapi er forankret i en sterk forskningstradisjon og regnes i dag som en evidensbasert metode i behandling av en rekke lidelser.
Innleser: Clara Talesyntese Språk: Bokmål Boknummer: 281365
Lån boka

Ungdom

Forfatter: Anne Elvedal

Fra forlagets omtale: 16 år gamle Helen bor hos en fosterfamilie i Hommelvik, men en kveld hun sitter barnevakt, forsvinner fostersøstera May-Liss sporløst på vei hjem fra butikken. Helene har skyldfølelse, og den blir enda verre da storebroren blir beskyldt for å ha drept May-Liss. Da Helene får vite at søsteren skal ha prøvd et åndebrett kvelden før hun forsvant, trosser hun advarselen om å aldri ta i bruk sine evner til å kommunisere med døde. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Dødens spill 2 Sjanger: Spenning, Fantasy Språk: Bokmål Boknummer: 181512
Lån boka

Forfatter: Patrick Ness

Todd Hewitt er den eneste gutten i byen Prentiss, en by med bare menn. Alle kvinnene er døde av virus. Todd kan høre alt mennene tenker i en strøm av bilder, ord og lyder, kalt Støy. Problemet er at også mennene kan høre hva han tenker. Snart skjønner han at de andre har holdt hemmeligheter skjult for ham, hemmeligheter om hvordan det er å bli voksen. Det er bare noen måneder til Todds bursdag, og etter den dagen vil han bli regnet som en mann. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Kaostrilogien 1 Sjanger: Fantasy Språk: Bokmål Oversetter: John Erik Frydenlund Boknummer: 181509
Lån boka

Forfatter: Jenny Han

Lara Jean er hodestups forelsket i kjæresten sin og har det fortiden helt fabelaktig. Faren skal gifte seg på nytt, og storesøster Margot kommer hjem til bryllupet. Men så må Lara ta noen tunge beslutninger som utfordrer idyllen. Hun må blant annet bestemme seg for hvilket universitet hun skal velg, og om hun skal la hodet eller hjertet bestemme hva hun skal gjøre. Det er vanskelig å forlate både familie og kjæreste. Historien om Lara Jean er også blitt til Nettflix-filmer. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Lara Jean 3 Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sofie Asplin Språk: Bokmål Oversetter: Thomas Ingebrigtsen Lem Boknummer: 381482
Lån boka

Forfatter: Nancy Herz

Nancy Herz forteller hva som skjedde med forholdet til moren etter «Skamløs». De snakket ikke med hverandre på flere måneder, og moren motarbeidet Nancys frihetskamp. Moren har, etter først å ha sagt nei, også bidratt til denne boka. Nancy reiser til morens hjemland Libanon for å sette sammen morens historie og finne ut hvordan hennes syn på jenters handlingsrom og fremtid ble dannet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Nancy Herz Språk: Bokmål Boknummer: 181463
Lån boka

Forfatter: Anne Elvedal

Fra forlagets omtale: Etter farens plutselige død finner Rebekka et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap og merkelige ting begynner å skje rundt henne. Rebekka står plutselig overfor et mysterium som er langt større enn hun kunne forestille seg.
Serie: Dødens spill 1 Sjanger: Spenning, Fantasy Innleser: Anne Bolette Stang Eng Språk: Bokmål Boknummer: 180553
Lån boka

Forfatter: Eldrid Johansen

Fra forlagets omtale: Etter et tøft år på videregående, blir Karen sendt på folkehøgskole for å ta en pause. Der møter hun den store kjærligheten og plutselig dreier Karens verden kun seg om ham. Problemet er bare at han ikke er en av klassekameratene hennes... Fra du så meg er basert på en sann historie fra folkehøgskolemiljøet, og skildrer det grenseoverskridende forholdet mellom en lærer og en elev.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sarah MacDonald Språk: Bokmål Boknummer: 180813
Lån boka

Forfatter: Jenny Han

Fra forlagets omtale: Lara Jean oppbevarer alle kjærlighetsbrevene sine i en hatteeske hun har fått av moren. Men det er ikke vanlige kjærlighetsbrev, Lara Jean skriver kun for å slutte å være forelsket. En dag blir brevene på mystisk vis sendt ut til guttene de handler om, og Lara Jeans kjærlighetsliv tar en uventet vending.
Serie: Lara Jean 1 Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sofie Asplin Språk: Bokmål Oversetter: Thomas Ingebrigtsen Lem Boknummer: 376060
Lån boka

Forfatter: Rick Riordan

Fra forlagets omtale: Apollon har blitt jaget vekk fra Olympos etter å ha falt i unåde hos sin far, Zevs. Plutselig er han en helt vanlig, kvisete tenåringsgutt ved navn Lester nede på jorda. Endelig kommer den actionfylte femteboka - med en avslutning som vil ta pusten fra deg!
Serie: Apollons prøvelser 5 Sjanger: Fantasy Innleser: Geir Morstad Språk: Bokmål Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen Boknummer: 180832
Lån boka

Barn

Forfatter: Nancy Springer

14 år gamle Enola Holmes gjemmer seg for sin egen bror, selveste Sherlock Holmes. Enola finner noen bortgjemte kulltegninger som er så vakre og spesielle at hun må finne ut hvem som har laget dem. Ledetrådene fører henne mot den unge Lady Cecily, som er sporløst forsvunnet fra rommet sitt. I de mørke og farlige gatene i London, hvor byens kriminelle herjer, finner Enola ulike spor, blant annet en stige, en uærlig selger og noen politiske pamfletter. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Enola Holmes 2 Sjanger: Krim, Spenning Språk: Bokmål Oversetter: Carina Westberg Boknummer: 181474
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 1 er på 8 s. og inneholder kun ett ord per side. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 1 5 Sjanger: Lettlest Språk: Bokmål Boknummer: 181403
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 7 Sjanger: Lettlest Språk: Bokmål Boknummer: 181266
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 5 Sjanger: Lettlest Språk: Nynorsk Boknummer: 181235
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 6 Sjanger: Lettlest Språk: Bokmål Boknummer: 181259
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 4 Sjanger: Lettlest Språk: Nynorsk Boknummer: 181233
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 1 er på 8 s. og inneholder kun ett ord per side.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 1 2 Sjanger: Lettlest Språk: Nynorsk Boknummer: 181190
Lån boka

Forfatter: Arne Svingen

Thomas er plutselig blitt omringet på alle kanter av en gjeng som forlanger å få jakka, mobilen og det aller mest dyrebare han eier. Å snitche på dem som har ranet ham er uaktuelt. I stedet gjør han noe mye farligere. Det er en risikabel avgjørelse Thomas har tatt, men som fører til uventet vennskap. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Spenning Innleser: Martin Lange Språk: Bokmål Boknummer: 181249
Lån boka

Forfatter: Agnar Lirhus

Tommy har invitert klassen til årets kuleste bursdagsfest på Slottet, men 12 år gamle Tor og vennene hans er ikke invitert. Slottet er et luksushotell og Tommy er sønnen til eieren. Tor og vennene hans bestemmer seg for å bryte seg inn på Slottet for å ta hevn på Tommy, men det som begynner som en uskyldig hevnaksjon ender med å bli langt mer dramatisk. Tor ser ei jente i kjellervinduet som ikke ser ut som en vanlig hotellgjest. Tor sniker seg inn flere netter og oppdager etter hvert at det foregår noe rart på Slottet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Spenning Språk: Bokmål Boknummer: 181510
Lån boka

Forfatter: Nancy Springer

14 år gamle Enola Holmes er detektiv og lillesøster til den berømte mesterdetektiven Sherlock Holmes. Moren deres har forsvunnet, og Enola drar til London for å lete etter henne. Når hun ankommer London blir hun involvert i en kidnapping av en ung marki. I en by hun ikke kjenner prøver hun å flykte fra hardbarkede kriminelle og avlede de to eldre brødrene sine. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Enola Holmes 1 Sjanger: Krim, Spenning Språk: Bokmål Oversetter: Carina Westberg Boknummer: 181437
Lån boka

Forfatter: Kine Jeanette Solberg

Kaja og mor har flyttet til et nytt sted, fra byen til en liten bygd. Kaja er kreativ og full av liv, og det skjer alltid mye rundt henne. Men noen ganger kan det bli litt for mye, og da får det konsekvenser. Snart har hun bursdag og moren lurer på hva slags fest hun vil ha. Kaja derimot lurer bare på en ting, hvordan man får seg en ekte venn. Dette er en humoristisk fortelling om en utagerende jente som sliter med å passe inn. Fortelling for mellomtrinnet. Omttalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Humoristisk Språk: Bokmål Boknummer: 181445
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 30 Sjanger: Lettlest Språk: Bokmål Boknummer: 381405
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 1 er på 8 s. og inneholder kun ett ord per side. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 1 15 Sjanger: Lettlest Språk: Nynorsk Boknummer: 381205
Lån boka

Forfatter: Mike Ford

Sofia og faren har flyttet til et gammelt hus. En dag Sofia er innom butikken Skrekk og Gru kjøper hun en mystisk nøkkel. Det virker som om nøkkelen tilsynelatende kan åpne alle dører, selv den gamle rustne låsen til loftet i huset de har flyttet til. Dessverre viser det seg at noen dører aldri burde vært låst opp. Tredje bok i serien Skrekk og gru. Grøss for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Skrekk og gru 4 Sjanger: Grøsser Språk: Bokmål Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen Boknummer: 181448
Lån boka

Forfatter: Mike Ford

Ben er i butikken Skrekk og Gru for å kjøpe den perfekte masken til bursdagsfesten han er invitert i. I invitasjonen står det at det kreves at han kler seg ut. Men da Ben tar masken i bruk kommer det til syne mystiske og illevarslende skapninger rundt om. Det er ikke lett å si om det fantasi eller om de er ekte. Fjerde bok i serien Skrekk og gru. Grøss for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Skrekk og gru 3 Sjanger: Grøsser Språk: Bokmål Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen Boknummer: 181447
Lån boka

Forfatter: Monika Steinholm

Håp er borte, og Markus har lovet moren hennes, Liv, at han skal finne datteren hennes. Men det begynner å haste. Livets tre er døende, og Død selv truer universet med utslettelse. For å finne Håp og befri Liv fra «De levendes bok» reiser Markus, Sara og Rulle tilbake i tid, men Håp glipper stadig unna dem. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Ankh 5 Sjanger: Spenning, Fantasy, Science fiction Språk: Bokmål Boknummer: 381331
Lån boka

Forfatter: Monika Steinholm

Vennene Markus, Rulle og Sara befinner seg i en annen dimensjon. Den mystiske Kattekongen tar dem med til Sanis, en by som trues med utslettelse av den farlige tåken som kommer hver kveld og svelger alle som ikke er innendørs. I Sanis møter Markus jenta Theia, og hos henne finner han endelig spor etter moren som forsvant da han var liten, men for å ha håp om å finne henne må han løse en rekke gåter. Omtalen er utarbeidet av
Serie: Ankh 4 Sjanger: Spenning, Fantasy, Science fiction Språk: Bokmål Boknummer: 381330
Lån boka

Forfatter: Elin Viktoria Unstad

Fra forlagets omtale: Magiprøven er historien om Henry og hans plagsomme familie, om utfordrende puslespill og tullete trylling. Henry vil aller helst sitte alene på rommet og legge puslespill, men med en sykt sportsgal familie får han det sjelden som han vil. Så en dag sier det Poff! og det dukker opp en gutt som påstår han er en fe med en magisk tryllestav.
Sjanger: Fantastisk Språk: Bokmål Boknummer: 180536
Lån boka

Forfatter: Svein Tindberg

Charlie er en gutt som sliter, derfor søker han seg til drømmenes verden. Denne gangen må han ikke bare kjempe sin egen kamp, men også gjøre alt han kan for å redde klassevenninnen Fatima fra drømmenes verden. Charlie må hjelpe Fatima med å finne ut hva de mystiske skapningene som dukker opp i drømmene hennes egentlig vil. Charlie får etter hvert mistanke om at det egentlig er han de er ute etter. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Charlie Drømmevandrer 2 Sjanger: Fantasy Innleser: Svein Tindberg Språk: Bokmål Boknummer: 181248
Lån boka

Forfatter: Martin Widmark

Fra forlagets omtale: Etter at et verdifullt maleri blir stjelt fra Valleby museum, dukker plutselig stjernedetektiven Torkel Naut opp. Han løser saken i ekspressfart og imponerer alle, bortsett fra Lasse og Maja. Er de bare misunnelige, eller er det noe mystisk med denne stjernedetektiven?
Serie: Lasse Majas detektivbyrå 23 Sjanger: Krim, Spenning Innleser: Marianne Krogness Språk: Bokmål Oversetter: Nina Aspen Boknummer: 181359
Lån boka

Nye punktskriftsbøker

Voksne - skjønnlitteratur

Forfatter: László Krasznahorkai

Den aldrende aristokraten Béla Wenckheim er på vei tilbake til den lille byen i Ungarn som han forlot som ung mann. Han ønsker å se igjen sin ungdomskjæreste Marika, men han flykter også fra spillegjeld og fengselsstraff i Buenos Aires. Det vet ikke myndighetene i byen. De har derfor store planer om å få byen på fote igjen med baronens penger. Ingenting går imidlertid slik de hadde forestilt seg den dagen baronen til slutt dukker opp. I stedet bryter det ut et kollektivt hysteri blant innbyggerne. Det oppstår mange forviklinger, og innbyggernes mindre gode egenskaper kommer til syne. Når det så plutselig står en kolonne av mystiske tankbiler på bytorget, viser det seg at en katastrofe er på vei. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Samfunn Språk: Bokmål Sider: 1640 Oversetter: Ove Lund Boknummer: 181464
Lån boka

Forfatter: Saša Stanišić

Sasa Stanisic bor i Tyskland, men kommer fra Bosnia. Som 14-åring krysset han flere grenser da han flyktet fra krigen i hjemlandet, noe han igjen begynner å tenke på da Angela Merkel holder grensene åpne for 900 000 asylsøkere i 2015. Forfatteren bruker sine egne minner om hjemstedene sine, slik de fremstår i erindringen og fantasien, for å utforske den kjensgjerning at vi alle kommer et sted fra. Boken handler om de 13 menneskene som utgjorde landsbyen, den handler om besteforeldrene, en korrupt politimann og en Wehrmachtsoldat, men også om det som kom før og etter. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk, Slekt Språk: Bokmål Sider: 818 Oversetter: Astrid Nordang Boknummer: 181479
Lån boka

Forfatter: Anders Moe

Tommy Rem har levd et hardt liv som torpedo, men da kona dør i en ulykke blir han alene om ansvaret for datteren i tenårene. Han ønsker seg derfor bort fra volden, men for å gjøre det må han ut på et siste oppdrag, en reise som innebærer at han tar et oppgjør meg seg selv. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Spenning Språk: Bokmål Sider: 410 Boknummer: 181493
Lån boka

Forfatter: Helge Torvund

Medforfatter: Elias Blix, Hilde Brunsvik, Sigrun Slapgard

Fra forlagets omtale: Juleroser er eit nydeleg illustrert, litterært julehefte med bidrag frå nokre av dei fremste forfattarane og kunstnarane i vår tid. Årets tema er kransen, eit symbol på evigheit. Det er 100 år sidan Sigrid Undset gav ut Kransen om Kristin Lavransdatter, og det skriv Sigrun Slapgard om i årets hefte. Juleroser 2020 har også bidrag frå Nina Lykke, Simon Stranger, Trygve Skaug, Naja Marie Aidt, Magne Furuholmen, Mari Slaattelid, Jon Fosse, Sigrid Bonde Tusvik og mange fleire.
Innleser: Flere innlesere Lengde: 3 t. 32 min. Språk: Bokmål Sider: 308 Boknummer: 180869
Lån boka
Fra forlagets omtale : Detektivhistorien, dvs. en fortelling om en etterforskers oppklaring av en forbrytelse, gjennom metodisk arbeid og resonnement fra virkning til årsak. Men etterforskeren finnes i mange forskjellige utgaver og av begge kjønn. Ideen med disse to bindene har vært å lage en samling som både er Hvem er hvem og en kronologisk ordnet (etter debutår på trykk) antologi over detektiver som redaktøren regner som de største og mest betydningsfulle i kriminallitteraturen.
Sjanger: Krim, Antologier Språk: Bokmål Sider: 2808 Boknummer: 181431
Lån boka

Forfatter: Santa Montefiore

I 1985 er det fornemme Deverill-slottet gjort om til hotell. Men hvordan skal hotellet driftes? Og hvem er egentlig den rettmessige arvingen av godset? Deverill-slottets fremtid er uviss, og det er vanskelig å holde familiehemmelighetene skjult. Og så settes alt de har kjempet for i brann. Dette er den femte boken i serien, men den kan også leses frittstående. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Slottskrønikene 5 Sjanger: Historisk, Kjærlighet Innleser: Karin Okkenhaug Seim Lengde: 12 t. 15 min. Språk: Bokmål Sider: 1072 Oversetter: Eva Ulven Boknummer: 181492
Lån boka

Forfatter: Kristin Berget

I Kristin Bergets sjette diktsamling er menneskets motstridene sameksistens med naturen sentral. Diktene observerer livets ritualer som måltidene, bønnen, samling ved bålet, rundt kisten ved livets slutt, eller når forholdene menneskene lever under endres. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 144 Boknummer: 181227
Lån boka

Forfatter: Hiromi Kawakami

Fra forlagets omtale: I en fjern fremtid hvor menneskeheten står på randen av utryddelse, iverksettes et desperat, verdensomspennende prosjekt: For å stimulere fremveksten av nye menneskeslag isoleres verdens befolkninger og forhindres i å ha kontakt med hverandre. "Så den store fuglen ikke tar deg" er en grenseløst ambisiøs og samtidig forbausende jordnær roman der Hiromi Kawakami på sitt urokkelig stillfarne vis utfordrer ideen om en menneskehet i evig vekst. Ulike fortellerstemmer veves sammen og viser oss en uoversiktlig fremtid der menneskeheten må forsone seg med å ikke lenger være naturens midtpunkt.
Sjanger: Samfunn, Science fiction Språk: Bokmål Sider: 604 Oversetter: Magne Tørring Boknummer: 181465
Lån boka

Forfatter: Gunnar Staalesen

Fra forlagets omtale: En fortelling fra grenselandet mellom drøm og virkelighet. I et poetisk og billedskapende språk tegnes et portrett av en ung kvinne, Barbara, som etter et demonstrasjonstog mot den amerikanske ambassade i "byen med de blå trikkene" opplever et mentalt sammenbrudd. I et tilbakeblikk - eller er det dette som er den egentlige fortellingen? - gjenopplever hun et kjærlighetsmøte i "byen med de gule bussene". Til sist blir hun skrevet ut fra sykehuset.
Sjanger: Kjærlighet Språk: Bokmål Sider: 86 Boknummer: 181349
Lån boka

Forfatter: John Færseth

Fra forlagets omtale: Russland har blitt et fyrtårn for flere miljøer som er motstandere av dagens verdensorden. Disse miljøene deltar på treningsleire og konferanser i Russland, forsvarer Russlands linje i Ukraina og Syria, og noen har valgt å delta i kampene i Øst-Ukraina sammen med russiskstøttede separatister. Andre fungerer som propagandister i russiskstyrte medier, der Norge er et av landene som blir angrepet. Blant dem er høyreekstremistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, de høyrepopulistiske regjeringene i Sentral-Europa, amerikanske alt-rightere og kristenkonservative, skandinaviske barnevernsmotstandere og enkelte venstreradikale. Bak alt sammen ligger et mørkt og konspiratorisk verdensbilde.
Språk: Bokmål Sider: 1270 Boknummer: 181460
Lån boka

Forfatter: Sylvia Day

Fra forlagets omtale: Eva og Gideons offisielle vielse blir årets begivenhet. Men Gideon selv har mest lyst til å kansellere hele bryllupet. Er det i det hele tatt mulig for Eva å få frem Gideons mykere sider? Samtidig som de sammen forsøker å få kontroll på Gideons indre demoner, dukker skjulte skjeletter opp fra Evas fortid. Hvem er det egentlig som er ute etter å ødelegge forholdet deres? Det er bare å trekke pusten og holde seg fast under denne siste delen av Eva og Gideons hete, men turbulente reise. Dette er femte og siste bok i Crossfire-serien.
Serie: Crossfire-serien 5 Sjanger: Erotisk Språk: Bokmål Sider: 1170 Oversetter: Embla Skjong Boknummer: 181313
Lån boka

Forfatter: Ole Asbjørn Ness

Første 17. mai etter pandemien: Politispaner Johnny Abrahamsen er på jakt etter en forskrudd gjerningsmann. En bekymret mor har meldt datteren sin, en ung blogger, savnet. Det er bare Abrahamsen som tar tak i saken. I løpet av fem dager i mai oppdager han at kvinnehat er en fellesnevner i all ekstremisme - og at han selv er sin egen verste fiende. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Ole Asbjørn Ness Lengde: 8 t. 1 min. Språk: Bokmål Sider: 672 Boknummer: 181436
Lån boka

Forfatter: Grethe Bøe

Forholdet mellom Russland og NATO er anspent som aldri før. Samtidig skal NATO holde sin største militære øvelse i Finnmark noensinne. I et sammenstøt med et russisk fly blir F-16-flyet med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord skutt ned. Både Russland og NATO tolker dette som et angrep, og en enorm politisk krise er et faktum. For å avverge en katastrofe, må de to pilotene må komme seg til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Dermed står de overfor en nærmest umulig oppgave: De må krysse Sibir, med fienden hakk i hæl. Og tiden jobber mot dem. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Maria Bock Lengde: 8 t. 36 min. Språk: Bokmål Sider: 778 Boknummer: 181289
Lån boka

Forfatter: Geir Tangen

Overbetjent Gabriel Fjell får en spesiell ilddåp som etterforskningsleder i Haugesund. Selvmordet til en fjorten år gammel jente ser ut til å være del av en marerittaktig trend som sprer seg blant byens ungdom og deres tilknyttning til det internasjonale nettspillet 'Blue Whale challenge'. Tiden er knapp for Fjell som prøver å spore opp usynlige bakmenn mens han hanskes med traumer etter at storesøsteren tok selvmord atten år tidligere. Samtidig fortsetter ungdom å ta seg gjennom 57 oppgaver, som ender i den ultimate utfordringen: å ta sitt eget liv. Dette er første bok i kriminalserien om overbetjent Gabriel Fjell og kollega Aida Ibrahim fra Kripos. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Kim Haugen Lengde: 11 t. 53 min. Språk: Bokmål Sider: 1050 Boknummer: 181081
Lån boka

Forfatter: Peter Handke

Fra forlagets omtale: «Dette er altså ansiktet til en hevner!» sa jeg til meg selv da jeg så meg i speilet den samme morgenen jeg dro av sted. Denne setningen kom helt lydløst ut av meg, men samtidig artikulerte jeg den; beveget leppene overtydelig idet jeg stille uttalte den, som for å avlese den for meg selv fra speilbildet og lære den utenat, én gang for alle. Den østerrikske forfatteren Peter Handke (f. 1942) mottok i 2019 Nobelprisen i litteratur, og denne romanen er den første utgivelsen fra Handkes hånd etter tildelingen.
Sjanger: Psykologisk Innleser: Even Rasmussen Lengde: 3 t. 23 min. Språk: Bokmål Sider: 274 Oversetter: Sverre Dahl Boknummer: 180973
Lån boka

Forfatter: Laurent Binet

Fra forlagets omtale: I denne boken snur Laurent Binet opp ned på viktige deler av verdensbegivenhetene og byr på en festlig, smart og ellevill lek med historien: Frøydis Eiriksdatter legger ut på tokt mot Vinland, men bestemmer seg for å dra enda lenger sør med sitt store vikingfølge. Dermed er det en annen sivilisasjon Christofer Columbus treffer i 1492, og han lider store nederlag på sin oppdagerferd. Deretter reiser inkaene østover, til et land der befolkningen ser ut til å tilbe en gud som er spikret opp på et kors. Inkaene erobrer mer og mer land i Europa og innfører sin egen religion, sine egne ideologier og skikker. Dette får enorme følger for utviklingen i Europa, for den europeiske identiteten og for enkeltmennesker som Henrik den åttende, Martin Luther og Miguel de Cervantes.
Sjanger: Historisk, Fantastisk Innleser: Even Rasmussen Lengde: 10 t. 20 min. Språk: Bokmål Sider: 904 Oversetter: Tom Lotherington Boknummer: 180819
Lån boka

Forfatter: Jørgen Jæger

Ole Vik ser fram til en deilig sydenferie med kjæresten når de havner opp i et bankran og Hilde blir tatt som gissel. Flere ran finner sted og to mennesker dør. Ole har fullt opp og samtidig merker han at han blir motarbeidet i sin egen etat. Dette er andre bok om lensmann Ole Vik og staben i Fjellberghavn.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Sider: 724 Boknummer: 181469
Lån boka

Forfatter: Jørgen Jæger

Innehaveren av gatekjøkkenet kommer hjem til et grusomt syn. Noen har flådd katten hans og spikret undulaten hans til veggen. Omtrent samtidig kommer ekteparet Jørgensen hjem fra fisketur og finner hytten sin i vill uorden. Og det stopper ikke her. Distriktets orkesterdirigent får ubudne gjester. Alt dette skjer i løpet av noen hektiske nattetimer. Ole Vik og hans trofaste stab får en travel natt der de prøver å finne ut om det er noen forbindelse mellom disse dystre hendelsene. Har en og samme person satt seg et mål om å ramme både Fjellberghavns homofile kokk, den gamle millionæren og orkesterdirigenten? Og hvorfor? Men da folk i den lille byen så vidt er kommet til hektene igjen etter nattens grufulle hendelser, skjer et mord. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Sider: 786 Boknummer: 181468
Lån boka

Forfatter: Bernardine Evaristo

Tolv forskjellige kvinner forteller sin historie. Stemmene deres er ulike, men felles for dem er at de alle er på leting etter noe. Det være seg en felles fortid, en meningsfylt fremtid eller noen å elske. Det å bli sett av en mor eller far, finne tilhørighet - eller bare finne et glimt av håp. Til sammen blir de tolv stemmene til en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp som gir oss et nytt bilde av England. Boka vant en rekke priser da den kom ut, den ble anbefalt av Barack Obama og vant Bookerprisen i 2019. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Samfunn, Kvinneskildringer Innleser: Sofia Knutsen Estifanos Lengde: 11 t. 46 min. Språk: Bokmål Sider: 1132 Oversetter: Kirsti Vogt Boknummer: 181416
Lån boka

Forfatter: Sylvia Day

Fra forlagets omtale: Kjærligheten og begjæret er mer intenst og råere enn noensinne, men omstendigheter gjør det nødvendig for Eva og Gideon å skjule dette for omgivelsene. De to har dessuten fremdeles sine demoner å bekjempe. Presset på Eva blir heller ikke mindre av at hun involveres i problemer foreldrene, og andre som står henne nær, har å kjempe med.
Serie: Crossfire-serien 3 Sjanger: Erotisk Språk: Bokmål Sider: 1050 Oversetter: Svein Svarverud Boknummer: 181311
Lån boka

Forfatter: Sylvia Day

Fra forlagets omtale: Eva Tramell og Gideon Cross nå må hanskes med nye utfordringer i sitt stormende forhold. Vil fortiden deres knuse begjæret?
Serie: Crossfire-serien 4 Sjanger: Erotisk Språk: Bokmål Sider: 1022 Oversetter: Embla Skjong Boknummer: 181312
Lån boka

Forfatter: Øistein Borge

Den pensjonerte kriminalbetjenten Lennox Hartly og kona Emma flytter fra Manchester til landsbyen Montepaz i Andalucía for å realisere drømmen om å bo i en liten bungalow på solkysten. Men harmonien tar snart slutt. Emma får en uhelbredelig sykdom i løpet av deres første år i Spania. Og så skjer det et brutalt mord på det store godset Gracia, som ligger i nærheten av ekteparets nye hjem. Lennox forstår fort at politiet som har fått saken famler i blinde og ikke kommer nærmere noen løsning. For å få noe avledning fra den personlige tragedien han står midt oppe i, starter Lennox sin egen etterforskning. Da en oppklaring av saken er like om hjørnet, slår morderen til på nytt. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Sider: 418 Boknummer: 181439
Lån boka

Forfatter: Siegfried Lenz

Henry Neff er bare 24 år, men har hoppet av karrierekarusellen til fordel for en stilling ved jernbanens hittegodskontor. Henry er strålende fornøyd med jobben og finner det umåtelig interessant å se hva folk glemmer igjen. Lenz forener en skarp samfunnskritikk med en medrivende fortelling full av humor, varme og respekt for hverdagsmennesket.
Sjanger: Samfunn, Mannsskildringer Språk: Bokmål Sider: 584 Oversetter: Kari Risvik Boknummer: 181399
Lån boka

Forfatter: Natalia Ginzburg

Fem søsken vokser opp i Torino i et hjem fylt av venner, bøker og politikk, mens fascismen langsomt sprer seg det italienske samfunnet. Diskusjonene, kranglingen og de utallige historiene som fortelles, legger grunnlag for et urokkelig samhold i familien. Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker Familieleksikon er et sprudlende, ærlig og humoristisk portrett av en italiensk familie under fascismen og nazismen. Boka handler om minner, fortellinger, hjemlengsel og uslitelige bånd - og dessuten hennes store families særegne språklige fraser og formuleringer. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk, Slekt, Familie Språk: Bokmål Sider: 624 Oversetter: Astrid Nordang Boknummer: 181428
Lån boka

Forfatter: Siegfried Lenz

"Forbildet" er en historie fra dagens Tyskland om tre lærere som møtes på et hotell i Hamburg. Sammen holder de på å sette sammen et leseverk for skoleungdom, og nå skal de finne frem til personer og livsskjebner som kan virke som idealer for unge lesere. En umulig oppgave? Det er med stigende spenning vi følger de tre i deres noe uvanlige jakt. Selv er de langt fra noen "forbilder" for ungdommen, viser det seg. Er det overhodet mulig å stille opp et forbilde? Denne alvorlige romanen er intet mindre enn morsom, man kjeder seg ikke et øyeblikk.
Sjanger: Samfunn Språk: Bokmål Sider: 1306 Oversetter: Lotte Holmboe Boknummer: 181398
Lån boka

Forfatter: Haruki Murakami

"Første person entall" består av åtte noveller. Alle blir fortalt i jeg-person av en lett gjenkjennelig Murakami-forteller. Felles for de filosofiske og mystiske fortellingene i samlingen er at de tar opp temaer som kjærlighet og ensomhet, barndom og minner - alle med en typisk Murakami-vri. Her finnes sentimentale minner fra ungdommen, meditasjoner over musikk, lidenskapelig kjærlighet for baseball, velkjente drømmelignende scenarioer og jazz-album fra fantasien. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 376 Oversetter: Ika Kaminka Boknummer: 181201
Lån boka

Forfatter: Stian Johansen

Skillsmissedalen er en kollektivfortelling om slitte forhold og folk i krise. Den handler om mennesker i situasjoner vi alle kjenner. Handlingen er lagt til Skien og Limi - og til veien gjennom dalen mellom de to stedene. Denne veien benyttes av pendlerbarna etter at skilsmissene er et faktum. Damene som en gang bodde i de flotte nybyggene i Skien har flyttet over til småhusene i Limi. Vi får høre fra de unge, de urolige og de utro, samt fra dem som er forsmådd, forkastet og forbannet. Det dreier seg om å holde det gående, selv når livet er vanskelig. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Christian Hestø Lengde: 2 t. 45 min. Språk: Bokmål Sider: 252 Boknummer: 181421
Lån boka

Forfatter: Kazuo Ishiguro

Klara er en "Kunstig Venn", en slags programvare som er utviklet for å hjelpe unge mennesker og tilpasse seg tilværelsen som voksen. I butikkvinduet der hun er utstilt betrakter Klare menneskene mens hun håper at noen vil kjøpe nettopp henne. En dag går ønsket i oppfyllelse da hun blir kjøpt av den 13 år gamle Josie. Men snart forstår hun at menneskene ikke alltid er til å stole på. Det er en rørende fortelling med en uventet fortellerstemme og en historie om kjærlighet, globalt klasseskille og skremmende sider ved moderne teknologi. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kjærlighet, Fantastisk Språk: Bokmål Sider: 794 Oversetter: Bjørn Alex Herrman Boknummer: 181406
Lån boka

Forfatter: Aasne Linnestå

Selv om Dagny har hus, hage, hund, katt, kapital og attpåtil en liten boksamling, er ikke livet enkelt. "Dagny" er en mørk, men absurd og humoristisk roman om omskiftelige livskrefter og å finne veien ut når alt lukker seg. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kvinneskildringer Innleser: Andrea Bræin Hovig Lengde: 4 t. 44 min. Språk: Bokmål Sider: 514 Boknummer: 181419
Lån boka

Forfatter: Naoise Dolan

Etter universitetsavslutningen flytter irske Ava til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en slitt leilighet, og hun finner ikke tonen med dem hun bor sammen med. Så møter hun Julian. Han jobber i bankverdenen, har en flott leilighet helt for seg selv og liker å bruke penger på Ava. Noen ganger får hun sove over på gjesteværelset, og noen ganger har de sex. For Julian er Ava godt selskap. Mens Julian er på forretningsreise i London, treffer Ava juristen Edith. Det tar ikke lang tid før Ava vil være sammen med Edith hele tiden. Men Julian og Edith får ikke vite om hverandre. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Kristine Rui Slettebakken Lengde: 7 t. 7 min. Språk: Bokmål Sider: 686 Oversetter: Hilde Lyng Boknummer: 181418
Lån boka

Forfatter: Siegfried Lenz

En varm sommer i en småby ved Østersjøen for mange år siden. Benny Goodmann og Ray Charles er fremdeles på topp, man betaler med "mark" og når engelsklærerinnen kommer inn i klassen, reiser alle gymnasiastene seg og sier: "Good moring, Mrs. Petersen". At Stella Petersen og Christian, eleven hennes, har forelsket seg, er det ingen som vet, men denne fortellingen handler ikke om noe annet.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Anders Ribu Lengde: 3 t. 00 min. Språk: Bokmål Sider: 242 Oversetter: Kari Risvik Boknummer: 181400
Lån boka

Forfatter: Anne Birkefeldt Ragde

Medforfatter: Unni Lindell

Fra forlagets omtale: Unni og Anne elsker jul, og de har igjen laget et høyst personlig julehefte som skiller seg ut fra andre hefter. De byr på seg selv, på latter og gråt. Her får du de vakreste og morsomste historiene, krydret med damenes rå humor. Du får også innsyn i deres unike vennskap, nedturer, historier som aldri før er blitt fortalt samt noveller og barneintervjuer, en riktig god julekrangel og en hysterisk morsom oppskrift på hvordan man blir kvitt en nisse.
Innleser: Liv Steen Lengde: 2 t. 59 min. Språk: Bokmål Sider: 236 Boknummer: 180899
Lån boka

Forfatter: Stig Beite Løken

Mathilde er alvorlig syk, og befinner seg ofte i en parallell drømmeverden. Der kan hun møte både kjente og fremmede og vandre mellom oppdiktede verdener. Hun er med på bat mitzva i Little Egg Harbor, synger ABBA-sanger på tommen av månepyramiden, konkurrerer i sjiraffløp og spiller brettspill med en avdød kjæreste. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Science fiction Språk: Bokmål Sider: 392 Boknummer: 181489
Lån boka

Forfatter: Unni Lindell

Disse novellene handler om vanlige mennesker i vanlige miljøer. Men raskt blir man grepet av den underliggende uhyggen som bygger seg opp til et uutholdelig klimaks.
Sjanger: Krim Språk: Bokmål Sider: 490 Boknummer: 181470
Lån boka

Forfatter: Marit Kaldhol

Fra forlagets omtale: Forteljingar frå ei verd i krise Ei kvinne finn ein baby forlaten i ein park og lar sonen få ansvaret for henne. Ei bestemor vil saman med barnebarna krysse ei landegrense, der dei risikerer å bli skilde frå kvarandre. Ein skog blir invadert, ein stammefamilie splitta, og ei jente søker tilflukt hos ein annan stamme, der ho blir møtt med både omsorg og sjalusi. Bakteppet for desse forteljingane er klimakrise, politiske konfliktar, sosiale og økonomiske ulikskapar. Menneska i denne boka er på vandring, mange under harde kår. Nokre er komne fram, andre kjem ikkje vidare.
Språk: Nynorsk Sider: 308 Boknummer: 181458
Lån boka

Forfatter: Karin Brunk Holmqvist

Merkelige ting skjer i bygda Ljunglyckorna på Österlen. Pensjonistene Agnes og Adolf har funnet et lite hus som passer dem godt, selv om de har litt ulike planer for pensjonisttilværelsen. Mens Agnes ønsker å stelle i hagen og få seg en katt, har Adolf tenkt å ta livet med ro - og noen katt er han ikke interessert i. Snart blir de gode venner med naboparet Rut og Herman. På kveldene trekker mennene seg tilbake til Hermans bod, og der er det både sterk drikke og lettkledde damer. Men fra den andre siden, der naboen Lutz bor, høres det stadig bråk. Det han bygger er hemmelig, og det må være stort. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Bygd, Underholdning Språk: Bokmål Sider: 596 Oversetter: Helene Limås Boknummer: 181433
Lån boka

Forfatter: Eirik Ingebrigtsen

Johs har flytta heim, ilag med dottera Jill og faren Paal, til garden ved sjøen der han vaks opp. Naturen er tett på, fjordane er tronge og havet djupt ved den vesle garden. Marinbiologen Johs har vore sjukemeld i lang tid, heilt sida ei dykkarulukke då oksygentilførselen svikta og han var nær ved å drukna. Men sjølv om han slit med synet og sansane, har Johs funne ein veg tilbake til arbeidslivet - med eit hemmeleg forskingsobjekt han skal skriva rapport om. Omtalen er utarbeidd av BS.
Sjanger: Mannsskildringer, Slekt Språk: Nynorsk Sider: 364 Boknummer: 181455
Lån boka

Forfatter: Jørgen Jæger

I "Det sorte fåret" møter vi lensmannen Ole Vik og kollegaen hans Cecilie Hopen i Fjellberghavn for aller første gang. Manus til boken ble skrevet på 80-tallet, men har ligget på Jørgen Jægers harddisk siden da. I forbindelse med forfatterens 75-årsdag blir boken nå utgitt for første gang. Handlingen i boken foregår på 80-tallet. Her finnes ingen røykelov, smarttelefoner, diverse digitale hjelpemidler eller sosiale medier. I boken blir vi kjent med Ole Vik og Fjellberghavn. Vi møter også Bjørn Næss, en sympatisk mann som har alt man kan ønske seg - frem til den dagen han kjører på et sort får. Små hendelser kan noen ganger snu opp ned på livet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Krim Innleser: Torgeir Reiten Lengde: 8 t. 45 min. Språk: Bokmål Sider: 686 Boknummer: 181487
Lån boka

Forfatter: Ray Cayless

Medforfatter: Terje Holtet Larsen

Fra forlagets omtale: Fra sin posisjon innerst i en bingokafé iakttar fortelleren det selsomme og illevarslende gjensynet mellom to fremmede ved nabobordet. Tyve år tidligere opptrådte den ene av dem under navnet Jesper Graff som trommeslageren i Café Sahara, helt til han en sommernatt ganske enkelt forsvant mens bandet hadde pause. Nå er han endelig innhentet, og den forhenværende dansebandtrioens frontfigur, B.K. Krüger, ber om at Jesper Graff gjør opp for seg. Det tilfeldige møtet ansporer fortelleren til å følge i Jesper Graffs fotspor langsmed Oslos ikke-steder, over industritomtene, langs jernbanelinjene og inn i stillheten under byens evig susende trafikkmaskiner. Samtidig skritter han opp en uomgjengelig skjebne for den perkusjonistiske klangsøkeren, og kanskje også for seg selv.
Sjanger: Mannsskildringer Innleser: Jonathan Espolin-Johnson Lengde: 6 t. 11 min. Språk: Bokmål Sider: 606 Boknummer: 123854
Lån boka

Forfatter: Ta-Nehisi Coates

Fra forlagets omtale: Rundt 1850 blir Hiram Walker født som slave på en tobakksplantasje i Virginia. Faren er den hvite plantasjeeieren, som solgte Hirams mor da sønnen var ganske liten. Selv om Hiram har fotografisk minne, har han bare noen få, uklare minner om moren. Blant annet at hun var den aller beste og mest grasiøse vanndanseren. Hiram går med i antirasismearbeidet og motstandsbevegelsen og hans indre og ytre reise er betagende, voldsom, vakker og preget av magiske hendelser.
Sjanger: Historisk, Fantastisk Innleser: Geir Morstad Lengde: 13 t. 44 min. Språk: Bokmål Sider: 1192 Oversetter: Knut Ofstad Boknummer: 180829
Lån boka

Forfatter: Tonny Gulløv

Fra forlagets omtale: Året er 937 og Britannia herjes igjen av de danske vikingenes plyndringstokt. Ulv, en temperamentsfull ung mann fra Cumbria, blir tatt som trell og fastlenket til en åre på skipet Havormen. Der blir han kjent med kjempen Ymer, som prøver å få skikk på Ulv og øke hans sjanser til å overleve om bord. Ulv nekter imidlertid å akseptere livet som trell, noe som nesten koster ham hodet. For danskene har den leie uvane å gå rett fra ord til sverdhugg. Gjennom hovedpersonen Ulv Palnatoke fortelles den tusenårige, dramatiske historien om de tre legendariske kongene Gorm den Mektige, Knut Gormsson og Harald Gormsson, i dag kjent som Gorm den Gamle, Knud Dana-Ast og Harald Blåtann.
Sjanger: Historisk Innleser: Geir Morstad Lengde: 17 t. 14 min. Språk: Bokmål Sider: 1474 Oversetter: Halvor Kristiansen Boknummer: 180790
Lån boka

Voksne - faglitteratur

Forfatter: Sissel Gran

Begjær er en motor i menneskelivet. Denne kraften driver menneskene til å overstige egne hindre, søke ut i det ukjente, erobre og elske. Begjær har også en mørk side som kan føre en på villstrå. Og til tross for at mennesket søker trygghet, samhold og omsorg, er den mørke driften også en side man ikke kan underslå. I denne boken undersøker psykolog Sissel Gran disse mekanismene, som mennesker kan oppfatte som en fremmed del av seg selv. Og hun viser, med eksempler fra livet og litteraturen, hvordan man ved å se nærmere på det mørke ved begjæret, kan nærme seg en erkjennelse av at det er en del av oss. Omtalen utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 648 Boknummer: 181461
Lån boka
Serie: Norges nasjonallitteratur 1 Språk: Bokmål Sider: 878 Oversetter: Dag Gundersen Boknummer: 181471
Lån boka

Forfatter: Ane Wilhelmsen-Langeland

Det er mange som sliter med å få nok søvn i løpet av en natt. Men i motsetning til det mange tror er det ikke spesielt søvnfremmendne å legge seg tidligere eller bli liggende hvis søvnen ikke vil komme. Ifølge psykolog og spesialist på søvn Ane Wilhelmsen-Langeland kommer man et godt stykke på vei med å våkne opp. I denne boken får leseren råd om hvordan man kan etablere en fast døgnrytme, hva som er potensielle søvntyver og eksempler på søvnfremmende vaner. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 410 Boknummer: 181490
Lån boka

Forfatter: Katrine Sele

Einar var tilsynelatande eit barn lik alle andre. Han leika og utforska verda. Men rett før han vart to år, fekk foreldra hans ein beskjed som snudde opp ned på livet deira. Einar hadde ein sjeldan og alvorleg nervesjukdom. Han rakk berre å bli fire og eit halvt år og éin dag. I dei åra var kvar einaste dag dyrebar, og Einars historie viser at eit kort liv kan vere fullt av fine opplevingar. Men boka fortel òg om korleis ein som forelder av eit alvorleg sjukt barn må handsame mange vonde dagar, og korleis vi møter døden. Historia handlar om Einar, men òg om alle rundt han. Omtalen er utarbeidd av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Nynorsk Sider: 538 Boknummer: 181494
Lån boka
Fra forlagets omtale: Håvamål er visdomsordene som tjente som åndelig føde for vikingene. Disse visdomsordene ble diktet i perioden 700-900 e.kr. og gir et klart bilde av vikingenes holdninger til og syn på livet. Håvamål forteller deg hvordan du skal behandle gjester, hvordan du opptrer, og gir deg råd om livet, vennskap, penger, lykke og positiv tenkning.
Språk: Bokmål Sider: 184 Oversetter: Ludvig Holm-Olsen Boknummer: 181481
Lån boka

Forfatter: Torbjørn Lysebo Ekelund

Medforfatter: Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er en av Norges mest populære idrettsutøvere. I boka forteller han sin personlige historie, om prinsippene han alltid har jobbet etter både som idrettsutøver, forretningsmann, lagkamerat og forbilde. Dette er prinsipper som har hjulpet han tilbake til topps etter fall og skader som kunne ha stoppet karrieren hans mer enn en gang. Boka er skrevet i samarbeid med Torbjørn Ekelund. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Sider: 720 Boknummer: 181491
Lån boka

Forfatter: Eirik Kristoffersen

Medforfatter: Malin Stensønes

Eirik Kristoffersen har skrevet en bok om sine erfaringer og ledelsesprinsipper. Hans ledelsesfilosofi er å få mennesker til å yte sammen. Kristoffersen er mangeårig soldat og tidligere leder i Forsvarets spesialkommando, FSK, og er i dag en av Norges fremste generaler. Han har blitt tildelt Krigskorset med sverd, som han er landets høyeste militære utmerkelse, for tapperhet og særlig fremragende ledelse under internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2007 og 2008. Boka bygger på en rekke konkrete hendelser både i krig og i hverdagslige utfordringer under opplæring og omstilling. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Innleser: Dennis Storhøi Lengde: 8 t. 42 min. Språk: Bokmål Sider: 680 Boknummer: 181478
Lån boka

Forfatter: Tone Bergflødt

Fra forlagets omtale: Dette er fortellingen om farfar, pappa og sønnedatteren på en gård på Østlandet. Den ytre handlingen i boka er barnebarnets vei til forståelse. Etter at forfatteren fant et skrin med brev fra krigens dager, går hun i farfarens fotspor i forsøk på å forstå hans livsvalg. Hvorfor vervet han seg i NS? Hvorfor valgte han taushet i ettertid, men allikevel å ta vare på innholdet i skrinet? Boka er forfatterens bidrag til å få fram flere av de glemte, ofte skambelagte historiene fra krigen, i håp om at flere kan fri seg fra nedarvet skam. Er tiden inne for åpenhet, forsoning og bearbeiding av skammen som flere etterkommere av dem på feil side i andre verdenskrig.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Sider: 494 Boknummer: 181457
Lån boka

Forfatter: Peder Kjøs

Fra forlagets omtale: I denne boken blir vår tids ensomhet klokt skildret av nordmenns favorittpsykolog. Peder bruker seg selv, sitt eget liv og møter med andre til å undersøke hva ensomhet er, som velsignelse og forbannelse. Hva gjør det med oss å være ensomme? Og når er det akkurat ensomhet vi trenger? Hvorfor er så mange ensomme i vår tid?
Innleser: Peder Kjøs Lengde: 4 t. 43 min. Språk: Bokmål Sider: 452 Boknummer: 123612
Lån boka

Forfatter: Olav Garvik

Fra forlagets omtale: Dette er historia om møllaren og godseigaren frå Stend som vart statsminister i 1910, etter sterkt påtrykk frå venen Chr. Michelsen. Men Wollert Konow var ingen ungdom lenger då han vart skuva fram for å leia ei samarbeidsregjering av Høgre og Frisinna Venstre. Det knirka frå fyrste stund i samarbeidet, og den fargerike fanamannen vart tvinga til å gå frå borde på ein rein bagatell: han greidde ikkje å løyna at han var så inderleg glad i landsmålet! I yngre år var Konow ein kraftfull, omstridd og modig stortingsrepresentant som stod diktarhovdingane Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg og Alexander Kielland svært nær.
Språk: Nynorsk Sider: 878 Boknummer: 181432
Lån boka

Forfatter: Bjørn Arild Ersland

Medforfatter: David Selim Dundar

Fra forlagets omtale: Sommeren 2006 dro David Selim Dundar på ferie med sine fosterforeldre til Tyrkia. Midt under ferieoppholdet ble David og broren forsøkt kidnappet av sine biologiske foreldre. Stavanger kommune satte i gang en omfattende redningsaksjon hvor de to barna ble smuglet hjem igjen til Norge. Fanget i Tyrkia er fortellingen om en oppvekst mellom to kulturer, om søken etter egen identitet, og om møtet med et offentlig hjelpeapparat. Det er fortellingen om flukten fra foreldrene, og om kjærligheten til en far en ikke kan være sammen med.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Sider: 188 Boknummer: 122829
Lån boka

Forfatter: Aage Georg Sivertsen

Fra forlagets omtale: Hva er bakteppet for alle maktkampene i Arbeiderpartiet? Hvorfor har det vært så vanskelig å skrive om interne stridigheter? Hvorfor skrev ikke Einar Gerhardsen eller de andre sentrale lederne om sine overtramp? I denne boken kan du lese en komprimert dokumentar om de styggeste maktkampene i Arbeiderpartiet. Helt fra Martin Tranmæl til Jonas Gahr Støre. Forfatter og historiker Aage G. Sivertsen har gått i dybden på en materie som tidligere ikke har tålt dagens lys. Mange av temaene er velkjente. Intrigene, de ufine metodene for at enkeltpersoner skal gjøre karriere eller for at partiet skal seire, kunne neppe vært bedre fremstilt i en roman.
Språk: Bokmål Sider: 1276 Boknummer: 180787
Lån boka

Forfatter: Leif Edward Ottesen Kennair

Medforfatter: Jørgen Akre Flor

Fra forlagets omtale: Psykologisk behandling og samtaleterapi er ment å redusere menneskelig lidelse. Det kan virke paradoksalt å påstå at slik psykologisk behandling, gjort i de beste intensjoner, skal ha negative effekter. Hvordan kan intervensjoner rettet mot helbredelse øke pasientens lidelse? Hvordan kan noe som er designet for å hjelpe ende opp som skade? Denne boken undersøker situasjoner, steder, terapeuter eller tidspunkt hvor behandling virker mot sin hensikt - altså hvor det faktisk hadde vært bedre ikke å gjøre noe. Samtidig foreslår forfatterne mulige skritt på veien mot en større åpenhetskultur og et sikrere psykisk helsevern.
Innleser: Even Rasmussen Lengde: 6 t. 31 min. Språk: Bokmål Sider: 610 Boknummer: 123227
Lån boka

Forfatter: Mari Jonassen

Fra forlagets omtale: Under andre verdenskrig bidro Norges kvinner i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse, mens andre tok aktivt del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Likevel er deres innsats som regel blitt feid under teppet. Dessuten har kvinnene selv ofte kviet seg for å stå fram med sine opplevelser. Norges kvinner i krig fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien.
Språk: Bokmål Sider: 2626 Boknummer: 180867
Lån boka

Forfatter: Sverre Bjertnæs

Den norske billedkunstneren Sverre Bjertnæs har gjennom 25 års karriere reist rundt i Norge, Europa og USA og holdt utstillinger av egne verk, og samlet verk fra andre kunstnere han beundrer. Samtidig har han balansert kunsten med et vanskelig forhold til alkohol. I denne essaysamlingen tar han utgangspunkt i bilder han har samlet fra læremestere, venner og forbilder, for å dele historier fra eget liv. “Mine bilder” forteller en ærlig og sterk historie om kunstnerskap, vennskap, arbeidsfellesskap, og veien gjennom et tungt alkoholmisbruk. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk, Essay Språk: Bokmål Sider: 444 Boknummer: 181454
Lån boka

Forfatter: Ed Husain

Islam er en tro med sterke tradisjoner og med nesten to milliarder troende rundt i verden. Men i Vesten oppfattes islam ofte som en religion som bør fryktes heller en forstås, og kløften mellom islam og Vesten kan synes stadig større. I denne boken blir leseren kjent med den muslimske verdens fortid og forfatteren gir også et innblikk i hvordan denne historien blir utnyttet av ekstremister i vår tid. Ed Husain viser leseren nyanser i islam og mener at den muslimske verden ikke trenger å være en fremmed eller en fiende i Vesten, men heller en fredelig alliert. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 1042 Oversetter: Rune M. Moen Boknummer: 181408
Lån boka

Forfatter: Anders Totland

I dag er usemja mellom partane i debatten om norsk vindkraft steil. Lokale kreftar aksjonerar, miljømedvitne politikarar blir ståande i spagat og den før så positive steminga rundt tilsynelatande klimavenleg energi har stilna. I denne boka ser forfattar Anders Totland på konflikta som oppstod og vindane som snudde. Det er storkapital og internasjonal politikk, og det folkelege engasjementet som botnar i kjensla for heimstaden og behovet for å bli høyrt. Omtalen er utarbeidd av BS.
Språk: Nynorsk Sider: 714 Boknummer: 181407
Lån boka

Forfatter: Knut Saanum

Antikkens filosofihistorie tilpasset trikketuren. Forfatter Knut Saanum formidler på en enkle og lettfattelig måte idéene til noen av antikkens fremste tenkerne, og viser hvordan deres forståelse av verden er med på å danne grunnlaget for samfunnet slik det fremstår i dag. Boken løfter også frem kvinnelige filosofer fra glemselen. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 418 Boknummer: 181425
Lån boka

Forfatter: Joe Martin

Jens Bjørneboe i et europeisk perspektiv. Forfatter Joe Martin setter Jens Bjørneboe inn i en europeisk sammenheng. og viser hvordan størrelser som Strindberg, Conrad, Brecht og Camus var med å influere forfatterskapet. Martin beskriver Bjørneboes periode som kunstmaler, og følger forfatterens vei fra poesi påvirket av Rilkes poetikk til utforskingen av menneskenes ondskap i trebindsverket Bestialitetens historie. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Sider: 866 Oversetter: Erik Ringen Boknummer: 181112
Lån boka

Forfatter: Elin Anna Labba

Bággojohtin - tvangsflytting, er et ord som fikk sin opprinnelse i 1919 etter at norske og svenske myndigheter inngikk avtale om å redusere forflytning av reinflokker over grensen. Utmarka på norsk side skulle ikke lenger kunne benyttes av de nomadiske samene. Resultatet var at et stort antall samiske familier med reinflokker ble flyttet til svensk side, og dermed mistet de tilgang beiteområder i Norge i sommerhalvåret. Samiske Elin Anna Labba, som selv tilhører en familie som ble tvangsflyttet, har på bakgrunn av intervjuer og et omfattende kildemateriale dokumentert påkjenningene som ble påført dem som endte på den svenske siden av grensen, og de som ble etterlatt hos slekt i Norge. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Biografisk Språk: Bokmål Sider: 348 Oversetter: Trude Marstein Boknummer: 181326
Lån boka

Forfatter: Johan Fredrik

Språk: Bokmål Sider: 950 Boknummer: 181472
Lån boka

Forfatter: Rutger Bregman

I flere århundrer har den vestlige kulturen hatt som utgangspunkt at vi mennesker er fordervet, men vi er langt bedre enn vårt rykte hevder Rutger Bregman i denne boken. Han tar for seg nyere forsking innen psykologi, økonomi, biologi og arkeologi, og gir nye svar på gamle spørsmål. Hvis menneskene er gode, hvordan forklarer vi da onde gjerninger? Bregman omskriver ikke bare historien på nytt, men kaster også et nytt, mer håpefullt lys på fremtiden. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 1338 Oversetter: Guro Dimmen Boknummer: 181473
Lån boka

Forfatter: Bjørn Westlie

I den tyske okkupasjonen av Norge fra 1940 til 1945 tok de tyske okkupantene kontroll over norske medier. Men også Nasjonal Samling (NS) bidro til sensur og propaganda i norske aviser, og deres eget pressebyrå Norsk Artikkeltjeneste (NAT) skrev jødefiendtlige artikler som avisene ble presset til å trykke. Til sammen ble 773 jøder deportert fra Norge, de fleste direkte til Auschwitz, og forfatteren knytter propagandaen i avisene opp mot tyskernes aksjoner mot norske jøder. I boken tas det i bruk kilder som ikke tidligere har vært forsket på, i tillegg til innholdet i de jødefiendtlige artiklene, som hittil har vært ubeskrevet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Språk: Bokmål Sider: 630 Boknummer: 181380
Lån boka

Forfatter: Bill Gates

Den amerikanske teknologen og forretningsmannen Bill Gates (f. 1955) har sammen med eksperter innen en rekke vitenskaper trukket opp en arbeidsplan for hva som må til for å avverge klimakatastrofen. I denne boken viser han på en oversiktlig måte hvilke utfordringer kloden står overfor, teknologien vi har per i dag, og hvilken teknologi som vil kreves i fremtiden, slik at det vil bli mulig å nå målet om nullutslipp. Utfordringen går til hvert enkelt land, dets politiske ledere, organisasjoner på alle nivåer i samfunnet, og til alle menneskene som bebor planeten. Dette krever et særskilt samarbeid, som ifølge Gates bør være forankret i kunnskap. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Dennis Storhøi Lengde: 7 t. 31 min. Språk: Bokmål Sider: 754 Oversetter: Rune Rogndokken Moen Boknummer: 181420
Lån boka

Forfatter: Øyvind Holen

I over 40 år har visse bydeler i Oslos øst fått merkelappen innvandrergetto. Begrepet har vært sammenstilt med raseopptøyer, gjengkriminalitet og svenske tilstander, og har blitt utvidet til å benevne alt det negative man forbinder med innvandring og integrering i store deler av landet. Journalist og forfatter Øyvind Holen bruker sin personlige erfaring til å finne flere innfallsvinkler til ordet som ofte dyttes frem i den politiske debatten. Boken er både en samfunnsanalyse og en kulturhistorisk gjennomgang av de norske drabantbyene og gettobegrepet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Per Andreas Tønder Lengde: 7 t. 44 min. Språk: Bokmål Sider: 682 Boknummer: 181224
Lån boka

Ungdom

Forfatter: Anne Elvedal

Fra forlagets omtale: 16 år gamle Helen bor hos en fosterfamilie i Hommelvik, men en kveld hun sitter barnevakt, forsvinner fostersøstera May-Liss sporløst på vei hjem fra butikken. Helene har skyldfølelse, og den blir enda verre da storebroren blir beskyldt for å ha drept May-Liss. Da Helene får vite at søsteren skal ha prøvd et åndebrett kvelden før hun forsvant, trosser hun advarselen om å aldri ta i bruk sine evner til å kommunisere med døde. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Dødens spill 2 Sjanger: Spenning, Fantasy Språk: Bokmål Sider: 812 Boknummer: 181512
Lån boka

Forfatter: Patrick Ness

Todd Hewitt er den eneste gutten i byen Prentiss, en by med bare menn. Alle kvinnene er døde av virus. Todd kan høre alt mennene tenker i en strøm av bilder, ord og lyder, kalt Støy. Problemet er at også mennene kan høre hva han tenker. Snart skjønner han at de andre har holdt hemmeligheter skjult for ham, hemmeligheter om hvordan det er å bli voksen. Det er bare noen måneder til Todds bursdag, og etter den dagen vil han bli regnet som en mann. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Kaostrilogien 1 Sjanger: Fantasy Språk: Bokmål Sider: 1076 Oversetter: John Erik Frydenlund Boknummer: 181509
Lån boka

Forfatter: Nancy Herz

Nancy Herz forteller hva som skjedde med forholdet til moren etter «Skamløs». De snakket ikke med hverandre på flere måneder, og moren motarbeidet Nancys frihetskamp. Moren har, etter først å ha sagt nei, også bidratt til denne boka. Nancy reiser til morens hjemland Libanon for å sette sammen morens historie og finne ut hvordan hennes syn på jenters handlingsrom og fremtid ble dannet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Innleser: Nancy Herz Lengde: 6 t. 11 min. Språk: Bokmål Sider: 654 Boknummer: 181463
Lån boka

Forfatter: Anne Elvedal

Fra forlagets omtale: Etter farens plutselige død finner Rebekka et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap og merkelige ting begynner å skje rundt henne. Rebekka står plutselig overfor et mysterium som er langt større enn hun kunne forestille seg.
Serie: Dødens spill 1 Sjanger: Spenning, Fantasy Innleser: Anne Bolette Stang Eng Lengde: 7 t. 39 min. Språk: Bokmål Sider: 780 Boknummer: 180553
Lån boka

Forfatter: Eldrid Johansen

Fra forlagets omtale: Etter et tøft år på videregående, blir Karen sendt på folkehøgskole for å ta en pause. Der møter hun den store kjærligheten og plutselig dreier Karens verden kun seg om ham. Problemet er bare at han ikke er en av klassekameratene hennes... Fra du så meg er basert på en sann historie fra folkehøgskolemiljøet, og skildrer det grenseoverskridende forholdet mellom en lærer og en elev.
Sjanger: Kjærlighet Innleser: Sarah MacDonald Lengde: 4 t. 26 min. Språk: Bokmål Sider: 472 Boknummer: 180813
Lån boka

Forfatter: Rick Riordan

Fra forlagets omtale: Apollon har blitt jaget vekk fra Olympos etter å ha falt i unåde hos sin far, Zevs. Plutselig er han en helt vanlig, kvisete tenåringsgutt ved navn Lester nede på jorda. Endelig kommer den actionfylte femteboka - med en avslutning som vil ta pusten fra deg!
Serie: Apollons prøvelser 5 Sjanger: Fantasy Innleser: Geir Morstad Lengde: 11 t. 35 min. Språk: Bokmål Sider: 978 Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen Boknummer: 180832
Lån boka

Barn

Forfatter: Nancy Springer

14 år gamle Enola Holmes gjemmer seg for sin egen bror, selveste Sherlock Holmes. Enola finner noen bortgjemte kulltegninger som er så vakre og spesielle at hun må finne ut hvem som har laget dem. Ledetrådene fører henne mot den unge Lady Cecily, som er sporløst forsvunnet fra rommet sitt. I de mørke og farlige gatene i London, hvor byens kriminelle herjer, finner Enola ulike spor, blant annet en stige, en uærlig selger og noen politiske pamfletter. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Enola Holmes 2 Sjanger: Krim, Spenning Språk: Bokmål Sider: 418 Oversetter: Carina Westberg Boknummer: 181474
Lån boka

Forfatter: Maren Ørstavik

Medforfatter: Maren Ørstavik

Den nye hesten i stallen, Dakota, er syk. Hedda som endelig har fått innpass hos hestejentene får ansvaret med å ta vare på den syke hesten. Samtidig forsøker jentene å redde stallen fra å bli lagt ned, og Heddas plass i stallen blir satt på prøve. Problemene tårner seg opp. Hedda kjemper for å redde både stallen og vennskapene, samtidig som hun ønsker å være hos Dakota når hun trenger henne aller mest. Fortelling for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Hester Innleser: Fanny Vaager Lengde: 6 t. 25 min. Språk: Bokmål Sider: 540 Boknummer: 181444
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 1 er på 8 s. og inneholder kun ett ord per side. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 1 5 Sjanger: Lettlest Språk: Bokmål Sider: 24 Boknummer: 181403
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 7 Sjanger: Lettlest Språk: Bokmål Sider: 26 Boknummer: 181266
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 5 Sjanger: Lettlest Språk: Nynorsk Sider: 26 Boknummer: 181235
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 6 Sjanger: Lettlest Språk: Bokmål Sider: 26 Boknummer: 181259
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 2 er på 8 sider, ca 20-35 ord, ca 2 linjer per oppslag, bildestøtte til teksten, korte ord og setninger, repetisjon av ord og uttrykk.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 2 4 Sjanger: Lettlest Språk: Nynorsk Sider: 20 Boknummer: 181233
Lån boka
Damms leseunivers består av bøker fordelt på 11 vanskelighetsgrader. Her skal alle barn finne en bok tilpasset det nivå de er på, helt fra de som skal begynne å lære seg å lese, til de som leser flytende og er funksjonelle lesere. Bøkene på nivå 1 er på 8 s. og inneholder kun ett ord per side.
Serie: Damms leseunivers 1. Nivå 1 2 Sjanger: Lettlest Språk: Nynorsk Sider: 20 Boknummer: 181190
Lån boka

Forfatter: Arne Svingen

Thomas er plutselig blitt omringet på alle kanter av en gjeng som forlanger å få jakka, mobilen og det aller mest dyrebare han eier. Å snitche på dem som har ranet ham er uaktuelt. I stedet gjør han noe mye farligere. Det er en risikabel avgjørelse Thomas har tatt, men som fører til uventet vennskap. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Spenning Innleser: Martin Lange Lengde: 3 t. 56 min. Språk: Bokmål Sider: 378 Boknummer: 181249
Lån boka

Forfatter: Agnar Lirhus

Tommy har invitert klassen til årets kuleste bursdagsfest på Slottet, men 12 år gamle Tor og vennene hans er ikke invitert. Slottet er et luksushotell og Tommy er sønnen til eieren. Tor og vennene hans bestemmer seg for å bryte seg inn på Slottet for å ta hevn på Tommy, men det som begynner som en uskyldig hevnaksjon ender med å bli langt mer dramatisk. Tor ser ei jente i kjellervinduet som ikke ser ut som en vanlig hotellgjest. Tor sniker seg inn flere netter og oppdager etter hvert at det foregår noe rart på Slottet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Spenning Språk: Bokmål Sider: 268 Boknummer: 181510
Lån boka

Forfatter: Maiken Nylund

Fra forlagets omtale: Rikka er snart 11 år og synes det til tider kan være slitsomt å flytte fram og tilbake mellom foreldrene, og at andre rundt vil bestemme alt. I tillegg skal kjæresten hennes, Jimmy, plutselig flytte. Heldigvis har hun bestevenninnen, Lise. De har vært venninner siden førsteklasse. Rikka tenker at vennskapet deres er uadskillelig, selv etter at hun ble kjæreste med Jimmy. Omtalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Kjærlighet Språk: Bokmål Sider: 234 Boknummer: 181434
Lån boka

Forfatter: Nancy Springer

14 år gamle Enola Holmes er detektiv og lillesøster til den berømte mesterdetektiven Sherlock Holmes. Moren deres har forsvunnet, og Enola drar til London for å lete etter henne. Når hun ankommer London blir hun involvert i en kidnapping av en ung marki. I en by hun ikke kjenner prøver hun å flykte fra hardbarkede kriminelle og avlede de to eldre brødrene sine. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Enola Holmes 1 Sjanger: Krim, Spenning Språk: Bokmål Sider: 390 Oversetter: Carina Westberg Boknummer: 181437
Lån boka

Forfatter: Kine Jeanette Solberg

Kaja og mor har flyttet til et nytt sted, fra byen til en liten bygd. Kaja er kreativ og full av liv, og det skjer alltid mye rundt henne. Men noen ganger kan det bli litt for mye, og da får det konsekvenser. Snart har hun bursdag og moren lurer på hva slags fest hun vil ha. Kaja derimot lurer bare på en ting, hvordan man får seg en ekte venn. Dette er en humoristisk fortelling om en utagerende jente som sliter med å passe inn. Fortelling for mellomtrinnet. Omttalen er utarbeidet av BS.
Sjanger: Humoristisk Språk: Bokmål Sider: 292 Boknummer: 181445
Lån boka

Forfatter: Mike Ford

Sofia og faren har flyttet til et gammelt hus. En dag Sofia er innom butikken Skrekk og Gru kjøper hun en mystisk nøkkel. Det virker som om nøkkelen tilsynelatende kan åpne alle dører, selv den gamle rustne låsen til loftet i huset de har flyttet til. Dessverre viser det seg at noen dører aldri burde vært låst opp. Tredje bok i serien Skrekk og gru. Grøss for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Skrekk og gru 4 Sjanger: Grøsser Språk: Bokmål Sider: 138 Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen Boknummer: 181448
Lån boka

Forfatter: Mike Ford

Ben er i butikken Skrekk og Gru for å kjøpe den perfekte masken til bursdagsfesten han er invitert i. I invitasjonen står det at det kreves at han kler seg ut. Men da Ben tar masken i bruk kommer det til syne mystiske og illevarslende skapninger rundt om. Det er ikke lett å si om det fantasi eller om de er ekte. Fjerde bok i serien Skrekk og gru. Grøss for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Skrekk og gru 3 Sjanger: Grøsser Språk: Bokmål Sider: 150 Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen Boknummer: 181447
Lån boka

Forfatter: Elin Viktoria Unstad

Fra forlagets omtale: Magiprøven er historien om Henry og hans plagsomme familie, om utfordrende puslespill og tullete trylling. Henry vil aller helst sitte alene på rommet og legge puslespill, men med en sykt sportsgal familie får han det sjelden som han vil. Så en dag sier det Poff! og det dukker opp en gutt som påstår han er en fe med en magisk tryllestav.
Sjanger: Fantastisk Språk: Bokmål Sider: 246 Boknummer: 180536
Lån boka

Forfatter: Svein Tindberg

Charlie er en gutt som sliter, derfor søker han seg til drømmenes verden. Denne gangen må han ikke bare kjempe sin egen kamp, men også gjøre alt han kan for å redde klassevenninnen Fatima fra drømmenes verden. Charlie må hjelpe Fatima med å finne ut hva de mystiske skapningene som dukker opp i drømmene hennes egentlig vil. Charlie får etter hvert mistanke om at det egentlig er han de er ute etter. Omtalen er utarbeidet av BS.
Serie: Charlie Drømmevandrer 2 Sjanger: Fantasy Innleser: Svein Tindberg Lengde: 4 t. 53 min. Språk: Bokmål Sider: 380 Boknummer: 181248
Lån boka

Forfatter: Martin Widmark

Fra forlagets omtale: Etter at et verdifullt maleri blir stjelt fra Valleby museum, dukker plutselig stjernedetektiven Torkel Naut opp. Han løser saken i ekspressfart og imponerer alle, bortsett fra Lasse og Maja. Er de bare misunnelige, eller er det noe mystisk med denne stjernedetektiven?
Serie: Lasse Majas detektivbyrå 23 Sjanger: Krim, Spenning Innleser: Marianne Krogness Lengde: 0 t. 45 min. Språk: Bokmål Sider: 150 Oversetter: Nina Aspen Boknummer: 181359
Lån boka

Forfatter: Elisabeth Moseng

Fra forlagets omtale: Dorji er sønn av en prins, men bor med mamma i en campingvogn på Furukollen camping. Mamma forsker på salamandere og drømmer om å få nobelprisen. Dorji drømmer om egen do, siden den i vogna er ødelagt. Men mest av alt drømmer han om at de ikke skal flytte, nå som han har blitt venn med Thea, den nye jenta i klassen.
Sjanger: Humoristisk Innleser: Christoffer Hag Maure Lengde: 4 t. 9 min. Språk: Bokmål Sider: 446 Boknummer: 180551
Lån boka

Forfatter: Malin Hellebø

Fra forlagets omtale: Visste du at mohairgeita sitt beste sjekketriks er å tisse seg sjølv i fjeset? At edderkoppar sjarmerer damene med musikk og heftige rytmar? At pingvinar frir med småstein? Eller at geviret til hjortebukken er eit verktøy for å imponere dei kresne kollene?
Innleser: Lars Henrik Aarnes Lengde: 1 t. 15 min. Språk: Nynorsk Sider: 122 Boknummer: 123095
Lån boka