Gå rett til innhold

Studielitteratur

Studenter med syns- eller lesevansker kan låne tilrettelagt studielitteratur fra NLB. Tilbudet er gratis og for studenter på universitet, høyskole og fagskole.

Student med hodetelefoner og PC
NLB har lydbøker i mange fag til studenter med lesevansker. (Foto: Shutterstock)

Bokutvalg

Vi tilbyr både e-bøker og lydbøker med tekst. Samlingen vår har flere tusen bøker og dekker mange fag. Vi produserer hele tiden nye titler.

Finn bøker til ditt studium

Søk etter bøker fra samlingen vår og lån selv. Bøkene kan du strømme, men vi anbefaler å laste ned. Du kan også få tilgang til bøker fra vårt søsterbibliotek i Sverige, MTM. Gi oss beskjed hvis du finner bøker du ønsker hos MTM.

Se hvilke studiebøker vi har og søk etter titler i NLBs bokbase

Søk i basen til det svenske biblioteket MTM

Som låner hos NLB kan du også låne fra det amerikanske digitale biblioteket Bookshare. Da får du tilgang til flere hundretusen e-boktitler med talesyntese, både studielitteratur, skjønn- og faglitteratur. Slik blir du medlem i Bookshare.

Skjermbilde av et utvalg bøker i appen Lydhør
Sjekk om vi har bøkene du trenger og lån i appen Lydhør eller på nettsiden vår. (Foto: skjermbilde fra Lydhør)

Lydbok eller e-bok

Velg om du vil låne studiebøker som lydbok med tekst eller e-bok. Det er vanskelig å svare generelt på hva som er best. Individuelle behov og valg av tekniske hjelpemidler vil påvirke valget. Finn ut hva som passer best for deg!

Lydbøker med tekst 

Lydbøker med tekst kommer vanligvis med talesyntese, et program som gjør digital tekst om til tale. Bokteksten følger med slik at du kan lytte og følge teksten parallelt på skjerm. Les mer om talesyntese og hør stemmene vi bruker her.

For noen er det uvant å høre på talesyntese, men de fleste venner seg til det og synes det er et godt hjelpemiddel for å tilegne seg tekst.

E-bøker

NLB har et stort utvalg studiebøker i e-bok-format. E-bøkene inneholder kun tekst og kan leses på PC/MAC, nettbrett/mobil, lesebrett og leselist. I Lydhør kan du få lest opp teksten med de innebygde talesyntesene våre.

E-bøker er raske å laste ned og tar liten plass sammenlignet med lydbøkene.

Les mer om e-bøker og hvordan du låner og bruker dem.

iPad med Lydhør og bok
Flere muligheter: Finn den beste måten for deg å lese pensum på! (Foto: NLB)

Produksjon av studielitteratur  

Blinde og sterkt svaksynte studenter har rett til å få produsert studielitteraturen de trenger. Se kriterier for rett til produksjon av studielitteratur

Dette trenger vi fra deg som har rett til å få produsert studielitteratur:

  • Dokumentasjon fra øyelege eller synspedagog med diagnose, prognose, visus (beste korreksjon) og andre medisinske opplysninger som kan ha betydning.
  • Bekreftelse fra lærested om opptak.
  • Pensumlisten din, med prioritering av hvilke bøker som haster mest å få produsert. Oppgi om du ønsker e-bok eller lydbok med tekst.

Send opplysningene til NLB-studenttjenesten@nb.no.

Trenger du hjelp?

Vi kan svare på spørsmål og hjelpe deg med å sjekke hvilke bøker på pensumlisten din vi har.

Felles e-post: NLB-studenttjenesten@nb.no

 

Eli Hafskjold

Bibliotekteamet

E-post:
eli.hafskjold@nb.no

Hanne Lillevold

Bibliotekteamet

E-post:
hanne.lillevold@nb.no

Aina Simenstad

Bibliotekteamet

E-post:
aina.simenstad@nb.no