Gå rett til innhold

Vi søker IT-utviklere/teknisk prosjektledere til spennende og samfunnsnyttige prosjekter

NLB er inne i en periode med en rekke større utviklingsaktiviteter og søker derfor to IT-utviklere som ønsker å jobbe i et tett og lite utviklermiljø med varierte arbeidsoppgaver. 

Les mer

Hør en julebok

Kom i julestemning med en god bok! Her finner du tips for voksne, ungdom og barn. God jul fra oss i NLB!

Les mer

Nye lydbøker på nordsamisk

Vi har nå seks nye lydbøker på nordsamisk for ungdom og voksne. Lydbøkene har blitt til i samarbeid med nordiske søsterbibliotek.

Les mer

Forfatter Roy Jacobsen møter NLB-lånere

Se de to videoene der den populære forfatteren snakker med lånerne Sven og Sigrun om verdien av lydbøker.

Les mer

Vil du bli besøksvenn i Røde Kors?

Røde Kors og NLB samarbeider om kampanjen «Lytte sammen». Med besøk og lydbøker vil vi bidra til økt livskvalitet og mindre ensomhet blant eldre. Bli med, da vel!

Les mer

Tema: Den fantastiske kroppen

Kroppen er sammensatt og spennende, og hver livsfase har sine gleder og utfordringer, verd en bok.

Les mer

Nytt skoleår med lydbøker til fag og fritid

Har du skolebarn som strever med å lese? Lydbøker fra Statped og NLB kan gi mestring og leseglede

Hør lydopptak fra temakvelden om ekspedisjoner!

Gikk du glipp av foredraget hos NLB om Ernest Shackletons transantarktiske ekspedisjon og Kon-Tiki2 ekspedisjonen i 2015? Hør lydopptaket hvor to engasjerte menn forteller. 

Få pensum på lydbok

Ikke alle vet at NLB låner ut pensumbøker for universitet, høgskole og fagskole gratis. For å bli låner må du ha vansker med å lese trykt tekst. Fortell gjerne om vårt tilbud til studenter som trenger oss!

Skolestart - igjen!

Skoleferien er over. Æsj, sier du? Kanskje noen morsomme bøker om livet i klasserommet kan hjelpe på humøret?

Se YouTube-video med bokanbefalinger

Boktips: Sommerlesning

Usikker på hva du skal lese i ferien? Du kan låne lydbøker fra NLB hele sommeren.

Direkte fra studio: Hanna Rønningen leser «De modiges rike» av Erin Hunter

Se video om hvordan innleser Hanna Rønningen løser oppgaven med å lese inn en bok med over 50 ulike dyr.

Bli med på Sommerles 2018!

Sommerles er en leseaksjon for barn i 1.-7. klasse. Barn som leser lydbok, kan selvfølgelig også delta. Målet er å lese mest mulig i løpet av sommerferien.

Verdens bokdag 23. april: Hør en god bok!

NLB markerer verdens bokdag. Alle har rett til å lese, enten du leser med øyne, ører – eller med fingrene. 

Direkte fra studio: Trude Eker gir boktips

Se video med innleser Trude i studio. Hun leser inn diktsamlingen «Søster» av Gro Dahle og oppfordrer deg til å låne den. Spesielt hvis du tror du ikke liker dikt. 

Lytt til lydopptak fra forfattertreff med Trude Teige

Gikk du glipp av forfattertreffet med Trude Teige 21. mars der hun snakket om de sanne historiene bak fiksjonen? Her kan du høre lydopptaket.

8. mars: Den internasjonale kvinnedagen

Få tips til bøker om sterke kvinner, kvinnekamp og feminisme! 

Tre nye tidsskrifter på lyd

Vi utvider tilbudet av tidsskrifter i lydutgave. Blikk, Samtiden og Psykisk helse er de nye bladene du kan abonnere på.

Vi har fått nye foldere

Folderne gir en kort presentasjon av NLB. Mer informasjon om tilbudet vårt finner du på nettsidene. Der er det også enkelt å melde seg inn.

Dette leste NLBs lånere i 2017

Vigdis Hjorths roman Arv og miljø topper listen og er den mest utlånte boka i NLB i 2017. Se flere av de mest populære bøkene innen skjønnlitteratur og sakprosa.

Hør lydopptak fra innlesertreffet

22. november møtte innleserne Geir Morstad, Liv Steen og Kristine Rui Slettebakken lånere hos NLB. Kunne du ikke komme? Hør opptaket!

Alf van der Hagen: Hør lydopptak fra forfattertreff

Alf van der Hagen besøkte NLB for å snakke om sitt forfatterskap torsdag 12. oktober. Kunne du ikke komme? Hør opptaket! 

Boktips: Trilogier

Er du blant dem som ønsker at en historie ikke skal ta slutt? Vil du ha fortsettelsen? Vi har valgt ut noen trilogier som kan gi deg gode og lange leseopplevelser utover høsten.

Lån skolebøkene hos NLB!

Skolelydbøker fra 1. til 13. klasse er nå tilgjengelig for alle våre lånere. Du velger selv om du vil låne skolebøkene hos NLB eller Statped.  

Egenerklæring erstatter attest fra fagperson ved innmelding

Fra 1. september skal nye lånere selv bekrefte at de har problemer med å lese og oppfyller NLBs vilkår. NLB vil kunne be om at dokumentasjon fra fagperson ettersendes.

Bli en bedre punktskriftleser

For deg som har sterkt nedsatt syn kan punktskrift være et fint supplement til lydbøker og lese-TV. I våre punktklubber tilbyr vi et godt utvalg tekster til lesetrening.

Sommer = lesetid

Her finner du tips til sommerlektyre for både voksne og barn. Riktig god sommer fra NLB! 

Stemmen i øret: Møt Emma Rowena Hansen

— Jeg forestiller meg at jeg leser rett inn i øret til en annen person, forteller Emma. Som musiker og innleser veksler hun mellom det store scenerommet og den mer intime situasjonen som innleser i studio.

Stemmen i øret: Møt Trude Eker

Når døve får cochlea-implantat, er det stemmen til Trude Eker de får på øret under opptreningen. — Det er gøy å tenke på at min stemme er noe av det første de hører, sier damen som både er innleser og innlesingsveileder hos NLB.

Bedre tilgang til studielitteratur for studenter med lesevansker

Alle studenter som har behov for det, bør ha rett til å få pensum tilrettelagt. Dette er anbefalingen i en rapport utarbeidet av NLB og Universell på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet.

Stemmen i øret: Møt Elisabeth Vatn

Som musiker behersker Elisabeth Vatn mange instrumenter: piano, orgel, sekkepiper og gamle klarinetter. Hos NLB bruker hun stemmen.

Lydbøkene betyr alt!

— Lydbøkene fra NLB gjør meg i stand til å gjennomføre studiet, forteller Margrete Spildrejordet (46), student ved Høgskolen i Oslo og Akershus. — Uten dem hadde jeg aldri blitt student.

Stemmen i øret: Møt Myra Portice

— Jeg savner faglitteratur når jeg leser andre sjangre, innrømmer Myra Portice. Hun var fysioterapeut og ble håndplukket til å lese inn engelsk studielitteratur for NLB. 

Jan Kjærstad: Hør lydopptak fra forfattertreff

– Ingenting danker ut en god fortelling, sa Kjærstad, som fortalte om sitt forfatterskap i møte med NLBs lånere den 8. mars 2017.

Finn bøker og bli inspirert

Liker du krim, biografier eller historiske romaner? Eller helt andre typer bøker? Få rask oversikt over ulike kategorier på våre nettsider - og bli inspirert! 

Stemmen i øret: Møt Erich Kruse Nielsen

Monsteret kommer, en bok om savn og sorg, er en av de sterkeste bøkene Erich Kruse Nielsen har lest. Den handler om 13 år gamle Conor som mister moren sin av kreft.

Stemmen i øret: Møt Christin Borge

Christin Borge blir så engasjert at hun både ler og gråter i studio. Hun synes at jobben som innleser er helt perfekt for henne.

Stemmen i øret: Møt Anders Ribu

– Jeg er lykkelig over å kunne leve av å sitte på rompa og lese bøker, forteller Anders Ribu. Møt innleseren som elsker å trenge inn i vanskelige tekster. 

Produksjon av pensumlitteratur for flere grupper?

NLB og Universell skal utrede muligheter for å gi studenter med lesevansker bedre tilgang til studielitteratur.   

Stemmen i øret: Møt Sibeth Hoff

– Det blir skrevet så mange gode ungdomsbøker om store og viktige temaer, synes Sibeth Hoff. Møt sangeren og kursholderen som også leser inn bøker for NLB.