Gå rett til innhold
Nasjonalbiblioteket web

NLB slår seg saman med Nasjonalbiblioteket

- Vi er glade for at Kultur- og likestillingsdepartementet no gjer NLB til ein del av Nasjonalbiblioteket, seier direktør i NLB, Øyvind Engh.

Les mer
Nye tidsskrifter

Nye tidsskrift i punktskrift

No kan du abonnere på tidsskrifta Samtiden og Psykisk helse i punktskrift. Hugs at vi også har månadlege punktklubbar til barn og vaksne som ønsker å øve på å lese punktskrift.

Les mer
Utlånstoppen 2022 - voksne

Dei mest populære bøkene i 2022

Her er bøkene som var mest populære hos NLB-lånarane i 2022. Listene viser dei 15 mest utlånte bøkene for vaksne innanfor fag og fakta, skjønnlitteratur, og krim og spenning. Sjekk ut listene for mange gode leseforslag!

Les mer
Liv Steen i studio 12 web

Stemmen i øret: Møt Liv Steen

I NLBs boksamling finner du rundt 900 bøker som Liv Steen har lest inn. – Jeg spiser alt, sier hun om hvilke bøker hun foretrekker. Men hun setter ekstra pris på «sukkerbitene» hun får innimellom. 

Les mer
Mannlig student med øretelefoner og pc.4-3

Hvorfor har studiebøker syntetisk tale?

De fleste foretrekker nok innleste lydbøker hvis de kan velge. Likevel lager NLB de fleste studiebøkene som lydbok med talesyntese. Det er det gode grunner til.

Les mer
Lydhør avspiller

Lydhør versjon 5.8 er her

Den nye versjonen av Lydhør har flere forbedringer. En alternativ lydbokavspiller med større navigasjonsknapper og nynorsk versjon av appen vil nok glede mange.

 

Les mer

Stemmen i telefonen

Da Synne Lindøe begynte å jobbe i NLB, spolte hun kassetter som kom tilbake fra lånerne i digre postsekker. Det er 30 år siden. I dag bruker hun mye av arbeidstiden til å hjelpe lånere med tekniske spørsmål og digital innmelding.

Stemmen i øret: Møt Anders Ribu

Anders Ribu leste inn sin første bok for NLB i 1989. Han fortsatte å lese inn lydbøker de neste 33 årene. Nå er han 66 år, så det er halve livet som innleser.

Viktig å inkludere alle elever i leseaksjonene

Hvert år deltar mange tusen elever i Foreningen !les sine leselystaksjoner. NLB samarbeider med Foreningen !les for at flere barn og unge skal få oppleve leseglede. Også i år har vi tilrettelagt Bokslukerprisen og tXt-aksjonen for våre lånere.

Høysesong for pensumbøker

Det nærmer seg høysesong for Elise Enger Aas og resten av EPUB-produksjonsteamet i NLB. I august begynner det å strømme inn bestillinger fra studenter som ønsker tilrettelagte bøker. Fag som fysikk, matematikk, statistikk og programmering gir en ekstra utfordring.

Å læra punktskrift i vaksen alder — Nasjonal punktskriftkonferanse 2022

Både sjukdom og ulykker kan føra til synstap i vaksen alder. Kva moglegheiter har du som vil læra å lesa punktskrift som vaksen? Kom på Nasjonal punktskriftkonferanse og lær meir om temaet.

NLB-tips til ein god boksommar

Vi ønskjer lånarane våre ein god sommar og minner om redusert opningstid på telefon, boktips og sommarens leseutfordring. 

Ein problemløysar i lydstudio

Eivind Haugen er leiar av lydproduksjonsteamet og har ansvaret for innlesingsstudioa i NLB. Saman med resten av teamet sørger han for at bøkene du lyttar til, har god lyd.

Stemmen i øret: Møt Julie Sofie Reite

Julie Sofie Reite (25) er fersk innleser hos NLB, og har nettopp fullført sin andre prøvebok. Hør henne fortelle om sitt nære forhold til lydbøker.

Les deg Norge rundt i sommer og vinn premie

Årets leseutfordring fra NLB tar deg med på en reise Norge rundt. I seks sommeruker anbefaler vi bøker knyttet til seks landsdeler. Les én bok fra hver landsdel og bli med i trekningen av et par hodetelefoner.

Bak skjermen - hvordan blir Lydhør til?

I rollen som utvikler er Espen Solhjem involvert i mange ulike prosjekter i NLB. Det er lett å la seg engasjere når mulighetene er mange og jobben kommer lånerne til gode.

Sommarles startar 1. juni

Alle barn på barneskulen kan bli med på Sommarles. Målet er å lesa mest mogleg i juni, juli og august. NLB-lånarar kan lesa lydbøker og punktskrift.

Skeivt kulturår med skeive boktips fra NLB

I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Dette markeres og feires over hele landet under Skeivt kulturår. Hos NLB får du skeive boktips gjennom hele året.

Stemmen i øret: Møt Håkon Sigernes

Bli bedre kjent med stemmen bak årets Sommerles-fortelling! Sigernes er også utøvende danser og skuespiller.

Tips til Maneno: Finn ei god bok å lese

I Maneno-appen har barna tilgang til tusenvis av barnebøker som lydbok eller e-bok. Med så mange bøker å velje mellom er det ikkje alltid så lett å bestemme seg for si neste bok. Her er nokre tips til korleis du finn gode bøker å lese.

– Innleserne gir teksten liv

Som innlesingsveileder og produksjonsadministrator jobber Anders Tviberg tett på innleserne i NLB. I studio brenner han for å skape levende lydbøker for lånerne.

Tips til Lydhør: Bøker anbefalt for deg

Visste du at du kan finne bøker spesielt anbefalt for deg i Lydhør? Anbefalingane oppdaterast kvar veke og er basert på kva bøker du har lånt tidlegare.

Sibeth Hoff leser inn boka om sin far, Trygve Hoff

Bli med inn i studio hvor Sibeth Hoff leser boka om sin pappa, «Trygve Hoff: kulturrabulisten fra nord – for full musikk».

Dei mest populære bøkene i 2021

«Den savnede søsteren» av Lucinda Riley er den mest populære boka hos NLB i året som gjekk. Du finn gode lesetips for barn, ungdom og vaksne i oversikta over dei mest utlånte bøkene i 2021.  

Ny og underholdende julekalender fra NLB

I år har vi laget en julekalender med lydnøtter, hørespill og litteraturspørsmål fordelt på 24 luker. Du kan følge den på Facebook og Instagram.

Skap leselyst hos barnet ditt med Maneno-appen

– Med Maneno kan barn som strever med lesing få økt motivasjon til å lese, sier Therese Solbjørg, barne- og ungdomsbibliotekar i NLB. Spillelementer i appen kan ha en god effekt på både læring og motivasjon. 

Digital konferanse om punktskrift blant barn og unge

Unge og bruk av punktskrift er tema for Nasjonal punktskriftkonferanse 2021. På denne digitale konferansen innleder seks unge punktskriftlesere til debatt om opplæringssituasjonen og om egen bruk av punktskrift. 

Nye boktips fra NLB hver uke

Lurer du på hvilken bok du skal lese? Hver uke finner du nye lesetips på nlb.no. Bibliotekarene våre plukker ut aktuelle bøker for å gi gode leseopplevelser til lånere i alle aldre. 

Ny Lydhør-versjon: Hopp over fotnoter i boka

Med den nye Lydhør-versjonen kan du nå hoppe over fotnoter og tekst uten lyd. Les mer om dette og flere app-oppdateringer.

Nordisk samarbeid for et tilgjengelig og inkluderende bokmarked

NLB har inngått et samarbeid med våre nordiske søsterbibliotek og Sveits. Samarbeidet skal gi økt inkludering for NLBs brukergrupper og bidra til å oppnå hensikten med det nye tilgjengelighetsdirektivet (European Accessibility Act).

Nye klubber for barn som leser punktskrift

Til foreldre og lærere: Vi tilbyr nå leseklubber tilpasset de ulike alderstrinnene på barneskolen. Meld på barnet eller skolen, så kommer det nytt og inspirerende lesestoff hver måned.

Foreningen !les 2021: vi har antologiene til årets leseaksjoner

Foreningen !les og NLB samarbeider for å gi flere barn og unge gode leseopplevelser. Også i år har vi tilrettelagt Bokslukerprisen, tXt-aksjonen og Rein tekst for våre lånere. 

Leseutfordring: les deg rundt verda i sommar

Får du ikkje reist til utlandet i sommar, du heller? Bli med på vår morosame leseutfordring og kom deg rundt i verda gjennom bøkene. God reise!

Ny leseapp for barn: Maneno

Hurra! Vi lanserer Maneno - appen som gjør det gøy å lese. Leseappen tilbyr lesestøtte og spillelementer som gir økt motivasjon til å lese. 

Bli med på Sommarles 2021!

Sommarles startar 1. juni og er ein digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Målet er å lesa mest mogleg i løpet av sommaren. Sommarlesforteljinga får du både på lyd og i punktskrift.

Med talesyntese får flere tilgang til bøker og informasjon

Gode talesynteser er viktig for at NLB skal kunne gi lånerne sine ferske lydaviser hver morgen og pensum på lyd ved semesterstart.

Lån bøker fra andre bibliotek og land

Visste du at NLB-lånere kan låne bøker fra andre bibliotek og land via oss? Her forteller vi deg hva du får tilgang til og hvordan du gjør det.

Nye følebøker for barn er klare til utlån

Peppa Gris og Molly Mus er kjente og kjære barnebokfigurer for mange barn. Nå har vi nye følebøker om Peppa og Molly i samlingen vår.

NLB har nådd 100 000 lånere!

Vi har nettopp passert 100 000 lånere, og tallet øker hver eneste uke. Både barn, unge og voksne finner veien til NLB. Det er vi veldig glade for. 

Velg blant 2000 romaner på engelsk

Visste du at du kan låne nesten 2000 romaner på engelsk hos NLB? I tillegg kan du låne bøker på flere andre språk, blant annet samisk, arabisk og russisk. Se utvalget!

Tips til Lydhør: La appen huske deg

Hender det at du glemmer lånernummeret eller PIN-koden din? Logg inn og la Lydhør huske deg for fremtidig bruk!

Ny versjon av Lydhør - søk smartere med filter og autofullfør

En ny versjon av Lydhør-appen er tilgjengelig nå. Vi har forbedret søket med filter og autofullfør. Det gjør det lettere å finne boka du leter etter.

Nyhet: E-bøker gir lånerne flere valg

Vi har begynt å lage e-bøker og tilbyr nå flere tusen e-boktitler i samlingen vår. Lån skjønnlitteratur, fagbøker og studielitteratur som e-bok. Fremover vil de fleste nye bøker lages både som e-bok og innlest lydbok. Det gir deg som låner flere valg og raskere tilgang.

 

Tips til Lydhør: Slik bruker du sovemodus

Har du lyst til å avslutte kvelden med en god lydbok, men er redd du kommer til å sovne underveis? Bruk sovemodus, så stopper boka når du selv vil!

De mest populære bøkene i 2020

Her er bøkene som var mest populære hos NLB-lånerne i 2020. Listene viser de 15 mest utlånte bøkene for voksne innenfor fag/fakta og skjønnlitteratur. Noen du ikke har fått lest ennå?

Julekalender fra NLB

Få med deg årets julekalender fra NLB! Klarer du å gjette hvilke bøker vi skal frem til?

Ønsker du faglig påfyll?

Kanskje du planlegger å studere, vurderer å ta en etterutdanning eller ganske enkelt ønsker litt faglig påfyll? Lån studiebøkene fra NLB!

Tips til Lydhør: Slik spoler du

Mistet du konsentrasjonen et øyeblikk og gikk glipp av noen viktige setninger i lydboka? Her er tipsene til hvordan du spoler i Lydhør-appen!

Nasjonal punktskriftkonferanse

Fredag 18. september er det Nasjonal punktskriftkonferanse i Oslo. Du kan følge konferansen på nett fra kl. 1030 ved å klikke på lenken under.

Nyhetsbrevet er pusset opp

NLBs nyhetsbrev har fått nytt design og innhold. I det nye nyhetsbrevet får du et utvalg aktuelle nye bøker, personlige anbefalinger fra ansatte og nyheter om tilbudet vårt.

Nyhet: E-bøker hos NLB

Nå kan du låne studiebøker som e-bok hos NLB. E-bøkene kan du lese i Lydhør, Nettleserbok og i forskjellige e-boklesere og lesebrett. Etter hvert vil vi også tilby skjønnlitteratur som e-bok.

Skolestart med lydbøker til fag og fritid

Har du skolebarn som strever med å lese? Husk at de kan låne både skolelydbøker og skjønnlitteratur hos oss.

Pilotprosjekt gir pensum til flere

Nå kan flere studenter som strever med å lese, få hele pensum som lydbok. OsloMet og Høgskolen i Innlandet samarbeider med NLB om dette unike prosjektet.

Nasjonal punktskriftkonferanse 2020

18. september blir det nasjonal punktskriftkonferanse i Oslo. Tema i år er Offentlig utvalg for punktskrift (OUP) og arbeidet utvalget gjør for å sikre gode standarder for punktskrift.

NLB får nye talesynteser: Møt Clara og Hulda

Fra nå av kan du høre studiebøker, aviser og tidsskrifter med to splitter nye talesynteser: Clara leser på bokmål og Hulda på nynorsk.

Boktips til barna: 10 bøker som gjør ferien morsommere

Skal barna være med på Sommerles, den store lesekampanjen for barn i 1.-7. klasse? NLB har de beste boktipsene!

Sommerlektyre fra NLB: Dra på reise i en bok

Denne sommeren blir annerledes, men du kan reise likevel! Bli med når romankarakterene legger ut på tur til feriebyer, metropoler og fjerne øyer.

Slik endrer du skrifttype og -størrelse i Lydhør

Låner du lydbøker med tekst? Tilpass teksten til dine behov! Enten du liker Arial eller OpenDyslexic, vil ha større skrift eller trenger god linjeavstand: Med enkle grep kan du skreddersy leseopplevelsen.

Opp med humøret: Les en morsom bok!

Det er verdens latterdag 3. mai. Hvilke bøker får deg til å trekke på smilebåndet eller gapskratte? Lån morsomme bøker for barn, ungdom og voksne!

Bli med på Sommerles 2020!

Sommerles starter 1. juni og er en digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Målet er å lese mest mulig i løpet av sommeren. Sommerlesfortellingen får du både på lyd og i punktskrift.

Gjør som Kristin – hør en god bok!

23. april er Verdens bokdag – FNs dag for å feire bokglede og leselyst. I anledning dagen har NLB tatt en prat med Kristin Torske, en av våre mange leseglade lånere.

Punktskriftbøkene blir levert på døra fra 1. juli

Gode nyheter! Fra 1. juli får du levert punktskriftbøker som pakke på døra. Bøkene kommer i eske og blir levert samlet hjem til deg.

Ny versjon av Lydhør - nå med nattmodus

Den nye versjonen av Lydhør-appen er nå tilgjengelig. Sørg for å laste ned den nyeste versjonen slik at du får tilgang til alle forbedringene!

Lån bøker som du pleier - helst digitalt

Koronatiltakene påvirker også NLBs drift. Du kan fortsatt låne bøker som vanlig, men vi oppfordrer til å låne i Lydhør-appen eller på nettsidene.  

Krimtips til påsken

Det blir en annerledes påske for de fleste i år, men hold på tradisjonen og les krim! Her får du tips til krimbøker for barn, ungdom og voksne.

Bøker utvalgt for deg

Visste du at du kan få bokanbefalinger i Lydhør-appen basert på hva du har lånt før? Ønsker du boktips, er dette en fin mulighet til å finne bøker som kan passe for deg.

Skjulte skatter søker nye lesere

Vi har hentet frem et knippe store, kjente fortellinger fra samlingen. De fortjener flere lyttere!

Innlesernes favoritter fra 2019

Innleserne hos NLB leser mange bøker i løpet av et år. Nysgjerrig på hvilke de likte best fra året som gikk? Her er noen boktips fra kjente stemmer.

Hva skjer på Nasjonalbiblioteket i februar og mars 2020?

Nasjonalbiblioteket starter året med et spennende program som byr på noe for alle. Alle NLBs lånere er velkomne til å delta på arrangementer i Oslo, strømme hjemmefra eller høre som podkast i etterkant.

De mest populære bøkene hos NLB i 2019

Statistikken er klar – her er bøkene flest NLB-lånere ville lese i fjor. På listene finner du alt fra krim og kjærlighet til bøker om helse, naturvitenskap og kjente personer. Noen du ikke har fått lest ennå?

1300 timer i studio med «Sønnavind»

Liv Aakvik leste nylig inn bok nr. 100 i «Sønnavind»-serien av Frid Ingulstad. Det utgjør ca. 1300 timer i studio! Hør Aakvik snakke om «Sønnavind» i denne videoen. 

Brageprisen til NLB-innleser Ane Barmen

«Draumar betyr ingenting» er Ane Barmen sin debutroman og boka hun fikk Brageprisen for. I tillegg til å være forfatter, er Ane innleser hos NLB. Hun har selvfølgelig lest inn sin egen lydbok hos oss.

Looking for Alaska: Ny ungdomsserie fra John Green

Er du på utkikk etter en ny TV-serie eller et boktips? Med Looking for Alaska kan du få begge deler.

10 bøker som får deg i julestemning

Julemusikk behøver ikke å være den eneste lyden av jul. Kom i riktig stemning med en god bok på øret!

«Snøsøsteren» - nå på lydbok

Maja Lundes «Snøsøsteren» er kommet på lydbok. Denne fine julefortellingen består av 24 deler og handler om Julian (11) som har mistet søsteren sin og er redd jula blir avlyst i år.

Åpningstider i julen

NLB holder stengt lille julaften og i romjulen. Har du planer om å lese i juleferien? Planlegg lesestoffet i god tid!

Få mer ut av Lydhør-appen

Vil du ha tips om muligheter i Lydhør? Eller bruker du ikke appen ennå? Vi har laget en video for å forklare og inspirere. Ta en titt og få mer ut av Lydhør!

Da Magnus møtte Arne Svingen

Tidligere i høst hadde NLB en morsom kampanje i sosiale medier der vi loddet ut en «levende lydbok». Magnus (11) fra Askim stakk av med premien.

Si din mening: Vi evaluerer nettsidene og vil ha innspill

Du kan hjelpe oss å bli bedre. Kan du sette av et par minutter til å svare på noen enkle spørsmål?

Tips fra NLB: lesehastighet

Det hender lytteren og innleseren er uenig om lesetempoet i lydbøker. Det er lett å justere lesehastigheten i Lydhør selv - enten du vil lese fortere eller saktere.

Arrangementer på Nasjonalbiblioteket i november og desember 2019

Nasjonalbiblioteket i Oslo avslutter 2019 med mye spennende på programmet. NLBs lånere er alle velkomne til å delta på arrangementer i Oslo, strømme hjemmefra eller høre som podkast i etterkant.

— Med lydbøker kan jeg lese de samme bøkene som klassekameratene mine

I sommer løsnet det endelig for Magnus. Askim-gutten går i sjette klasse og har dysleksi, og nå har han knekt lesekoden. Lesegleden kom med lydbøker fra NLB.

Kan du skrive en roman på én måned?

November er måneden for de skriveglade! Da begynner nemlig skriveutfordringen National Novel Writing Month, bedre kjent som NaNoWriMo.

Cupido – nå også i punktskrift!

NLBs lånere har lenge kunnet låne Cupido som innlest lydtidsskrift. Nå er det populære tidsskriftet også tilgjengelig i punktskrift.

Vi jobber med å forbedre Lydhør

Nye Lydhør ble lansert i sommer. Dette er en helt ny app, og vi gjør forbedringer og retter opp feil fortløpende. Pass på å oppdatere Lydhør jevnlig, så får du en bedre app.

Last ned ny versjon av Lydhør for iOS

Vi har pusset opp Lydhør, og appen er nå mer brukervennlig. Bedre søk er kanskje den viktigste endringen. Nå finner du også tips til nye bøker og bøker etter sjanger i appen.

Høstens arrangementer på Nasjonalbiblioteket – også som podkast

Nasjonalbiblioteket i Oslo har mye spennende på programmet i høst. NLBs lånere er velkomne til å delta på arrangementer i Oslo, strømme hjemmefra eller høre som podkast i etterkant.

Bok til alle-dag med «Hva sier reven?»

Lørdag 7. september er det Bok til alle-dag på Litteraturhuset i Oslo. Vi anbefaler fortellerstunden «Hva sier reven?» med Trygve Ramnefjell.

Hvorfor er det ventetid på noen bøker?

I NLB låner vi ut de fleste bøkene i ubegrenset antall. Vi har likevel noen unntak der avtale med forlag gir et begrenset antall eksemplarer til utlån. Dette gjelder ofte bøker av populære forfattere.

Last ned nye Lydhør for Android

Nå kan du laste ned den nye Lydhør-versjonen i Google Play. Appen har store forbedringer og skal være mer stabil og brukervennlig.

Konferanse om punktskrift

Rundt 90 punktskriftlesere, produsenter og pedagoger fra hele landet deltok på nasjonal punktskriftkonferanse i Oslo 13. juni. 

Lesetips for sommeren

Nyt lyse sommerkvelder med en god bok på øret! Her finner du våre ansattes anbefalinger for sommeren – både nye og gamle bøker. 

Sommerles på lyd og film

Vår engasjerte innleser Kristine har lest inn årets sommerlesfortelling «Det blodrøde nordlyset». Vi har filmet i studio når hun leser og forteller. Se videoen her. 

Drømmer du om en bedre Lydhør? Fortvil ikke, vi jobber med saken!

NLB beklager at mange lånere har hatt problemer med stabiliteten i Lydhør altfor lenge. Vi håper mange blir tilfredse når vi om litt lanserer en ny og moderne Lydhør-app.

Hva skjer på Nasjonalbiblioteket i vår?

Hver uke skjer det spennende ting på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Nå samarbeider NLB og Nasjonalbiblioteket for å tilrettelegge arrangementene bedre for våre lånere.

Bli med på Sommerles med NLB

Vi har tusenvis av lydbøker for barn med dysleksi eller andre lesevansker. Med lydbøker fra vårt bibliotek kan du høre masse spennende fortellinger og samle poeng inne på Sommerles for hver bok du hører.

Moderne klassikarar

Få gode leseopplevingar med ny, norsk kvalitetslitteratur! Her finn du klassikarar utgjeven mellom 2013 og 2017.

Hør lydopptak: Fra trykt tekst til lydbok

Lytt til en samtale mellom forfatter Veronica Salinas, innleser Charlotte Grundt og NLBs innlesingsveileder Kjersti Nenseter. De tre snakker om ungdomsboka «OG», om språk og om arbeidet med å gjøre en trykt tekst til lydbok.

Vil du høre lydbøker på PC, Mac eller Chromebook?

Vi har laget en ny og enkel avspiller til deg. Med Nettleserbok kan du laste ned og lytte til bøker i Firefox, Chrome og Opera.

Viktig beskjed til deg som laster ned og spiller av lydbøker i Dolphin EasyReader Express

1. april fjerner vi DAISY-spilleren EasyReader Express fra lydbøkene våre.