Gå rett til innhold
Collage-common position

Nordisk samarbeid for et tilgjengelig og inkluderende bokmarked

NLB har inngått et samarbeid med våre nordiske søsterbibliotek og Sveits. Samarbeidet skal gi økt inkludering for NLBs brukergrupper og bidra til å oppnå hensikten med det nye tilgjengelighetsdirektivet (European Accessibility Act).

Les mer
Jente som leser punktskrift

Nye klubber for barn som leser punktskrift

Til foreldre og lærere: Vi tilbyr nå leseklubber tilpasset de ulike alderstrinnene på barneskolen. Meld på barnet eller skolen, så kommer det nytt og inspirerende lesestoff hver måned.

Les mer
Bilde fra tXt_rein tekst flyer

Foreningen !les 2021: vi har antologiene til årets leseaksjoner

Foreningen !les og NLB samarbeider for å gi flere barn og unge gode leseopplevelser. Også i år har vi tilrettelagt Bokslukerprisen, tXt-aksjonen og Rein tekst for våre lånere. 

Les mer
FB leseutfordring

Leseutfordring: les deg rundt verda i sommar

Får du ikkje reist til utlandet i sommar, du heller? Bli med på vår morosame leseutfordring og kom deg rundt i verda gjennom bøkene. God reise!

Les mer
Gutt med Maneno på ipad web (c) shutterstock

Ny leseapp for barn: Maneno

Hurra! Vi lanserer Maneno - appen som gjør det gøy å lese. Leseappen tilbyr lesestøtte og spillelementer som gir økt motivasjon til å lese. 

Les mer
Den magiske regnskogen

Bli med på Sommarles 2021!

Sommarles startar 1. juni og er ein digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Målet er å lesa mest mogleg i løpet av sommaren. Sommarlesforteljinga får du både på lyd og i punktskrift.

Les mer

Med talesyntese får flere tilgang til bøker og informasjon

Gode talesynteser er viktig for at NLB skal kunne gi lånerne sine ferske lydaviser hver morgen og pensum på lyd ved semesterstart.

Lån bøker fra andre bibliotek og land

Visste du at NLB-lånere kan låne bøker fra andre bibliotek og land via oss? Her forteller vi deg hva du får tilgang til og hvordan du gjør det.

Nye følebøker for barn er klare til utlån

Peppa Gris og Molly Mus er kjente og kjære barnebokfigurer for mange barn. Nå har vi nye følebøker om Peppa og Molly i samlingen vår.

NLB har nådd 100 000 lånere!

Vi har nettopp passert 100 000 lånere, og tallet øker hver eneste uke. Både barn, unge og voksne finner veien til NLB. Det er vi veldig glade for. 

Velg blant 2000 romaner på engelsk

Visste du at du kan låne nesten 2000 romaner på engelsk hos NLB? I tillegg kan du låne bøker på flere andre språk, blant annet samisk, arabisk og russisk. Se utvalget!

Tips til Lydhør: La appen huske deg

Hender det at du glemmer lånernummeret eller PIN-koden din? Logg inn og la Lydhør huske deg for fremtidig bruk!

Ny versjon av Lydhør - søk smartere med filter og autofullfør

En ny versjon av Lydhør-appen er tilgjengelig nå. Vi har forbedret søket med filter og autofullfør. Det gjør det lettere å finne boka du leter etter.

Nyhet: E-bøker gir lånerne flere valg

Vi har begynt å lage e-bøker og tilbyr nå flere tusen e-boktitler i samlingen vår. Lån skjønnlitteratur, fagbøker og studielitteratur som e-bok. Fremover vil de fleste nye bøker lages både som e-bok og innlest lydbok. Det gir deg som låner flere valg og raskere tilgang.

 

Digital konferanse: Tactile Reading 2021

I april arrangerer Norge Tactile Reading 2021, en internasjonal fagkonferanse om taktil lesing. NLB inviterer til prekonferanse om teknologiske hjelpemidler for taktil lesing, gratis og åpen for alle interesserte.

Tips til Lydhør: Slik bruker du sovemodus

Har du lyst til å avslutte kvelden med en god lydbok, men er redd du kommer til å sovne underveis? Bruk sovemodus, så stopper boka når du selv vil!

De mest populære bøkene i 2020

Her er bøkene som var mest populære hos NLB-lånerne i 2020. Listene viser de 15 mest utlånte bøkene for voksne innenfor fag/fakta og skjønnlitteratur. Noen du ikke har fått lest ennå?

Julekalender fra NLB

Få med deg årets julekalender fra NLB! Klarer du å gjette hvilke bøker vi skal frem til?

Ønsker du faglig påfyll?

Kanskje du planlegger å studere, vurderer å ta en etterutdanning eller ganske enkelt ønsker litt faglig påfyll? Lån studiebøkene fra NLB!

Tips til Lydhør: Slik spoler du

Mistet du konsentrasjonen et øyeblikk og gikk glipp av noen viktige setninger i lydboka? Her er tipsene til hvordan du spoler i Lydhør-appen!

Nasjonal punktskriftkonferanse

Fredag 18. september er det Nasjonal punktskriftkonferanse i Oslo. Du kan følge konferansen på nett fra kl. 1030 ved å klikke på lenken under.

Nyhetsbrevet er pusset opp

NLBs nyhetsbrev har fått nytt design og innhold. I det nye nyhetsbrevet får du et utvalg aktuelle nye bøker, personlige anbefalinger fra ansatte og nyheter om tilbudet vårt.

Nyhet: E-bøker hos NLB

Nå kan du låne studiebøker som e-bok hos NLB. E-bøkene kan du lese i Lydhør, Nettleserbok og i forskjellige e-boklesere og lesebrett. Etter hvert vil vi også tilby skjønnlitteratur som e-bok.

Skolestart med lydbøker til fag og fritid

Har du skolebarn som strever med å lese? Husk at de kan låne både skolelydbøker og skjønnlitteratur hos oss.

Pilotprosjekt gir pensum til flere

Nå kan flere studenter som strever med å lese, få hele pensum som lydbok. OsloMet og Høgskolen i Innlandet samarbeider med NLB om dette unike prosjektet.

Nasjonal punktskriftkonferanse 2020

18. september blir det nasjonal punktskriftkonferanse i Oslo. Tema i år er Offentlig utvalg for punktskrift (OUP) og arbeidet utvalget gjør for å sikre gode standarder for punktskrift.

NLB får nye talesynteser: Møt Clara og Hulda

Fra nå av kan du høre studiebøker, aviser og tidsskrifter med to splitter nye talesynteser: Clara leser på bokmål og Hulda på nynorsk.

Boktips til barna: 10 bøker som gjør ferien morsommere

Skal barna være med på Sommerles, den store lesekampanjen for barn i 1.-7. klasse? NLB har de beste boktipsene!

Sommerlektyre fra NLB: Dra på reise i en bok

Denne sommeren blir annerledes, men du kan reise likevel! Bli med når romankarakterene legger ut på tur til feriebyer, metropoler og fjerne øyer.

Slik endrer du skrifttype og -størrelse i Lydhør

Låner du lydbøker med tekst? Tilpass teksten til dine behov! Enten du liker Arial eller OpenDyslexic, vil ha større skrift eller trenger god linjeavstand: Med enkle grep kan du skreddersy leseopplevelsen.

Opp med humøret: Les en morsom bok!

Det er verdens latterdag 3. mai. Hvilke bøker får deg til å trekke på smilebåndet eller gapskratte? Lån morsomme bøker for barn, ungdom og voksne!

Bli med på Sommerles 2020!

Sommerles starter 1. juni og er en digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Målet er å lese mest mulig i løpet av sommeren. Sommerlesfortellingen får du både på lyd og i punktskrift.

Gjør som Kristin – hør en god bok!

23. april er Verdens bokdag – FNs dag for å feire bokglede og leselyst. I anledning dagen har NLB tatt en prat med Kristin Torske, en av våre mange leseglade lånere.

Punktskriftbøkene blir levert på døra fra 1. juli

Gode nyheter! Fra 1. juli får du levert punktskriftbøker som pakke på døra. Bøkene kommer i eske og blir levert samlet hjem til deg.

Ny versjon av Lydhør - nå med nattmodus

Den nye versjonen av Lydhør-appen er nå tilgjengelig. Sørg for å laste ned den nyeste versjonen slik at du får tilgang til alle forbedringene!

Påskekrim fra NLB

Få med deg NLB sin første originale påskekrim! «Døde folk leser ikke» er et hørespill i fem episoder. God fornøyelse!

Lån bøker som du pleier - helst digitalt

Koronatiltakene påvirker også NLBs drift. Du kan fortsatt låne bøker som vanlig, men vi oppfordrer til å låne i Lydhør-appen eller på nettsidene.  

Krimtips til påsken

Det blir en annerledes påske for de fleste i år, men hold på tradisjonen og les krim! Her får du tips til krimbøker for barn, ungdom og voksne.

Bøker utvalgt for deg

Visste du at du kan få bokanbefalinger i Lydhør-appen basert på hva du har lånt før? Ønsker du boktips, er dette en fin mulighet til å finne bøker som kan passe for deg.

Skjulte skatter søker nye lesere

Vi har hentet frem et knippe store, kjente fortellinger fra samlingen. De fortjener flere lyttere!

Innlesernes favoritter fra 2019

Innleserne hos NLB leser mange bøker i løpet av et år. Nysgjerrig på hvilke de likte best fra året som gikk? Her er noen boktips fra kjente stemmer.

Hva skjer på Nasjonalbiblioteket i februar og mars 2020?

Nasjonalbiblioteket starter året med et spennende program som byr på noe for alle. Alle NLBs lånere er velkomne til å delta på arrangementer i Oslo, strømme hjemmefra eller høre som podkast i etterkant.

De mest populære bøkene hos NLB i 2019

Statistikken er klar – her er bøkene flest NLB-lånere ville lese i fjor. På listene finner du alt fra krim og kjærlighet til bøker om helse, naturvitenskap og kjente personer. Noen du ikke har fått lest ennå?

1300 timer i studio med «Sønnavind»

Liv Aakvik leste nylig inn bok nr. 100 i «Sønnavind»-serien av Frid Ingulstad. Det utgjør ca. 1300 timer i studio! Hør Aakvik snakke om «Sønnavind» i denne videoen. 

Brageprisen til NLB-innleser Ane Barmen

«Draumar betyr ingenting» er Ane Barmen sin debutroman og boka hun fikk Brageprisen for. I tillegg til å være forfatter, er Ane innleser hos NLB. Hun har selvfølgelig lest inn sin egen lydbok hos oss.

Looking for Alaska: Ny ungdomsserie fra John Green

Er du på utkikk etter en ny TV-serie eller et boktips? Med Looking for Alaska kan du få begge deler.

10 bøker som får deg i julestemning

Julemusikk behøver ikke å være den eneste lyden av jul. Kom i riktig stemning med en god bok på øret!

«Snøsøsteren» - nå på lydbok

Maja Lundes «Snøsøsteren» er kommet på lydbok. Denne fine julefortellingen består av 24 deler og handler om Julian (11) som har mistet søsteren sin og er redd jula blir avlyst i år.

Åpningstider i julen

NLB holder stengt lille julaften og i romjulen. Har du planer om å lese i juleferien? Planlegg lesestoffet i god tid!

Få mer ut av Lydhør-appen

Vil du ha tips om muligheter i Lydhør? Eller bruker du ikke appen ennå? Vi har laget en video for å forklare og inspirere. Ta en titt og få mer ut av Lydhør!

Da Magnus møtte Arne Svingen

Tidligere i høst hadde NLB en morsom kampanje i sosiale medier der vi loddet ut en «levende lydbok». Magnus (11) fra Askim stakk av med premien.

Si din mening: Vi evaluerer nettsidene og vil ha innspill

Du kan hjelpe oss å bli bedre. Kan du sette av et par minutter til å svare på noen enkle spørsmål?

Tips fra NLB: lesehastighet

Det hender lytteren og innleseren er uenig om lesetempoet i lydbøker. Det er lett å justere lesehastigheten i Lydhør selv - enten du vil lese fortere eller saktere.

Arrangementer på Nasjonalbiblioteket i november og desember 2019

Nasjonalbiblioteket i Oslo avslutter 2019 med mye spennende på programmet. NLBs lånere er alle velkomne til å delta på arrangementer i Oslo, strømme hjemmefra eller høre som podkast i etterkant.

— Med lydbøker kan jeg lese de samme bøkene som klassekameratene mine

I sommer løsnet det endelig for Magnus. Askim-gutten går i sjette klasse og har dysleksi, og nå har han knekt lesekoden. Lesegleden kom med lydbøker fra NLB.

Kan du skrive en roman på én måned?

November er måneden for de skriveglade! Da begynner nemlig skriveutfordringen National Novel Writing Month, bedre kjent som NaNoWriMo.

Cupido – nå også i punktskrift!

NLBs lånere har lenge kunnet låne Cupido som innlest lydtidsskrift. Nå er det populære tidsskriftet også tilgjengelig i punktskrift.

Vi jobber med å forbedre Lydhør

Nye Lydhør ble lansert i sommer. Dette er en helt ny app, og vi gjør forbedringer og retter opp feil fortløpende. Pass på å oppdatere Lydhør jevnlig, så får du en bedre app.

Last ned ny versjon av Lydhør for iOS

Vi har pusset opp Lydhør, og appen er nå mer brukervennlig. Bedre søk er kanskje den viktigste endringen. Nå finner du også tips til nye bøker og bøker etter sjanger i appen.

Høstens arrangementer på Nasjonalbiblioteket – også som podkast

Nasjonalbiblioteket i Oslo har mye spennende på programmet i høst. NLBs lånere er velkomne til å delta på arrangementer i Oslo, strømme hjemmefra eller høre som podkast i etterkant.

Bok til alle-dag med «Hva sier reven?»

Lørdag 7. september er det Bok til alle-dag på Litteraturhuset i Oslo. Vi anbefaler fortellerstunden «Hva sier reven?» med Trygve Ramnefjell.

Hvorfor er det ventetid på noen bøker?

I NLB låner vi ut de fleste bøkene i ubegrenset antall. Vi har likevel noen unntak der avtale med forlag gir et begrenset antall eksemplarer til utlån. Dette gjelder ofte bøker av populære forfattere.

Last ned nye Lydhør for Android

Nå kan du laste ned den nye Lydhør-versjonen i Google Play. Appen har store forbedringer og skal være mer stabil og brukervennlig.

Konferanse om punktskrift

Rundt 90 punktskriftlesere, produsenter og pedagoger fra hele landet deltok på nasjonal punktskriftkonferanse i Oslo 13. juni. 

Lesetips for sommeren

Nyt lyse sommerkvelder med en god bok på øret! Her finner du våre ansattes anbefalinger for sommeren – både nye og gamle bøker. 

Sommerles på lyd og film

Vår engasjerte innleser Kristine har lest inn årets sommerlesfortelling «Det blodrøde nordlyset». Vi har filmet i studio når hun leser og forteller. Se videoen her. 

Drømmer du om en bedre Lydhør? Fortvil ikke, vi jobber med saken!

NLB beklager at mange lånere har hatt problemer med stabiliteten i Lydhør altfor lenge. Vi håper mange blir tilfredse når vi om litt lanserer en ny og moderne Lydhør-app.

Hva skjer på Nasjonalbiblioteket i vår?

Hver uke skjer det spennende ting på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Nå samarbeider NLB og Nasjonalbiblioteket for å tilrettelegge arrangementene bedre for våre lånere.

Bli med på Sommerles med NLB

Vi har tusenvis av lydbøker for barn med dysleksi eller andre lesevansker. Med lydbøker fra vårt bibliotek kan du høre masse spennende fortellinger og samle poeng inne på Sommerles for hver bok du hører.

Moderne klassikarar

Få gode leseopplevingar med ny, norsk kvalitetslitteratur! Her finn du klassikarar utgjeven mellom 2013 og 2017.

Hør lydopptak: Fra trykt tekst til lydbok

Lytt til en samtale mellom forfatter Veronica Salinas, innleser Charlotte Grundt og NLBs innlesingsveileder Kjersti Nenseter. De tre snakker om ungdomsboka «OG», om språk og om arbeidet med å gjøre en trykt tekst til lydbok.

Vil du høre lydbøker på PC, Mac eller Chromebook?

Vi har laget en ny og enkel avspiller til deg. Med Nettleserbok kan du laste ned og lytte til bøker i Firefox, Chrome og Opera.

Viktig beskjed til deg som laster ned og spiller av lydbøker i Dolphin EasyReader Express

1. april fjerner vi DAISY-spilleren EasyReader Express fra lydbøkene våre.

Clara: Ny talesyntese på vei

Kjenner du Brage, vår kunstige stemme som gjør tekst om til tale? Brage blir snart pensjonist, og vi er i gang med å lage ny talesyntese: Stemmen Clara. Her får du en liten forhåndslytt fra innlesingen.

Åtte nye bildebøker med punktskrift

Leser du punktskrift og har lyst til å lese bildebøker for seende barn? Vi har nå åtte nye interfolierte bildebøker klar til utlån. 

Få bedre oversikt over lister og tabeller i talesyntesebøker

Har du strevd med lister og tabeller i studiebøkene dine? Nå har vi gjort endringer som skal gjøre det enklere å få oversikt.

Dette leste NLBs lånere i 2018

Jojo Moyes og Åsne Seierstad tar førsteplass på hver sin liste over mest utlånte bøker hos oss i 2018. Serie- og kjærlighetsromaner har høye utlånstall, men mange lånere vil ha andre temaer og sjangre. Sjekk ut topp 20-listen for skjønnlitteratur og sakprosa!

Hør en julebok

Kom i julestemning med en god bok! Her finner du tips for voksne, ungdom og barn. God jul fra oss i NLB!

Nye lydbøker på nordsamisk

Vi har nå seks nye lydbøker på nordsamisk for ungdom og voksne. Lydbøkene har blitt til i samarbeid med nordiske søsterbibliotek.

Forfatter Roy Jacobsen møter NLB-lånere

Se de to videoene der den populære forfatteren snakker med lånerne Sven og Sigrun om verdien av lydbøker.

Vil du bli besøksvenn i Røde Kors?

Røde Kors og NLB samarbeider om kampanjen «Lytte sammen». Med besøk og lydbøker vil vi bidra til økt livskvalitet og mindre ensomhet blant eldre. Bli med, da vel!

Tema: Den fantastiske kroppen

Kroppen er sammensatt og spennende, og hver livsfase har sine gleder og utfordringer, verd en bok.

Kultur og helse - litteratur som medisin

Litteratur kan ha en helsebringende effekt. Dette er dokumentert i en rekke undersøkelser. Her finner du rapporter og artikler om hvorfor lesing er bra for helsen.

Bøker for mørke høstkvelder

Lange mørke høstkvelder er som skapt for levende lys og ei god bok. Men hvilken lydbok skal du høre på? 

Nytt skoleår med lydbøker til fag og fritid

Har du skolebarn som strever med å lese? Lydbøker fra Statped og NLB kan gi mestring og leseglede

Hør lydopptak fra temakvelden om ekspedisjoner!

Gikk du glipp av foredraget hos NLB om Ernest Shackletons transantarktiske ekspedisjon og Kon-Tiki2 ekspedisjonen i 2015? Hør lydopptaket hvor to engasjerte menn forteller. 

Få pensum på lydbok

Ikke alle vet at NLB låner ut pensumbøker for universitet, høgskole og fagskole gratis. For å bli låner må du ha vansker med å lese trykt tekst. Fortell gjerne om vårt tilbud til studenter som trenger oss!

Boktips: Sommerlesning

Usikker på hva du skal lese i ferien? Du kan låne lydbøker fra NLB hele sommeren.

Direkte fra studio: Hanna Rønningen leser «De modiges rike» av Erin Hunter

Se video om hvordan innleser Hanna Rønningen løser oppgaven med å lese inn en bok med over 50 ulike dyr.

Bli med på Sommerles 2018!

Sommerles er en leseaksjon for barn i 1.-7. klasse. Barn som leser lydbok, kan selvfølgelig også delta. Målet er å lese mest mulig i løpet av sommerferien.

Lesestoff for deg som vil på storbyferie

Ikke alle drømmer om en strand ved Middelhavet. Her får du en liste med lesestoff for deg som liker storbyferie.

Nå har vi lydbøker på somalisk

NLB kan nå tilby bøker for barn og voksne lest inn på somalisk. Bøkene er produsert i samarbeid med søsterbibliotek i Sverige og Finland. Vi håper bøkene finner mange nye lesere.

Lydhør-bruker? Bli med i vår nye Facebook-gruppe!

Har du erfaringer med Lydhør-appen? Vi vil gjerne høre om dine opplevelser - både positive og negative. 

Verdens bokdag 23. april: Hør en god bok!

NLB markerer verdens bokdag. Alle har rett til å lese, enten du leser med øyne, ører – eller med fingrene. 

Direkte fra studio: Trude Eker gir boktips

Se video med innleser Trude i studio. Hun leser inn diktsamlingen «Søster» av Gro Dahle og oppfordrer deg til å låne den. Spesielt hvis du tror du ikke liker dikt. 

Lytt til lydopptak fra forfattertreff med Trude Teige

Gikk du glipp av forfattertreffet med Trude Teige 21. mars der hun snakket om de sanne historiene bak fiksjonen? Her kan du høre lydopptaket.

8. mars: Den internasjonale kvinnedagen

Få tips til bøker om sterke kvinner, kvinnekamp og feminisme! 

Tre nye tidsskrifter på lyd

Vi utvider tilbudet av tidsskrifter i lydutgave. Blikk, Samtiden og Psykisk helse er de nye bladene du kan abonnere på.

Vi har fått nye foldere

Folderne gir en kort presentasjon av NLB. Mer informasjon om tilbudet vårt finner du på nettsidene. Der er det også enkelt å melde seg inn.

Dette leste NLBs lånere i 2017

Vigdis Hjorths roman Arv og miljø topper listen og er den mest utlånte boka i NLB i 2017. Se flere av de mest populære bøkene innen skjønnlitteratur og sakprosa.