Gå rett til innhold
image-20231027132805-1

Ønsker du faglig påfyll?

NLBs studiebøker er ikke bare for studenter, men også for deg som ønsker faglig påfyll eller skal ta en videreutdanning. Hver uke lager vi nye tilrettelagte utgaver av pensumbøker for universitet, høgskole og fagskole.

Les mer
Punktskrift (c) Shutterstock_1980970208_web

Bli med på Nasjonal punktskriftkonferanse i november

Alle som interesserer seg for punktskrift, er velkomne til Nasjonal punktskriftkonferanse 2023. I år handler det om gode teknikker for å lese punktskrift på papir og leselist. Temaet blir belyst både av fagfolk og punktskriftbrukere. 

Les mer
Bibelen og lydbok web

Lån Vårt Land, Bibelen og annen kristen litteratur

Nå kan du også låne religiøs litteratur fra KABB når du søker på litteratur på våre nettsider og i Lydhør. NLB og KABB samarbeider for å gi deg et større utvalg bøker og aviser med kristent innhold.

Les mer
Smilende tenåringsjente med hodetelefoner

Viktig å inkludere alle elever i skolenes leseaksjoner

Hvert år deltar cirka 250.000 skoleelever i Bokslukerprisen og tXt-aksjonen i regi av Foreningen !les. NLB tilrettelegger bøkene i aksjonene slik at flere barn og unge kan være med.

Les mer
Klassekampen_1400x1400

Nå får du Klassekampen som lydavis

Vi utvider tilbudet av lydaviser med Klassekampen. Abonner og få ferske nyheter fra venstresidas dagsavis seks dager i uken.

 

Les mer
håndbok for superhelter 2

Ny følebok i NLB sin samling: Håndbok for superhelter

Den populære barneserien Håndbok for superhelter er mye utlånt blant bibliotekene her til lands, også i NLB. Nå kan du låne den første boka i serien som følebok, i tillegg til lydbok- og punktskriftutgavene.

Les mer

Leseutfordring: Reisen er målet

I sommer utfordrer vi deg til å prøve syv ulike reisemåter. Reisingen foregår i den litterære verden, så turen går i ditt eget tempo uansett om du tilbringer sommeren hjemme, på hytta eller i Syden. Bli med og les én bok for hver reisemåte!

NLB og Nasjonalbiblioteket slår seg sammen for å gi bedre bibliotektjenester

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) blir en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket fra 1. juli 2023. Oppdraget og tilbudet til lånerne blir videreført.

Ny Lydhør-versjon med forbedret e-bokavspiller

I Lydhør-versjon 5.9 er e-bokavspilleren nesten helt lik lydbokavspilleren og enklere å bruke. Her kan du lese mer om oppdateringen. 

Bli med på Sommerles 2023

Sommerles starter i juni og holder på ut august. Meld barna på lesekampanjen og hjelp dem å finne fram til morsomme, spennende og fine lydbøker de kan lese i sommer!

Alle kan ikke bli lånere hos NLB, men vi er kanskje for flere enn du tror

Mange tror at NLB, Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, er et bibliotek bare for blinde og svaksynte. Du som kjenner tilbudet vårt, vet nok at det ikke stemmer - men vet du egentlig hvem som har lånerett?

Lyst til å prøve en e-bok?

E-bok er en elektronisk versjon av en bok du kan lese på enheter som mobil, PC og Mac. Nye bøker i vår samling kommer raskt som e-bok og utvalget er stort. 

Lån bøker fra andre bibliotek og land

Visste du at NLB-lånere kan låne bøker fra andre bibliotek og land via oss? Her forteller vi deg hva du kan låne og hvordan du får tilgang.

Nye tidsskrifter: Få «Villmarksliv» og «Foreldre og barn» i lydutgave

Abonner på tidsskriftene og få tilgang til ferskt lesestoff hver måned. Magasinene blir produsert med talesyntese. 

NLB slår seg saman med Nasjonalbiblioteket

- Vi er glade for at Kultur- og likestillingsdepartementet no gjer NLB til ein del av Nasjonalbiblioteket, seier direktør i NLB, Øyvind Engh.

Nye tidsskrift i punktskrift

No kan du abonnere på tidsskrifta Samtiden og Psykisk helse i punktskrift. Hugs at vi også har månadlege punktklubbar til barn og vaksne som ønsker å øve på å lese punktskrift.

Dei mest populære bøkene i 2022

Her er bøkene som var mest populære hos NLB-lånarane i 2022. Listene viser dei 15 mest utlånte bøkene for vaksne innanfor fag og fakta, skjønnlitteratur, og krim og spenning. Sjekk ut listene for mange gode leseforslag!

Stemmen i øret: Møt Liv Steen

I NLBs boksamling finner du rundt 900 bøker som Liv Steen har lest inn. – Jeg spiser alt, sier hun om hvilke bøker hun foretrekker. Men hun setter ekstra pris på «sukkerbitene» hun får innimellom. 

Hvorfor har studiebøker syntetisk tale?

De fleste foretrekker nok innleste lydbøker hvis de kan velge. Likevel lager NLB de fleste studiebøkene som lydbok med talesyntese. Det er det gode grunner til.

Lydhør versjon 5.8 er her

Den nye versjonen av Lydhør har flere forbedringer. En alternativ lydbokavspiller med større navigasjonsknapper og nynorsk versjon av appen vil nok glede mange.

Stemmen i telefonen

Da Synne Lindøe begynte å jobbe i NLB, spolte hun kassetter som kom tilbake fra lånerne i digre postsekker. Det er 30 år siden. I dag bruker hun mye av arbeidstiden til å hjelpe lånere med tekniske spørsmål og digital innmelding.

Stemmen i øret: Møt Anders Ribu

Anders Ribu leste inn sin første bok for NLB i 1989. Han fortsatte å lese inn lydbøker de neste 33 årene. Nå er han 66 år, så det er halve livet som innleser.

Viktig å inkludere alle elever i leseaksjonene

Hvert år deltar mange tusen elever i Foreningen !les sine leselystaksjoner. NLB samarbeider med Foreningen !les for at flere barn og unge skal få oppleve leseglede. Også i år har vi tilrettelagt Bokslukerprisen og tXt-aksjonen for våre lånere.

Høysesong for pensumbøker

Det nærmer seg høysesong for Elise Enger Aas og resten av EPUB-produksjonsteamet i NLB. I august begynner det å strømme inn bestillinger fra studenter som ønsker tilrettelagte bøker. Fag som fysikk, matematikk, statistikk og programmering gir en ekstra utfordring.

NLB-tips til ein god boksommar

Vi ønskjer lånarane våre ein god sommar og minner om redusert opningstid på telefon, boktips og sommarens leseutfordring. 

Ein problemløysar i lydstudio

Eivind Haugen er leiar av lydproduksjonsteamet og har ansvaret for innlesingsstudioa i NLB. Saman med resten av teamet sørger han for at bøkene du lyttar til, har god lyd.

Stemmen i øret: Møt Julie Sofie Reite

Julie Sofie Reite (25) er fersk innleser hos NLB, og har nettopp fullført sin andre prøvebok. Hør henne fortelle om sitt nære forhold til lydbøker.

Les deg Norge rundt i sommer og vinn premie

Årets leseutfordring fra NLB tar deg med på en reise Norge rundt. I seks sommeruker anbefaler vi bøker knyttet til seks landsdeler. Les én bok fra hver landsdel og bli med i trekningen av et par hodetelefoner.

Bak skjermen - hvordan blir Lydhør til?

I rollen som utvikler er Espen Solhjem involvert i mange ulike prosjekter i NLB. Det er lett å la seg engasjere når mulighetene er mange og jobben kommer lånerne til gode.

Sommarles startar 1. juni 2022

Alle barn på barneskulen kan bli med på Sommarles. Målet er å lesa mest mogleg i juni, juli og august. NLB-lånarar kan lesa lydbøker og punktskrift.

Stemmen i øret: Møt Håkon Sigernes

Bli bedre kjent med stemmen bak årets Sommerles-fortelling! Sigernes er også utøvende danser og skuespiller.

Tips til Maneno: Finn ei god bok å lese

I Maneno-appen har barna tilgang til tusenvis av barnebøker som lydbok eller e-bok. Med så mange bøker å velje mellom er det ikkje alltid så lett å bestemme seg for si neste bok. Her er nokre tips til korleis du finn gode bøker å lese.

– Innleserne gir teksten liv

Som innlesingsveileder og produksjonsadministrator jobber Anders Tviberg tett på innleserne i NLB. I studio brenner han for å skape levende lydbøker for lånerne.

Tips til Lydhør: Bøker anbefalt for deg

Visste du at du kan finne bøker spesielt anbefalt for deg i Lydhør? Anbefalingane oppdaterast kvar veke og er basert på kva bøker du har lånt tidlegare.

Sibeth Hoff leser inn boka om sin far, Trygve Hoff

Bli med inn i studio hvor Sibeth Hoff leser boka om sin pappa, «Trygve Hoff: kulturrabulisten fra nord – for full musikk».

Dei mest populære bøkene i 2021

«Den savnede søsteren» av Lucinda Riley er den mest populære boka hos NLB i året som gjekk. Du finn gode lesetips for barn, ungdom og vaksne i oversikta over dei mest utlånte bøkene i 2021.  

Skap leselyst hos barnet ditt med Maneno-appen

– Med Maneno kan barn som strever med lesing få økt motivasjon til å lese, sier Therese Solbjørg, barne- og ungdomsbibliotekar i NLB. Spillelementer i appen kan ha en god effekt på både læring og motivasjon. 

Nye boktips fra NLB hver uke

Lurer du på hvilken bok du skal lese? Hver uke finner du nye lesetips på nlb.no. Bibliotekarene våre plukker ut aktuelle bøker for å gi gode leseopplevelser til lånere i alle aldre. 

Ny Lydhør-versjon: Hopp over fotnoter i boka

Med den nye Lydhør-versjonen kan du nå hoppe over fotnoter og tekst uten lyd. Les mer om dette og flere app-oppdateringer.

Nordisk samarbeid for et tilgjengelig og inkluderende bokmarked

NLB har inngått et samarbeid med våre nordiske søsterbibliotek og Sveits. Samarbeidet skal gi økt inkludering for NLBs brukergrupper og bidra til å oppnå hensikten med det nye tilgjengelighetsdirektivet (European Accessibility Act).

Nye klubber for barn som leser punktskrift

Til foreldre og lærere: Vi tilbyr nå leseklubber tilpasset de ulike alderstrinnene på barneskolen. Meld på barnet eller skolen, så kommer det nytt og inspirerende lesestoff hver måned.

Foreningen !les 2021: vi har antologiene til årets leseaksjoner

Foreningen !les og NLB samarbeider for å gi flere barn og unge gode leseopplevelser. Også i år har vi tilrettelagt Bokslukerprisen, tXt-aksjonen og Rein tekst for våre lånere. 

Leseutfordring: les deg rundt verda i sommar

Får du ikkje reist til utlandet i sommar, du heller? Bli med på vår morosame leseutfordring og kom deg rundt i verda gjennom bøkene. God reise!

Ny leseapp for barn: Maneno

Hurra! Vi lanserer Maneno - appen som gjør det gøy å lese. Leseappen tilbyr lesestøtte og spillelementer som gir økt motivasjon til å lese. 

Bli med på Sommarles 2021!

Sommarles startar 1. juni og er ein digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Målet er å lesa mest mogleg i løpet av sommaren. Sommarlesforteljinga får du både på lyd og i punktskrift.

Med talesyntese får flere tilgang til bøker og informasjon

Gode talesynteser er viktig for at NLB skal kunne gi lånerne sine ferske lydaviser hver morgen og pensum på lyd ved semesterstart.

Nye følebøker for barn er klare til utlån

Peppa Gris og Molly Mus er kjente og kjære barnebokfigurer for mange barn. Nå har vi nye følebøker om Peppa og Molly i samlingen vår.

Døde folk leser ikke: Påskekrim fra NLB

Fikk du med deg NLB sin første originale påskekrim fra 2020? «Døde folk leser ikke» er et hørespill i fem episoder. God fornøyelse!

NLB har nådd 100 000 lånere!

Vi har nettopp passert 100 000 lånere, og tallet øker hver eneste uke. Både barn, unge og voksne finner veien til NLB. Det er vi veldig glade for. 

Velg blant 2000 romaner på engelsk

Visste du at du kan låne nesten 2000 romaner på engelsk hos NLB? I tillegg kan du låne bøker på flere andre språk, blant annet samisk, arabisk og russisk. Se utvalget!

Tips til Lydhør: La appen huske deg

Hender det at du glemmer lånernummeret eller PIN-koden din? Logg inn og la Lydhør huske deg for fremtidig bruk!

Ny versjon av Lydhør - søk smartere med filter og autofullfør

En ny versjon av Lydhør-appen er tilgjengelig nå. Vi har forbedret søket med filter og autofullfør. Det gjør det lettere å finne boka du leter etter.

Nyhet: E-bøker gir lånerne flere valg

Vi har begynt å lage e-bøker og tilbyr nå flere tusen e-boktitler i samlingen vår. Lån skjønnlitteratur, fagbøker og studielitteratur som e-bok. Fremover vil de fleste nye bøker lages både som e-bok og innlest lydbok. Det gir deg som låner flere valg og raskere tilgang.

Tips til Lydhør: Slik bruker du sovemodus

Har du lyst til å avslutte kvelden med en god lydbok, men er redd du kommer til å sovne underveis? Bruk sovemodus, så stopper boka når du selv vil!

De mest populære bøkene i 2020

Her er bøkene som var mest populære hos NLB-lånerne i 2020. Listene viser de 15 mest utlånte bøkene for voksne innenfor fag/fakta og skjønnlitteratur. Noen du ikke har fått lest ennå?

Ønsker du faglig påfyll?

Kanskje du planlegger å studere, vurderer å ta en etterutdanning eller ganske enkelt ønsker litt faglig påfyll? Lån studiebøkene fra NLB!

Tips til Lydhør: Slik spoler du

Mistet du konsentrasjonen et øyeblikk og gikk glipp av noen viktige setninger i lydboka? Her er tipsene til hvordan du spoler i Lydhør-appen!

Nyhet: E-bøker hos NLB

Nå kan du låne studiebøker som e-bok hos NLB. E-bøkene kan du lese i Lydhør, Nettleserbok og i forskjellige e-boklesere og lesebrett. Etter hvert vil vi også tilby skjønnlitteratur som e-bok.

Skolestart med lydbøker til fag og fritid

Har du skolebarn som strever med å lese? Husk at de kan låne både skolelydbøker og skjønnlitteratur hos oss.

Pilotprosjekt gir pensum til flere

Nå kan flere studenter som strever med å lese, få hele pensum som lydbok. OsloMet og Høgskolen i Innlandet samarbeider med NLB om dette unike prosjektet.

«Levende Lydbok» vant gull

Kampanjen «Levende Lydbok» med Arne Svingen og Magnus har vunnet gullpris i «PR-bransjens EM».

NLB får nye talesynteser: Møt Clara og Hulda

Fra nå av kan du høre studiebøker, aviser og tidsskrifter med to splitter nye talesynteser: Clara leser på bokmål og Hulda på nynorsk.

Slik endrer du skrifttype og -størrelse i Lydhør

Låner du lydbøker med tekst? Tilpass teksten til dine behov! Enten du liker Arial eller OpenDyslexic, vil ha større skrift eller trenger god linjeavstand: Med enkle grep kan du skreddersy leseopplevelsen.

Opp med humøret: Les en morsom bok!

Det er verdens latterdag 3. mai. Hvilke bøker får deg til å trekke på smilebåndet eller gapskratte? Lån morsomme bøker for barn, ungdom og voksne!

Bli med på Sommerles 2020!

Sommerles starter 1. juni og er en digital lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Målet er å lese mest mulig i løpet av sommeren. Sommerlesfortellingen får du både på lyd og i punktskrift.

Gjør som Kristin – hør en god bok!

23. april er Verdens bokdag – FNs dag for å feire bokglede og leselyst. I anledning dagen har NLB tatt en prat med Kristin Torske, en av våre mange leseglade lånere.

Bøker utvalgt for deg

Visste du at du kan få bokanbefalinger i Lydhør-appen basert på hva du har lånt før? Ønsker du boktips, er dette en fin mulighet til å finne bøker som kan passe for deg.

Innlesernes favoritter fra 2019

Innleserne hos NLB leser mange bøker i løpet av et år. Nysgjerrig på hvilke de likte best fra året som gikk? Her er noen boktips fra kjente stemmer.

De mest populære bøkene hos NLB i 2019

Statistikken er klar – her er bøkene flest NLB-lånere ville lese i fjor. På listene finner du alt fra krim og kjærlighet til bøker om helse, naturvitenskap og kjente personer. Noen du ikke har fått lest ennå?

1300 timer i studio med «Sønnavind»

Liv Aakvik leste nylig inn bok nr. 100 i «Sønnavind»-serien av Frid Ingulstad. Det utgjør ca. 1300 timer i studio! Hør Aakvik snakke om «Sønnavind» i denne videoen. 

Brageprisen til NLB-innleser Ane Barmen

«Draumar betyr ingenting» er Ane Barmen sin debutroman og boka hun fikk Brageprisen for. I tillegg til å være forfatter, er Ane innleser hos NLB. Hun har selvfølgelig lest inn sin egen lydbok hos oss.

Få mer ut av Lydhør-appen

Vil du ha tips om muligheter i Lydhør? Eller bruker du ikke appen ennå? Vi har laget en video for å forklare og inspirere. Ta en titt og få mer ut av Lydhør!

Da Magnus møtte Arne Svingen

Tidligere i høst hadde NLB en morsom kampanje i sosiale medier der vi loddet ut en «levende lydbok». Magnus (11) fra Askim stakk av med premien.

Tips fra NLB: lesehastighet

Det hender lytteren og innleseren er uenig om lesetempoet i lydbøker. Det er lett å justere lesehastigheten i Lydhør selv - enten du vil lese fortere eller saktere.

— Med lydbøker kan jeg lese de samme bøkene som klassekameratene mine

I sommer løsnet det endelig for Magnus. Askim-gutten går i sjette klasse og har dysleksi, og nå har han knekt lesekoden. Lesegleden kom med lydbøker fra NLB.

Hvorfor er det ventetid på noen bøker?

I NLB låner vi ut de fleste bøkene i ubegrenset antall. Vi har likevel noen unntak der avtale med forlag gir et begrenset antall eksemplarer til utlån. Dette gjelder ofte bøker av populære forfattere.

Sommerles på lyd og film

Vår engasjerte innleser Kristine har lest inn årets sommerlesfortelling «Det blodrøde nordlyset». Vi har filmet i studio når hun leser og forteller. Se videoen her. 

Moderne klassikarar

Få gode leseopplevingar med ny, norsk kvalitetslitteratur! Her finn du klassikarar utgjeven mellom 2013 og 2017.

Hør lydopptak: Fra trykt tekst til lydbok

Lytt til en samtale mellom forfatter Veronica Salinas, innleser Charlotte Grundt og NLBs innlesingsveileder Kjersti Nenseter. De tre snakker om ungdomsboka «OG», om språk og om arbeidet med å gjøre en trykt tekst til lydbok.

Vil du høre lydbøker på PC, Mac eller Chromebook?

Vi har laget en ny og enkel avspiller til deg. Med Nettleserbok kan du laste ned og lytte til bøker i Firefox, Chrome og Opera.

Clara: Ny talesyntese på vei

Kjenner du Brage, vår kunstige stemme som gjør tekst om til tale? Brage blir snart pensjonist, og vi er i gang med å lage ny talesyntese: Stemmen Clara. Her får du en liten forhåndslytt fra innlesingen.

Åtte nye bildebøker med punktskrift

Leser du punktskrift og har lyst til å lese bildebøker for seende barn? Vi har nå åtte nye interfolierte bildebøker klar til utlån. 

Dette leste NLBs lånere i 2018

Jojo Moyes og Åsne Seierstad tar førsteplass på hver sin liste over mest utlånte bøker hos oss i 2018. Serie- og kjærlighetsromaner har høye utlånstall, men mange lånere vil ha andre temaer og sjangre. Sjekk ut topp 20-listen for skjønnlitteratur og sakprosa!

Forfatter Roy Jacobsen møter NLB-lånere

Se de to videoene der den populære forfatteren snakker med lånerne Sven og Sigrun om verdien av lydbøker.

Vil du bli besøksvenn i Røde Kors?

Røde Kors og NLB samarbeider om kampanjen «Lytte sammen». Med besøk og lydbøker vil vi bidra til økt livskvalitet og mindre ensomhet blant eldre. Bli med, da vel!

Nytt skoleår med lydbøker til fag og fritid

Har du skolebarn som strever med å lese? Lydbøker fra Statped og NLB kan gi mestring og leseglede

Hør lydopptak fra temakvelden om ekspedisjoner!

Gikk du glipp av foredraget hos NLB om Ernest Shackletons transantarktiske ekspedisjon og Kon-Tiki2 ekspedisjonen i 2015? Hør lydopptaket hvor to engasjerte menn forteller. 

Direkte fra studio: Hanna Rønningen leser «De modiges rike» av Erin Hunter

Se video om hvordan innleser Hanna Rønningen løser oppgaven med å lese inn en bok med over 50 ulike dyr.

Direkte fra studio: Trude Eker gir boktips

Se video med innleser Trude i studio. Hun leser inn diktsamlingen «Søster» av Gro Dahle og oppfordrer deg til å låne den. Spesielt hvis du tror du ikke liker dikt. 

Lytt til lydopptak fra forfattertreff med Trude Teige

Gikk du glipp av forfattertreffet med Trude Teige 21. mars der hun snakket om de sanne historiene bak fiksjonen? Her kan du høre lydopptaket.

Hør lydopptak fra innlesertreffet

22. november møtte innleserne Geir Morstad, Liv Steen og Kristine Rui Slettebakken lånere hos NLB. Kunne du ikke komme? Hør opptaket!

Alf van der Hagen: Hør lydopptak fra forfattertreff

Alf van der Hagen besøkte NLB for å snakke om sitt forfatterskap torsdag 12. oktober. Kunne du ikke komme? Hør opptaket! 

Egenerklæring erstatter attest fra fagperson ved innmelding

Fra 1. september skal nye lånere selv bekrefte at de har problemer med å lese og oppfyller NLBs vilkår. NLB vil kunne be om at dokumentasjon fra fagperson ettersendes.

Bli en bedre punktskriftleser

For deg som har sterkt nedsatt syn kan punktskrift være et fint supplement til lydbøker og lese-TV. I våre punktklubber tilbyr vi et godt utvalg tekster til lesetrening.

Stemmen i øret: Møt Trude Eker

Når døve får cochlea-implantat, er det stemmen til Trude Eker de får på øret under opptreningen. — Det er gøy å tenke på at min stemme er noe av det første de hører, sier damen som både er innleser og innlesingsveileder hos NLB.

Bedre tilgang til studielitteratur for studenter med lesevansker

Alle studenter som har behov for det, bør ha rett til å få pensum tilrettelagt. Dette er anbefalingen i en rapport utarbeidet av NLB og Universell på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet og Kulturdepartementet.

Lydbøkene betyr alt!

— Lydbøkene fra NLB gjør meg i stand til å gjennomføre studiet, forteller Margrete Spildrejordet (46), student ved Høgskolen i Oslo og Akershus. — Uten dem hadde jeg aldri blitt student.

Jan Kjærstad: Hør lydopptak fra forfattertreff

– Ingenting danker ut en god fortelling, sa Kjærstad, som fortalte om sitt forfatterskap i møte med NLBs lånere den 8. mars 2017.

Stemmen i øret: Møt Erich Kruse Nielsen

Monsteret kommer, en bok om savn og sorg, er en av de sterkeste bøkene Erich Kruse Nielsen har lest. Den handler om 13 år gamle Conor som mister moren sin av kreft.